Ενέργεια

Η KKR εξαγοράζει το 25% της μονάδας βιοκαυσίμων της Eni έναντι 2,94 δισ. ευρώ

Η KKR εξαγοράζει το 25% της μονάδας βιοκαυσίμων της Eni έναντι 2,94 δισ. ευρώ

Η μονάδα αποτιμάται στα 11,75 δισεκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους

 

Το αμερικανικό fund KKR αγοράζει μερίδιο 25% στην επιχείρηση βιοκαυσίμων Enilive, της ιταλικής Eni's σε μια συμφωνία που αποτιμά τη μονάδα στα 11,75 δισεκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους.
Η αγορά 2,94 δισεκατομμυρίων ευρώ της KKR βελτιώνει την οικονομική θέση της Eni διασφαλίζοντας παράλληλα τον έλεγχο της Enilive, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ιταλική εταιρεία.
Η συμφωνία είναι μέρος της λεγόμενης στρατηγικής «δορυφόρου» της Eni για την προσέλκυση συνεπενδυτών σε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. Η στρατηγική στοχεύει στη συγκέντρωση κεφαλαίων για να βοηθήσει την Eni να απελευθερώσει τα προϊόντα της από τον άνθρακα.

«Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί ένα σημαντικό περαιτέρω βήμα στην επιχειρηματική μας στρατηγική που σχετίζεται με την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο CEO της Eni, Claudio Descalzi.
Η συμφωνία θα πραγματοποιηθεί μέσω αύξησης κεφαλαίου 500 εκατομμυρίων ευρώ για την Enilive, η οποία θα δεσμευτεί για την KKR, συν την πώληση των μετοχών της Enilive που κατέχει η Eni για 2,438 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Eni θα εισφέρει 500 εκατομμύρια ευρώ στην Enilive πριν κλείσει η συμφωνία, διασφαλίζοντας ότι θα είναι απαλλαγμένη από χρέη.
"Αυτή η (συμφωνία) ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική μας για την υποστήριξη μετασχηματιστικών ενεργειακών έργων σε όλη την Ευρώπη", δήλωσε ο Alberto Signori, επικεφαλής στην European Infrastructure της KKR.
Η KKR επενδύει στην Ιταλία από το 2005 και πρόσφατα ολοκλήρωσε μια συμφωνία για την αγορά της Telecom Italia στο δίκτυο σταθερής γραμμής.

Κινήσεις αξιοπιστίας

Ο αναλυτής της Royal Bank of Canada, Biraj Borkhataria, δήλωσε ότι η συμφωνία πρόσθεσε αξιοπιστία στη στρατηγική της Eni μετά από παρόμοια συναλλαγή για άλλη μονάδα.
Τον Μάρτιο, η ελβετική Energy Infrastructure Partners συμφώνησε να αναλάβει μειοψηφικό μερίδιο στη θυγατρική της Eni για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Plenitude.
Πηγές δήλωσαν στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι τα αμερικανικά funds Stonepeak και Apollo ήταν σε συνομιλίες με την Eni σχετικά με την πιθανή πώληση ενός δεύτερου μεριδίου στην Enilive.

Τα βιοκαύσιμα αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση του άνθρακα στους τομείς των φορτηγών, της αεροπορίας και της ναυτιλίας τα επόμενα χρόνια.
Η Enilive διαθέτει βιοδιυλιστήρια στην Ιταλία και στο εξωτερικό που παράγουν βιοκαύσιμα χρησιμοποιώντας απόβλητα και φυτικά έλαια εν μέρει από τις αγροτικές επιχειρήσεις του ομίλου σε πολλές αφρικανικές χώρες.
Η θυγατρική αναμένεται να πραγματοποιήσει βασικά κέρδη περίπου 1,2 δισ. ευρώ το 2025, από 1 δισ. ευρώ που εκτιμάται για φέτος.
Η JP Morgan και η Mediobanca ήταν οικονομικοί σύμβουλοι της Eni. Η Deutsche Bank και η UniCredit ήταν οικονομικοί σύμβουλοι για την KKR, με τους Kirkland & Ellis και Gianni & Origoni να ενεργούν ως νομικοί σύμβουλοι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης