Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υποχώρηση 5% για το πετρέλαιο - Στα 71 δολ. κινείται το Brent, στα 67 δολ. το αργό  

Υποχώρηση 5% για το πετρέλαιο - Στα 71 δολ. κινείται το Brent, στα 67 δολ. το αργό   

Μετά την περιορισμένη ισραηλινή επίθεση αντιποίνων στο Ιράν

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 5% τη Δευτέρα μετά το χτύπημα αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν το Σαββατοκύριακο που παρέκαμψε τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και πυρηνικών εγκαταστάσεων και δεν διέκοψε τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Περί τις 19:05 το Brent υποχωρούσε 5,52%, στα 71,79 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI έχανε 5,75% στα 67,62 δολ.

Τόσο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent όσο και του αμερικανικού West Texas Intermediate σημείωσαν το χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Οκτωβρίου στα ανοιχτά.

Οι δείκτες κέρδισαν 4% την περασμένη εβδομάδα στο ευμετάβλητο εμπόριο, καθώς οι αγορές αντιμετώπιζαν αβεβαιότητα σχετικά με τις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ και την έκταση της αναμενόμενης απάντησης του Ισραήλ στην ιρανική πυραυλική επίθεση την 1η Οκτωβρίου.

Δεκάδες ισραηλινά αεροσκάφη ολοκλήρωσαν τρία κύματα επιδρομών πριν από τα ξημερώματα του Σαββάτου εναντίον εργοστασίων πυραύλων και άλλων τοποθεσιών κοντά στην Τεχεράνη και στο δυτικό Ιράν.

Οι επιθέσεις ήταν πιο προσαρμοσμένες σε στρατιωτικούς στόχους από ό,τι φοβόντουσαν αρχικά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, εν μέσω ανησυχιών ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ανταποδώσει για ένα ιρανικό πυραυλικό χτύπημα την 1η Οκτωβρίου, επιτιθέμενο σε πυρηνικές εγκαταστάσεις ή πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν.

Μείωση τιμών - στόχων

Η Citi μείωσε τον στόχο της τιμής του Brent για τους επόμενους τρεις μήνες στα 70 δολάρια το βαρέλι από 74 δολάρια, συνυπολογίζοντας χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου βραχυπρόθεσμα, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές με επικεφαλής τον Max Layton.

Το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν στόχευσε τις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν "μείωσε το ασφάλιστρο κινδύνου που ενσωματώθηκε στην αγορά και αλλάζει την αφήγηση στο τι θα μπορούσε να κάνει ο ΟΠΕΚ+ για να προσπαθήσει να εξισορροπήσει την αγορά το επόμενο έτος εν όψει της ασθενούς αύξησης της ζήτησης", δήλωσε ο Callum επικεφαλής της Investec Commodities..

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως OPEC+, διατήρησαν αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής πετρελαίου τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για έναρξη αύξησης της παραγωγής από τον Δεκέμβριο. Η ομάδα θα συνεδριάσει την 1η Δεκεμβρίου πριν από την πλήρη σύνοδο του ΟΠΕΚ+.

Ωστόσο, οι εντάσεις παραμένουν υψηλές μετά την επίθεση και το Ιράν δήλωσε ότι θα «χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να απαντήσει στην επίθεση του σαββατοκύριακου του Ισραήλ, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Esmaeil Baghaei.

Ο αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar, εν τω μεταξύ, δεν αναμένει ταχεία αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

«Παρά την επιλογή του Ισραήλ για μια απάντηση χαμηλής επιθετικότητας στο Ιράν, έχουμε αμφιβολίες ότι το Ισραήλ και οι σύμμαχοι του Ιράν (Χαμάς και Χεζμπολάχ) βρίσκονται σε καλό δρόμο για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός», ανέφερε σε σημείωμα.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης