Τελευταία Νέα
Ενέργεια

"Πετάει" η παραγωγή και εισαγωγή άνθρακα στην Κίνα

Η εισαγωγή άνθρακα τον Σεπτέμβρη αυξήθηκε κατά 13% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους

Η παραγωγή ακατέργαστου άνθρακα στην επαρχεία Shanxi της Κίνας ανέβηκε στα 933,66 εκατομμύρια τόνους στους εννέα πρώτους μήνες του 2024, σύμφωνα με τις αρχές της επαρχίας αυτής.
Η Shanxi είναι η μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής άνθρακα, καλύπτοντας το 26,9% της συνολικής ζήτησης ενέργειας για το υπό εξέταση εξάμηνο. Μόνο τον Σεπτέμβρη, παρήγαγε ακατέργαστο άνθρακα ύψους 118 εκατομμυρίων τόνων, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για το 2024.

Η συνολική παραγωγή άνθρακα της Κίνας ανήλθε σε 414,46 εκατομμύρια τόνους τον περασμένο Σεπτέμβρη, ποσό που ανεβάζει το ετήσιο ποσοστό κατά 4,4%. Η παραγωγή του Σεπτέμβριου, ξεπέρασε αυτή του Αυγούστου που έκλεισε στους 396,55 εκατομμύρια τόνους.

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του χρόνου, η παραγωγή άνθρακα αυξήθηκε οριακά κατά 0,6%, φτάνοντας του 3,48 δισεκατομμύρια τόνους. Τα αποτελέσματα αυτά, οφείλονται στην χρήση ανιχνευτών ασφαλείας, που επέφεραν σημαντική μείωση στα ατυχήματα και στους θανάτους στα ορυχεία.

Ζήτηση άνθρακα για ηλεκτρική ενέργεια

Η ζήτηση άνθρακα στην Κίνα προέρχονταν, σε αυτή την φάση, κυρίως από τον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου ο άνθρακας συνεχίζει να παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Σύμφωνα με στατιστική υπηρεσία, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα ανέβηκε κατά 8,9% τον Σεπτέμβρη και σε ετήσια βάση έφτασε τα 545,1 δις Κιλοβατώρες.

Αύξηση, όμως, παρουσίασε και η εισαγωγή άνθρακα τον Σεπτέμβρη, που ανήλθε στα 47,59 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, ποσό αυξημένο κατά 13% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους. Η αύξηση των εισαγωγών οφείλεται σε μια ευνοϊκή οικονομική διαιτησία ανάμεσα στην εισαγόμενη και την εγχώρια προσφορά.

Καθώς η εγχώρια παραγωγή άνθρακα αυξάνεται, η κινεζική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις της δυναμικότητας παραγωγής άνθρακα που εγκρίνει για κατασκευή.

Μόνο στο πρώτο μισό του έτους, οι αρχές ενέκριναν περίπου 80% λιγότερες μονάδες από πέρσι, με βάση στοιχεία της Greenpeace.
Οφείλεται, άραγε, αυτή η στάση στον μεγάλο όγκο δυναμικότητας που έχει ήδη εγκριθεί τα δύο τελευταία χρόνια ή πραγματοποιείται μια σκόπιμη απομάκρυνση από τον άνθρακα;

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης