Ενέργεια

METLEN: Διπλασιασμός της παραγωγικής ισχύος στην παραγωγή ηλεκτρισμού - Πλήρης η καθετοποίηση

METLEN: Διπλασιασμός της παραγωγικής ισχύος στην παραγωγή ηλεκτρισμού - Πλήρης η καθετοποίηση

Οι 3 σταθμοί συνδυασμένου κύκλου (CCGTs) και ο σταθμός ΣΥΘΗΑ υψηλής αποδοτικότητας παρήγαγαν στο εννεάμηνο 6,4TWh από 4TWh την αντίστοιχη περίοδο του 2023, αυξάνοντας κατά 61% τη θερμική παραγωγή της METLEN

Με οδηγό τον κλάδο της ενέργειας ο οποίος παρήγαγε το 82% του συνολικού κύκλου εργασιών της το εννεάμηνο του 2024, η METLEN Energy & Metals σχεδιάζει την περαιτέρω καθετοποίηση της, καθώς είναι απολύτως σαφές ότι το συνεργατικό μοντέλο ενέργειας και μετάλλων που έχει υιοθετήσει, αποδίδει, εξασφαλίζοντας σταθερό κόστος για την παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου σε ένα εξαιρετικά ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Πλέον η METLEN είναι η δεύτερη πλήρως καθετοποιημένη ενεργειακή εταιρία της χώρας, αφού το εννεάμηνο του 2024 παρήγαγε από θερμικές αλλά και ανανεώσιμες μονάδες το 17,3% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρισμού (6,9TWh) έναντι 11,7% την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ενώ σε επίπεδο προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου κατέχει το 18,5% της αγοράς προχωρώντας σταθερά στην υλοποίηση του στόχου για απόκτηση μεριδίου 30% το αμέσως επόμενο διάστημα. Μάλιστα το τρίτο τρίμηνο η Protergia αύξησε τους πελάτες της 50.000 (+11%).

Παράλληλα ο τομέας της ενέργειας έχει κομβικό ρόλο στη διατήρηση της METLEN ανάμεσα στους πιο οικονομικούς παραγωγούς αλουμίνας και αλουμινίου παγκοσμίως, αφού το εργοστάσιο αλουμινίου λειτουργεί εν είδει μπαταρίας και μπορεί να εκμεταλλεύεται τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, που προκύπτουν όταν υπάρχει υπερπροσφορά ειδικά κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος ενέργειας της METLEN κατέγραψε κύκλο εργασιών 3.442 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 545 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 2%. Μάλιστα εκτιμάται ότι η ισχυρή κερδοφορία του κάδου ενέργειας θα συνεχίσει σταθερά και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους οδηγώντας την METLEN σε νέα, ετήσια ιστορικά υψηλά κερδοφορίας.

 

Διπλασιασμός ισχύος στην παραγωγή ηλεκτρισμού  

Σε επίπεδο παραγωγής ηλεκτρισμού η METLEN, το τελευταίο έτος, έχει σχεδόν διπλασιάσει την ισχύ της τόσο λόγω της αύξησης της παραγωγής από ΑΠΕ, όσο και λόγω της αυξανόμενης παραγωγής της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας (826 MW).

Έτσι οι 3 σταθμοί συνδυασμένου κύκλου (CCGTs) και ο σταθμός ΣΥΘΗΑ υψηλής αποδοτικότητας παρήγαγαν στο εννεάμηνο 6,4TWh από 4TWh την αντίστοιχη περίοδο του 2023, αυξάνοντας κατά 61% τη θερμική παραγωγή της METLEN και αντιπροσωπεύοντας το 42% της εγχώριας παραγωγής από φυσικό αέριο.

 

Ισχύς άνω του 1GW στις ΑΠΕ

Σε ότι αφορά τις ΑΠΕ πρέπει να σημειωθεί ότι η εγκατεστημένη ισχύς της METLEN στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για πρώτη φορά στο εννεάμηνο ξεπέρασε 1GW. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από μονάδες ΑΠΕ την ίδια περίοδο ανήλθε σε 1.002GWh. Από αυτές, οι 469 GWh παρήχθησαν από στην Ελλάδα και οι 533 GWhs στο εξωτερικό.

Η συνολική δυναμικότητα του ώριμου και εν λειτουργία παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της M Renewables που εκτείνεται στις πέντε ηπείρους ανέρχεται σε 4,8GW. Εάν σε αυτό συμπεριληφθούν και μία σειρά έργων σε αρχικό και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης, δυναμικότητας 6,2GW, το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ της METLEN διαμορφώνεται πλέον στα 11 GW.

Το Asset Rotation Model που εφαρμόζει επιτρέπει στην εταιρία ενισχύει την ανάπτυξη και την κερδοφορία της M Renewables, η οποία στο εννεάμηνο προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών πώλησης φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1GW στην Ευρώπη.

Επιπλέον πρόσφατα η METLEN σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ, για τη διάθεση έργων συνολικής ισχύος 2GW στην Ευρώπη, ενώ ωριμάζει το χαρτοφυλάκιο έργων που διαθέτει στον Καναδά συνολικής ισχύος 1,4GW.

 

Εγχώριες δράσεις

Εντός Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του έτους ξεκίνησε η λειτουργία 60MW φωτοβολταϊκών, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής επιπλέον 280MW.

Παράλληλα σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή επιπλέον 640MW εκ των οποίων 48MW αφορούν σε έργα αποθήκευσης ενέργειας με πόρους από το RRF.

 

Εξάπλωση εκτός συνόρων

Διεθνώς η METLEN κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου έθεσε σε λειτουργία έργα συνολικής ισχύος 400MW σε Αυστραλία, Χιλή, Ιταλία, Ρουμανία, Νότια Κορέα και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παράλληλα κατασκευάζονται έργα συνολικής ισχύος 1GW.

Σε ότι αφορά τη δραστηριότητα προμήθειας και εμπορίας φυσικού αερίου η METLEN, πέραν της ελληνικής αγοράς, έχει μεγάλη διείσδυση σε αγορές της ΝΑ Ευρώπης πετυχαίνοντας έτσι ανταγωνιστικές τιμές στην προμήθεια φυσικού αερίου. Στο εννεάμηνο του 2024, οι εισαγωγές φυσικού αερίου της εταιρίας προσέγγισαν τις 40 TWh ποσότητα που αντιστοιχεί στο 40% των συνολικών εισαγωγών της χώρας.

Έχοντας αξιοποιήσει την καθετοποίηση της λειτουργίας της Εταιρείας στον Κλάδο της Ενέργειας, η METLEN έχει προχωρήσει στη δημιουργία του πλέον ολοκληρωμένου παρόχου ενέργειας «Utility», που έχει τη δυνατότητα να απορροφά την πίεση που δημιουργείται από έντονες διακυμάνσεις των τιμών προς όφελος των καταναλωτών όπως άλλωστε κάνει όλους τους τελευταίους μήνες διατηρώντας σταθερές τις τιμές της Protergia για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης