Τελευταία Νέα
Ενέργεια

OK της Κομισισόν για την ενίσχυση 150 εκατ στο Prinos CO2 Storage - Τα επόμενα βήματα

OK της Κομισισόν για την ενίσχυση 150 εκατ στο Prinos CO2 Storage - Τα επόμενα βήματα
Το φιλόδοξο σχέδιο της Energean μέσω της θυγατρικής En Earth προχωρά - Στην πλήρη επέκταση το έργο θα ξεπεράσει το 1δισ ευρώ

Σημαντκό βήμα αποτελεί για την επένδυση της εγκατάστασης ειδικής αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο της Καβάλας αποτελεί η έγκριση των 150 εκ. ευρώ από την πλευρά της Κομισιόν.

Η χρηματοδοτική βοήθεια της Ε.Ε αφορά το κόστος κατασκευής των χερσαίων και υπεράκτιων υποδομών για τη δημιουργία της εγκατάστασης αποθήκευσης άνθρακα.

Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω του RRF, απαιτούνται όμως ακόμα αρκετά βήματα, όπως η παρουσίαση του Κανονισμού για την λειτουργία της αλυσιδας CCS από το ΥΠΕΝ, η λήψη της άδειας από την ΕΔΕΥΕΠ, η περιβαλλοντική άδεια, το δεσμευτικό MARKET TEST που θα οδηγήσει στην λήψη των τελικών επενδυτικών αποφάσεων τόσο από την En Earth όσο και από τις βιομηχανίες που θα δεσμεύσουν CO2 στις εγκαταστάσεις τους.

Το σύνολο της επένδυσης εξάλλου απαιτεί 1 δισ ευρώ.

Η Energean αναπτύσσει μέσω της θυγατρικής EnEarth την αποθήκη σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η χρηματοδοτική βοήθεια της Ε.Ε αφορά εν μέρει το κόστος κατασκευής των χερσαίων και υπεράκτιων υποδομών για τη δημιουργία της εγκατάστασης αποθήκευσης άνθρακα.
Ο μηχανισμός θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις, αλλά μόνο η πρώτη θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του τρέχοντος πλαισίου.

Όπως κατέγραφε το WEN από τις 26 Σεπτεμβρίου:

https://www.worldenergynews.gr/diaxirisi-apovliton-kikliki-oikonomia/articles/559570/ekleise-me-tilediaskepsi-ypen-kai-komision-to-prinos-co2-storage-mexri-telous-etous-to-market-test-gia-ergo-apothikefsis-3-dis-tonon-co2
 
Σε τρεις δόσεις η επιχορήγηση

Κατά την πρώτη φάση, η EnEarth θα αναπτύξει αγωγό μεγάλης κλίμακας για τη μεταφορά, από τον χερσαίο χώρο συλλογής στον υπεράκτιο χώρο αποθήκευσης, έως 1 εκατομμυρίου τόνων CO2 ετησίως που εκπέμπονται από βιομηχανικούς παράγοντες. Αυτή η φάση ανάπτυξης θα προηγηθεί της μελλοντικής επέκτασης της εγκατάστασης σε 2,5 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, η οποία προγραμματίζεται στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης.

Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, η οποία θα εκταμιευθεί σε τρεις δόσεις έως το 2026. Η εγκατάσταση αναμένεται να ξεκινήσει τη φάση ανάπτυξης το 2027 και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2030.

Η σημερινή απόφαση «θα επιτρέψει στην Ελλάδα να στηρίξει την κατασκευή εγκατάστασης αποθήκευσης άνθρακα στον Πρίνο. Το μέτρο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου της Ελλάδας και της Ε.Ε για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, περιορίζοντας παράλληλα τις πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού» τόνισε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Αξιολόγηση της Κομισιόν

Η Επιτροπή αξιολόγησε το έργο βάσει των κανόνων της Ε.Ε για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να στηρίξουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και των κατευθυντήριων γραμμών του 2022 για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του κλίματος, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

Η Κομισιόν διαπίστωσε άλλωστε ότι:

α. το έργο διευκολύνει την ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας και, συγκεκριμένα, της αποθήκευσης άνθρακα. Ταυτόχρονα, στηρίζει τους στόχους βασικών πρωτοβουλιών πολιτικής της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η ενωσιακή στρατηγική βιομηχανικής διαχείρισης του άνθρακα

β. Το μέτρο της χρηματοδότησης είναι αναγκαίο και κατάλληλο για την επίτευξη τόσο των ενωσιακών κλιματικών στόχων όσο και των εθνικών κλιματικών στόχων της Ελλάδας. Το μέτρο είναι αναλογικό, δεδομένου ότι η ενίσχυση περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο για την ενεργοποίηση της επένδυσης. Επιπλέον, υπάρχουν διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής, για να διασφαλιστεί ο περιορισμός των αδικαιολόγητων στρεβλώσεων του ανταγωνισμού.
κομισιόν-εγκριση-150-εκ-ευρώ-για-αποθήκη-562979464
Σχέδιο για αποθήκευση ρύπων σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου

γ. Η ενίσχυση έχει χαρακτήρα κινήτρου, καθώς ο δικαιούχος δεν θα πραγματοποιούσε τις επενδύσεις χωρίς τη δημόσια στήριξη.

δ. Η ενίσχυση επιφέρει θετικά αποτελέσματα που αντισταθμίζουν κάθε πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού και του εμπορίου στην Ε.Ε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης