Η λύση προς την οποία κλίνει ο ACER και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι
Η Νορβηγία εξήγαγε συνολικά 3 TWh ηλεκτρικής ενέργειας στην Ολλανδία μέσα στο 2023.
Σύμφωνα με το Euractiv ωστόσο, παρά την εμπορική σχέση τους, οι ρυθμιστικές αρχές των δυο χωρών διαφωνούν εδώ και καιρό για το πώς θα αντιμετωπίσουν την έλλειψη ευκαιριών αντιστάθμισης κινδύνου στα σύνορα της ζώνης προσφορών τους (bidding zone).
Τόσο η ολλανδική όσο και η νορβηγική πλευρά παραπονιούνται ότι δεν υπάρχουν αρκετά προϊόντα για την αντιστάθμιση της αστάθειας των τιμών στην άλλη χώρα.
Υπενθυμίζεται πως αυτά τα προϊόντα είναι απαραίτητα για τη μείωση του κινδύνου των συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.
Καθώς οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να βρουν λύση μόνες τους, παρενέβη ο εποπτικός φορέας της ΕΕ, ACER, ο οποίος άρχισε από την Παρασκευή (25/10) να επεξεργάζεται τους τρόπους επίλυσης του θέματος.
Ο οργανισμός με έδρα τη Λιουμπιλιάνα εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να διαθέσει «μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς» (LTTRS), τα οποία οι traders θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να αντισταθμίσουν τη μεταβλητότητα των τιμών και στις δύο χώρες.
Η λύση αυτή χρησιμοποιείται ήδη στην περίπτωση της Δανίας και της Γερμανίας.
Ο ACER προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να εξακολουθεί να είναι μια «σχετικά επίπονη διαδικασία» και «ιδιαίτερα δύσκολη για τους μικρότερους παίκτες στην αγορά με ανάγκες αντιστάθμισης».
Σύμφωνα και πάλι με τον ACER, η κίνηση αυτή θα μπορούσε επίσης να αποβεί επιζήμια για τους καταναλωτές, λόγω «των συμμετεχόντων στην αγορά που αγοράζουν LTTR κερδοσκοπικά», γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτιμημένες τιμές. Αυτό θα μείωνε τα έσοδα των διαχειριστών μεταφοράς ενέργειας (ΔΣΜ), οι οποίοι τελικά θα μετέφεραν το κόστος στα νοικοκυριά.
Σημειώνεται πως ο ACER θα λάβει την τελική του απόφαση στις 17 Φεβρουαρίου.