Ενέργεια

IEA: Αύξηση 3,6% στην ζήτηση φυσικού αερίου το 2021

IEA: Αύξηση 3,6% στην ζήτηση φυσικού αερίου το 2021

Από το 2022-2024 η αύξηση της ζήτησης αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 1,7% ετησίως

 

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου το 2024 μετά από πτώση ρεκόρ πέρυσι καθυστερώντας την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, ανέφερε σε έκθεση τη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Δευτέρα.

Περισσότερες από 190 χώρες έχουν υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού με σκοπό τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου, η οποία θα απαιτήσει τεράστια μείωση στη χρήση ορυκτών καυσίμων.
«Η ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να ανακάμψει έντονα το 2021 και θα συνεχίσει να αυξάνεται περαιτέρω εάν οι κυβερνήσεις δεν εφαρμόσουν ισχυρές πολιτικές για να οδηγήσουν τον κόσμο σε μια πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως τα μέσα του αιώνα», ανέφερε ο IEA στις τελευταίες προοπτικές του για το φυσικό αέριο.

Η ζήτηση φυσικού αερίου το 2021 αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,6% καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες ανακάμπτουν μετά από πτώση ρεκόρ το 2020 λόγω περιορισμών για την εξάπλωση του κορωναϊού.
Από το 2022-2024 η αύξηση της ζήτησης αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 1,7% ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου θα ήταν πολύ υψηλή για να διατηρηθεί ο οδικός χάρτης του IEA για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
Ο ΙΕΑ δημοσίευσε τον Μάιο μια πορεία για τον ενεργειακό τομέα να επιτύχει τον στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών και ανέφερε ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν νέα έργα προμήθειας πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.
Ωστόσο, η νέα ζήτηση θα μπορούσε να καλυφθεί από έργα που έχουν ήδη εγκριθεί ή βρίσκονται υπό ανάπτυξη πριν από την πανδημία, ανέφερε η τελευταία έκθεση.

Στα ύψη οι τιμές

Οι παγκόσμιες τιμές φυσικού αερίου έχουν ανέλθει στα πολυετή υψηλά επίπεδα τον τελευταίο μήνα, με τις υψηλές θερμοκρασίες που οδηγούν τη ζήτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο βόρειο ημισφαίριο για κλιματισμό και καθώς ορισμένες περιοχές όπως η Ασία επιδιώκουν να αυξήσουν τα αποθέματα πριν από το χειμώνα.
Η έκθεση ανέφερε ότι οι ολλανδικές τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να ανέλθουν σε 9,5 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MBtu) το 2021, οι υψηλότερες από το 2013, ενώ οι ασιατικές τιμές LNG spot αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 11 $ / MBtu, οι υψηλότερες από το 2014.
Στην έκθεση της Δευτέρας, ο ΙΕΑ ανέφερε ότι η βιομηχανία φυσικού αερίου πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για μείωση των εκπομπών, όπως η αντιμετώπιση των διαρροών μεθανίου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης