Ενέργεια

Gasunie: Πιθανές οι ελλείψεις αερίου στην Ολλανδία τον χειμώνα

Gasunie: Πιθανές οι ελλείψεις αερίου στην Ολλανδία τον χειμώνα

Πρόκειται για ποσοστό μεγαλύτερο από το 74% που απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά χαμηλότερο από το 90% που απαιτεί τα τελευταία 2 χρόνια η κυβέρνηση της «χώρας της τουλίπας»

Οι ολλανδικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 110 TWh μέχρι την έναρξη της περιόδου φυσικού αερίου 2025/26 για να αποφευχθούν τυχόν ελλείψεις κατά τη διάρκεια ψυχρού χειμώνα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα 30/9 ο Gasunie ο οποίος είναι ολλανδικός TSO (Διαχειριστής Συστημάτων Μεταφοράς).

Η αγορά της Ολλανδίας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μικρή έλλειψη χωρητικότητας σε περίπτωση εξαιρετικά κρύου καιρού μεταξύ Νοεμβρίου 2025 και Μαρτίου 2026, σύμφωνα με την ετήσια ανάλυση του Gasunie.

«Σύμφωνα με τη συμβουλή μας από τον Ιανουάριο του 2024, το ισοζύγιο δυναμικότητας για το έτος φυσικού αερίου 2025/26 παρουσιάζει μικρό έλλειμμα και είναι θετικό τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο διαχειριστής του δικτύου σε έκθεση ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο προς την κυβέρνηση.

Διαπίστωσε ακόμη ότι εάν οι χώροι αποθήκευσης αερίου διαθέτουν τουλάχιστον 110 TWh έως την 1η Νοεμβρίου 2025, οι πιθανότητες έλλειψης μειώνονται σημαντικά.

 

Σχεδόν γεμάτες οι ολλανδικές δεξαμενές
Με βάση αυτή την ανάλυση, η κυβέρνηση δήλωσε στις 30/9 ότι στόχευε οι ολλανδικοί χώροι αποθήκευσης να πληρωθούν τουλάχιστον κατά 80% έως την 1η Νοεμβρίου 2025. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 110 TWh.

Μάλιστα είναι υψηλότερο από το ποσοστό πλήρωσης 74% που απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά χαμηλότερο από την απαίτηση 90% που είχε η ολλανδική κυβέρνηση τα τελευταία 2 χρόνια.

«Αυτό συμβαίνει επειδή η ζήτηση για φυσικό αέριο μειώνεται τόσο στην Ολλανδία όσο και στις γειτονικές χώρες.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές L-αερίου μειώνονται ραγδαία λόγω της μετατροπής στο εξωτερικό», δήλωσε η Sophie Hermans (υπουργός Κλίματος και πράσινης ανάπτυξης της Ολλανδίας).

Για τον φετινό χειμώνα, η Ολλανδία είναι καλά εφοδιασμένη.

Η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι πλήρης κατά 92,3%, που ισοδυναμεί με περίπου 132,95 TWh, και πολύ μπροστά από τον στόχο της ΕΕ για 90% έως την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Τα ευρωπαϊκά κράτη συμφώνησαν σε αυστηρούς στόχους χειμερινής αποθήκευσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και τις απότομες περικοπές στη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη.


Ο πιθανός αντίκτυπος του LNG στο φυσικό αέριο

Ο Gasunie προειδοποίησε ότι εάν η προσωρινή εγκατάσταση εισαγωγής LNG EemsEnergyTerminal (EET) κλείσει όπως είχε προγραμματιστεί το 2027, η ολλανδική αγορά φυσικού αερίου μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειψη προμήθειας σε περίπτωση εξαιρετικά κρύου καιρού μετά το 2030.

Ένα τέτοιο γεγονός θα ισοδυναμούσε με πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου κατά 75 TWh ή περίπου 30% της συνήθους παροχής LNG.

«Σε συνεργασία με τoν Gasunie και τη Vopak, διερευνώ τις δυνατότητες επέκτασης της λειτουργίας του EET στο Eemshaven.

Οι εταιρείες αναλύουν επί του παρόντος τα αποτελέσματα μιας διαβούλευσης αγοράς για το θέμα που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι», είπε η Hermans.

Από την άνοιξη, η ΕΕΤ είχε τις τεχνικές δυνατότητες να επεξεργάζεται έως και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, εάν απαιτείται.

Πρόκειται για επέκταση της αρχικής χωρητικότητάς του κατά 8 bcm.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης