Ενέργεια

Ευνοημένος ο ΕΛΑΠΕ από τις υψηλές τιμές της χονδρικής

Ευνοημένος ο ΕΛΑΠΕ από τις υψηλές τιμές της χονδρικής
Μειώθηκε στα 220,9 εκατ. το έλλειμμα

 

Σε εξομάλυνση του ελλείμματος ΕΛΑΠΕ οδήγησαν οι υψηλές τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος του θερινούς μήνες, προς ανακούφιση των αρμοδίων αρχών. Τον Ιούλιο το σωρευτικό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ έκλεισε στα 220,9 εκατ. ευρώ από τα 250 εκατ. στα τέλη Ιουνίου.

Το ποσό αυτό εκτιμάται ως απόλυτα διαχειρίσιμο από τον αρμόδιο Διαχειριστή καθώς αναμένονται εισροές που θα το καλύψουν πλήρως και θα δημιουργήσουν και ένα πλεόνασμα για το 2025. Μέσα στις επόμενες ημέρες στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ αναμένεται να εισρεύσουν περί τα 100 εκατ. ευρώ από το ¨πράσινο¨ τέλος που είχε επιβληθεί με νομοθετική ρύθμιση στο πετρέλαιο κίνησης αλλά και τα 200 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον υπολογαριασμό των νέων έργων (έργα που ηλεκτρίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2021).

Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται ως ιδιαίτερα θετική για τους καταναλωτές αφού απομακρύνει τουλάχιστον για φέτος το σενάριο αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, του τέλους υπέρ ΑΠΕ δηλαδή που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος ως ρυθμιζόμενη χρέωση.

Αίτημα για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ

Η διοίκηση του ΔΑΕΕΠ ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους του Διαχειριστή, θα επιμείνει στην εισήγησή της προς το εποπτεύον υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μια μικρή έστω αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ προς τα πάνω ώστε να αρχίσει να δημιουργείται ένα θετικό έδαφος για τα επόμενα έτη αφού στο σύστημα προστίθενται διαρκώς νέα έργα ΑΠΕ που σημαίνει αυξημένες εκροές για τον ΕΛΑΠΕ. Τα σενάρια που έχει αναπτύξει ο ΔΑΠΕΕΠ για το 2025 δείχνουν διεύρυνση του ελλείμματος στο τέλος του έτους, παρ το γεγονός ότι αναμένεται να ξεκινήσει από βελτιωμένη αφετηρία.

Το βασικό σενάριο, προβλέπει έλλειμμα στο τέλος του 2025 στα 250 εκατ. ευρώ και στο αρνητικό σενάριο στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ. Το καλό σενάριο που θα καταστήσει τον Ειδικό Λογαριασμό οριακά θετικό στο τέλος του 2025 είναι να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, εξέλιξη όμως ιδιαίτερα αρνητική για τους καταναλωτές και την οικονομία της χώρας συνολικότερα.

Μηδενικές τιμές

Σε κρίσιμο παράγοντα για την βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ τα επόμενα χρόνια αναδεικνύονται οι μηδενικές τιμές στην χονδρεμπορική αγορά. Μηδενικές τιμές σημαίνει ότι ο ΕΛΑΠΕ θα πρέπει να καλύψει το σύνολο της εγγυημένης τιμής που προβλέπουν οι συμβάσεις με τον ΔΑΠΕΕΠ, που σημαίνει ότι όσο αυξάνονται οι ώρες που η χονδρεμπορική τιμή μηδενίζεται θα διευρύνεται και η "τρύπα" του ελλείμματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης