Συνομιλίες ΑΔΜΗΕ και με Meridiam και DFC
Εξασφαλίστηκε για τον ΑΔΜΗΕ η νομική και ρυθμιστική ασφάλεια, ώστε να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου (Great Sea Interconnector) μετά την υπογραφή χθες της κοινής απόφασης των Ρυθμιστικών Αρχών των δυο χωρών (ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ) για τον ισομερή επιμερισμό του λεγόμενου γεωπολιτικού ρίσκου.
Επρόκειτο για το επόμενο σημαντικό βήμα μετά τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας- Κύπρου για το έργο. Η κοινή απόφαση των δύο Ρυθμιστικών Αρχών προβλέπει την ανάληψη του 50% από κάθε χώρα των δαπανών που θα κάνει η εταιρία για το έργο ακόμη και αν αυτό δεν υλοποιηθεί, λόγω εξωτερικών παραγόντων. Με την απόφαση τροποποιείται η αναλογία 37% (Ελλάδα) 63% (Κύπρος) ειδικά για το συγκεκριμένο κόστος όπως άλλωστε συμφωνήθηκε από τις δυο χώρες.
Προκαταβολή στη Nexans
Με την υπογραφή της κοινής απόφασης ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του καλωδίου από την γαλλική Nexans η οποία θα λάβει ως προκαταβολή από τον ΑΔΜΗΕ 26,5 εκατ ευρώ. Σημειώνεται ότι στο σύνολο της παραγγελίας προς τη γαλλική εταιρία ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ.
Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις τόσο με τρίτους επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο έργο όσο και με την ΕτΕΠ για την εξασφάλιση δανειοδότησης.
Οι επαφές αυτές αφορούν το γαλλικό επενδυτικό κεφάλαιο Meridiam όπως και με το κρατικό αναπτυξιακό fund των ΗΠΑ, το DFC, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής, από την προηγούμενη φάση του έργου, πριν ξεσπάσει η θύελλα του προηγούμενου διαστήματος.
Πλέον, στη βάση που τα οικονομικά του GSI, θεωρούνται τακτοποιημένα σε μεγάλο βαθμό - παραμένει η εκκρεμότητα της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα 100 εκατ. ευρώ, όπως έχει εξαγγείλει.
Ενημέρωση της ΕΕ
Έως το τέλος της εβδομάδας εξάλλου ο ΑΔΜΗΕ, που είναι ο promoter του GSI, θα ενημερώσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις τελευταίες εξελίξεις. Πρέπει να σημειωθεί εδώ το μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και τη στήριξη από την πλευρά της ΕΕ για το έργο το οποίο θεωρείται στρατηγικής σημασίας.
Εξάλλου ήδη η ηγεσία του ΑΔΜΗΕ έχει ενημερώσει αναλυτικά τη State Grid και τον εκπρόσωπο της στο διοικητικό του συμβούλιο κ. Qu Qi. Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική εταιρία που έχε στρατηγική συμμετοχή στο μετοχικό του κεφάλαιο του ελληνικού Διαχειριστή.
Οι τελευταίες εξελίξεις και ο ομαλός δρόμος που φαίνεται να έχει διαμορφωθεί δημιουργούν την αισιοδοξία ότι ο ΑΔΜΗΕ το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα είναι σε θέση να οριστικοποιήσει και τη συμφωνία του με τη Siemens για την παραγγελία που αφορά στους μετατροπείς. που θα εγκατασταθούν στην Kρήτη και την Κύπρο.
Παράλληλα με όλα αυτά συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες του ερευνητικού πλοίου που προχωρά σε βυθομετρήσεις προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια η όδευση του καλωδίου.
www.worldenergynews.gr