Ενέργεια

Καμία ανησυχία από την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου μέσω Ουκρανίας (Montel)

Καμία ανησυχία από την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου μέσω Ουκρανίας (Montel)
Η Ουγγαρία βασίζεται στις ρωσικές εισαγωγές για το 60-80% της κατανάλωσης πετρελαίου, με το 50% από αυτό να έρχεται από τη Lukoil
Η απαγόρευση της Ουκρανίας στη ρωσική εταιρεία Lukoil να μεταφέρει αργό πετρέλαιο στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία μέσω των αγωγών της είναι απίθανο να πυροδοτήσει ενεργειακή κρίση, καθώς οι χώρες αυτές έχουν εναλλακτικές λύσεις - παρά τον πανικό των τοπικών αρχών-, δήλωσε τη Δευτέρα (22/7) στο Montel ειδικός σε θέματα ενέργειας.

Οι ουγγρικές και σλοβακικές αρχές είχαν σπείρει έναν «πανικό σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού», δήλωσε ο Martin Vladimirov, διευθυντής του βουλγαρικού Center for the Study of Democracy, στο LinkedIn.

«Αυτό είναι ψέμα που εξυπηρετεί καλά το Κρεμλίνο» έγραψε επίσης.

Τα σχόλια του Vladimirov ήρθαν αφού ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η διακοπή από το Κίεβο της ροής αργού πετρελαίου μέσω του νότιου κλάδου του αγωγού Druzhba απειλεί τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας του και της Σλοβακίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο αυτά κράτη της Ευρώπης αγόραζαν από κοινού περίπου 2 εκατ. τόνους πετρελαίου ετησίως από την ρωσική Lukoil λίγο πριν από την απαγόρευση.

Η Ουγγαρία βασίζεται στις ρωσικές εισαγωγές για το 60-80% της κατανάλωσης πετρελαίου, με το 50% από αυτό να έρχεται από τη Lukoil.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico, δήλωσε από πλευράς του σε εγχώρια μέσα ενημέρωσης ότι η κίνηση της Ουκρανίας δημιούργησε προβλήματα σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ψεύτικα επιχειρήματα

Ωστόσο, ο Vladimirov δήλωσε ότι η Βουλγαρία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει «ψεύτικα επιχειρήματα» σχετικά με την υπερβολική εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο για να διατηρήσει την παρέκκλιση από την απαγόρευση της ΕΕ για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, έως ότου μια σειρά αναλύσεων αποδείξει ότι θα μπορούσε να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο.

«Το ίδιο ισχύει για την Ουγγαρία και τις άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης που εξαιρούνται από την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου. Δεν υπάρχει λόγος πανικού», δήλωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης