Ενέργεια

ΗΠΑ: Ο αγωγός Μάτερχορν του Τέξας αρχίζει να μεταφέρει αέριο από την Πέρμια

ΗΠΑ: Ο αγωγός Μάτερχορν του Τέξας αρχίζει να μεταφέρει αέριο από την Πέρμια

θα ανακουφίσει την πίεση στις τιμές του καυσίμου στη συγκεκριμένη περιοχή

Ο αγωγός φυσικού αερίου Μάτερχορν στο Τέξας έχει αρχίσει να μεταφέρει μικρές ποσότητες φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Πέρμιας στο Δυτικό Τέξας προς την Ακτή του Κόλπου, όπως αποκάλυψαν στελέχη ενέργειας στην αμερικανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Permian Resources.

Επί του παρόντος θα μετακινήσει μεγάλους όγκους αερίου που έχει παγιδευτεί στη λεκάνη της Πέρμιας, με αποτέλεσμα οι τιμές στο Waha Hub στο Δυτικό Τέξας να γίνουν αρνητικές.

Σύμφωνα με στελέχη της Permian Resources, οι τιμές του φυσικού αερίου Waha θα πρέπει να τιμολογούνται πιο σταθερά σε θετικό έδαφος, καθώς περισσότερες ροές αερίου ρέουν μέσω του γιγαντιαίου αγωγού.

«Το Spot Waha δεν ήταν ένα διασκεδαστικό μέρος για την πώληση φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες. Θα θέλαμε να πουλάμε φυσικό αέριο πάνω από το μηδέν», ανέφερε η Permian Resources.


Παροχές του αγωγού Μάτερχορν

Ο σωλήνας μήκους 490 μιλίων (789 χλμ) θα μπορεί να μεταφέρει έως και 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως (bcfd) φυσικού αερίου από την Πέρμια στην Ακτή του Κόλπου και θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Σύμφωνα με τη Maria Paz Urdaneta (αναλύτρια εμπορευμάτων της East Daley Analytics), η εκκίνηση του εν λόγω αγωγού θα ανακατευθύνει το φυσικό αέριο Permian στο Νότιο Τέξας και θα μετατοπίσει τη μόχλευση της αγοράς από τους αγωγούς στους αποστολείς.

Ο Μάτερχορν θα ανακουφίσει επίσης την πίεση στις τιμές του φυσικού αερίου της Πέρμιας που προκαλείται από τη συμφόρηση σε πακέτο.

Οι σωλήνες στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν γεμίσει από την άνοιξη, με αποτέλεσμα οι τιμές spot να γίνουν αρνητικές πολλές φορές στο λεκανοπέδιο μέχρι στιγμής το τρέχον έτος.

Στην πραγματικότητα, ο Waha διαπραγματεύτηκε με αρνητικό $1,23/MMBtu την τρέχουσα εβδομάδα, πιθανότατα λόγω της συνεχιζόμενης συντήρησης στο σύστημα El Paso της Kinder Morgan.

Ο αναλυτής επεσήμανε επίσης ότι οι πρώιμες ροές θα μετατοπιστούν κυρίως από τους αγωγούς που κατευθύνονται προς τα βόρεια προς τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού φυσικού αερίου της Αμερικής της Kinder Morgan και του αγωγού φυσικού αερίου της Berkshire Hathaway βόρεια.

Ωστόσο, η ανακούφιση θα μπορούσε να είναι βραχύβια: η Urdaneta έχει προβλέψει ότι οι παραγωγοί του Permian Basin είναι πιθανό να αυξήσουν την παραγωγή μόλις το Matterhorn τεθεί σε λειτουργία, προκαλώντας περισσότερους περιορισμούς που έχουν οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε αρνητικό έδαφος μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2026.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης