Ενέργεια

Κοντά σε χαμηλό 14 μηνών το πετρέλαιο παρά τη μικρή ανάκαμψη (Μontel)

Κοντά σε χαμηλό 14 μηνών το πετρέλαιο παρά τη μικρή ανάκαμψη (Μontel)
Τα χαμηλότερα επιτόκια συνήθως ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για πετρέλαιο
Μολονότι οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στις πρώτες συναλλαγές σήμερα (06/9) αφού ο OPEC+ επιβεβαίωσε τη δίμηνη καθυστέρηση στα σχέδιά του για σταδιακή αύξηση της παραγωγής, οι τιμές κυμάνθηκαν κοντά σε νέα χαμηλά 14 μηνών λόγω των ανησυχιών για την αδύναμη ζήτηση παγκοσμίως και την υπερπροσφορά.

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα για το αργό πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας σημείωσε τελευταία άνοδο κατά 0,25 δολάρια στα 72,94 δολάρια/βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο του WTI σημείωσε άνοδο κατά 0,23 δολάρια στα 69,38 δολάρια/βαρέλι.

Την Πέμπτη, το Brent διαμορφώθηκε στα 72,69 δολ/bbl, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, από τον Ιούνιο του 2023, ενώ το WTI διαμορφώθηκε στα 69,15 δολ/bbl, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν εννέα μηνών, από τον Δεκέμβριο του 2023, επιτείνοντας την πτωτική τάση που παρατηρήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς βρίσκονταν σε τροχιά απότομης πτώσης την εβδομάδα, ενώ τελευταία διαμορφώθηκαν σχεδόν 6% χαμηλότερα σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή.

Το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών ανακοίνωσε χθες μετά από συνεδρίασή του ότι θα παρατείνει τις περικοπές της παραγωγής του κατά 2,2 εκατ. bbl/ημέρα για δύο ακόμη μήνες, έως το τέλος Νοεμβρίου του τρέχοντος.

Το καρτέλ του OPEC και των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μειώνει την παραγωγή συνολικά κατά 5,86 εκατ. bbl/ημέρα, ή περίπου 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

Επιφυλακτικοί οι αναλυτές

Ο OPEC+ είχε αρχικά προγραμματίσει να αντλήσει έως και 180.000 bbl/ημέρα από τον Οκτώβριο, αλλά αποφάσισε να καθυστερήσει την απόφαση αυτή όχι μόνο λόγω των αδύναμων προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και λόγω της υπερπροσφοράς όλους τους παραγωγούς.

«Ολόκληρη η υπερπαραγωγή θα αντισταθμιστεί πλήρως έως τον Σεπτέμβριο του 2024», ανέφερε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Να σημειωθεί ότι Ιράκ και Καζακστάν, είναι τα δυο μέλη του οργανισμού που παράγουν πάνω από τις συμφωνηθείσες ποσοστώσεις τους από τις αρχές του έτους.

Ωστόσο, οι αναλυτές εξακολουθούσαν να είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τις παγκόσμιες προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου, παρά την ανακοίνωση παρά την υγιή ζήτηση στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

«Το κλίμα γύρω από τις τιμές του πετρελαίου παραμένει αδύναμο, παρά την προσπάθεια κάποιας σταθεροποίησης βραχυπρόθεσμα με την καθυστερημένη αύξηση της παραγωγής από τον OPEC+ και τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής στην IG.

Πτώση των αποθεμάτων

Η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) ανακοίνωσε αργά χθες ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 6,9 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που αντανακλά ότι η αμερικανική ζήτηση δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί.

«Φαίνεται ότι επικρατεί ευρύτερη επιφυλακτικότητα, καθώς οι παίκτες της αγοράς προσπαθούν ακόμη να κατανοήσουν τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που θα έρθουν αυτή την εβδομάδα, ενώ η προετοιμασία για την κρίσιμη έκθεση για την απασχόληση μπορεί να περιορίσει την ανάληψη κάποιου κινδύνου», δήλωσε ο Yeap, αναφερόμενος στην έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ που αναμένεται αργότερα σήμερα.

Τα τρωτά σημεία της αμερικανικής οικονομίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη μείωση των επιτοκίων που αναμένεται από την Fed στο τέλος του μήνα, δήλωσε ο Jorge Montepeque, διευθύνων σύμβουλος της ONYX Capital Group.

Να σημειωθεί ότι τα χαμηλότερα επιτόκια συνήθως ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για πετρέλαιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης