Ενέργεια

Ρεκόρ για τον Adriatic LNG – Στα 4,4 δισ. κ.μ. το αέριο που έστειλε στο δίκτυο (LNG Prime)

Ρεκόρ για τον Adriatic LNG – Στα 4,4 δισ. κ.μ. το αέριο που έστειλε στο δίκτυο (LNG Prime)
Η εγκατάσταση τoυ Adriatic LNG υποδέχθηκε συνολικά 38 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά το πρώτο εξάμηνο
Ο τερματικός σταθμός εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αδριατικής στην Ιταλία πέτυχε νέο ρεκόρ κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους με τις υψηλότατες παραδόσεις στο δίκτυο από τις εγκαταστάσεις του.

Σύμφωνα με την Adriatic LNG που επικαλείται το LNG Prime, ο τερματικός σταθμός που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του Βένετο έστειλε 4,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο εγχώριο δίκτυο αγωγών κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, καλύπτοντας πάνω από το 14,2% της εθνικής κατανάλωσης φυσικού αερίου και επιβεβαιώνοντας τη θέση του ως την τρίτη μεγαλύτερη πηγή εισόδου για τις ιταλικές εισαγωγές φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί ότι οι ποσότητες αυξήθηκαν κατά 5,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Επίσης, η εγκατάσταση τoυ Adriatic LNG υποδέχθηκε συνολικά 38 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά το πρώτο εξάμηνο, κυρίως από το Κατάρ και τις ΗΠΑ, καλύπτοντας περίπου το 58% των ιταλικών εισαγωγών LNG.

Πριν από το ρεκόρ αυτό του πρώτου εξαμήνου, ο FSRU είχε σπάσει το ετήσιο ρεκόρ της το 2023, παραδίδοντας 8,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο εθνικό δίκτυο αγωγών, αυξημένα κατά 7% σε σύγκριση με το 2022.

Λίγα στοιχεία για τον FSRU

Ο πρώτος υπεράκτιος τερματικός σταθμός εισαγωγής LNG στον κόσμο, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009, βρίσκεται περίπου 14 χιλιόμετρα ανοικτά του Πόρτο Λεβάντε και έχει ικανότητα επαναεριοποίησης περίπου 9,6 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.

Μέχρι σήμερα, ο Adriatic LNG έχει υποδεχθεί περισσότερα από 1000 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και έχει στείλει συνολικά 96 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο εθνικό δίκτυο.

Τον Μάρτιο του 2023, η Adriatic LNG παρέλαβε το χιλιοστό φορτίο υγροπο, αρχής γενομένης από το 2009.

Αύξηση του ποσοστού της Snam

Η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Snam αποφάσισε πρόσφατα να αυξήσει το μερίδιό της στον τερματικό σταθμό Adriatic LNG, αφού ο ιδιοκτήτης του τερματικού αποθήκευσης VTTI με έδρα το Ρότερνταμ και η γερμανική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων IKAV ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αποκτήσουν πλειοψηφικό μερίδιο στην εγκατάσταση.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Snam θα κατέχει το 30% και η VTTI το 70% του Adriatic LNG.

Προηγουμένως, η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία ExxonMobil είχε μερίδιο 70,7% στην Adriatic LNG, ενώ ο κρατικός γίγαντας LNG QatarEnergy κατείχε το 22% και η Snam το 7,3%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης