Ενέργεια

ΙΕΑ: Σε υψηλά 20ετίας η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2024 και το 2025

ΙΕΑ: Σε υψηλά 20ετίας η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2024 και το 2025
Η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να καλύψει το ήμισυ της αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας
Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2024 και το 2025 αναμένεται να αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών, χάρη στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τους έντονους καύσωνες και την αυξανόμενη υιοθέτηση τεχνολογιών που λειτουργούν με ρεύμα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο ΙΕΑ.

Σύμφωνα με το Energy Market Price, στην έκθεσή του με τίτλο Electricity Mid-Year Update, ο ΙΕΑ υποστήριξε ότι η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 4% το 2024, από 2,5% το 2023, αντιπροσωπεύοντας τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης από το 2007, κυρίως λόγω των data centers και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί και πάλι κατά 4% το 2025.

Ο Keisuke Sadamori, διευθυντής ενεργειακών αγορών και ασφάλειας του ΙΕΑ, δήλωσε: «Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας φέτος και το επόμενο έτος θα είναι από τις ταχύτερες των τελευταίων δύο δεκαετιών, αναδεικνύοντας τον αυξανόμενο ρόλο της ηλεκτρικής ενέργειας στις οικονομίες μας, καθώς και τις επιπτώσεις των σοβαρών καυσώνων».

Ρεκόρ παραγωγής ΑΠΕ

Η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να καλύψει το ήμισυ της αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας να σπάει νέα ρεκόρ παραγωγής, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι οι ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να επεκταθούν ραγδαία το 2024 και το 2025, με το μερίδιό τους στην παγκόσμια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται από 30% το 2023 σε 35% το 2025.

Ωστόσο, παρά τη θετική στάση του ΙΕΑ, σε πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υποδηλώνεται ότι ο κόσμος δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του για το δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, εάν η δυναμικότητα συνεχίσει να αυξάνεται με τον σημερινό ρυθμό.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε το μερίδιο της καθαρής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας να συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά αυτό πρέπει να συμβεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό για να επιτευχθούν οι διεθνείς στόχοι για την ενέργεια και το κλίμα», δήλωσε ο Sadamori.

«Ταυτόχρονα, είναι ζωτικής σημασίας να επεκταθούν και να ενισχυθούν τα δίκτυα για να παρέχεται στους πολίτες ασφαλής και αξιόπιστος εφοδιασμός με ηλεκτρική ενέργεια - και να εφαρμοστούν υψηλότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης για να μειωθούν οι επιπτώσεις της αυξημένης ζήτησης ψύξης στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης