Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Kίνα: Τα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας σπρώχνουν ανοδικά το σιδηρομετάλλευμα (Oil Price)

Kίνα: Τα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας σπρώχνουν ανοδικά το σιδηρομετάλλευμα (Oil Price)
Τα κέρδη του μετάλλου ξεπέρασαν το 11%, μετά την κίνηση της κεντρικής κυβέρνησης να αναπτύξει κίνητρα
Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος και των κινεζικών ακινήτων σημείωσαν απότομη άνοδο μετά τη χαλάρωση των κανόνων για τους αγοραστές κατοικιών σε τρεις από τις μεγαλύτερες περιοχές της Κίνας.

Σύμφωνα με το Oil Price, η ανοδική αυτή αντίδραση ήταν το αποτέλεσμα της ανακοίνωσης από το Πεκίνο του νέου πακέτου μέτρων τόνωσης της εγχώριας οικονομίας, το οποίο αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση της ύφεσης στον τομέα των ακινήτων.

Όπως γνωρίζουμε, οι επαρχίες της Σαγκάη, της Γκουανγκζού και της Σενζέν χαλάρωσαν τους κανόνες για την αγορά κατοικίας.

Την Κυριακή (6/10), η Γκουανγκζού που αποτελεί σημαντικό εμπορικό κόμβο, έγινε η πρώτη πόλη της Κίνας που αφαίρεσε όλους τους περιορισμούς, λέγοντας ότι θα σταματήσει να εξετάζει τα προσόντα των αγοραστών κατοικιών και δεν θα περιορίζει πλέον τον αριθμό των σπιτιών που κατασκευάζονται.

Ενισχύουν τη ζήτηση κατοικιών

Τόσο η Σαγκάη όσο και η Σενζέν δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν σε περισσότερους ανθρώπους να αγοράσουν κατοικίες στα προάστια.

Η Σαγκάη, ο οικονομικός κόμβος της Κίνας, αλλά και η Σενζέν, η νότια πόλη που είναι γνωστή για την τεχνολογική της βιομηχανία, ανακοίνωσαν επίσης ότι μειώνουν τα ελάχιστα ποσοστά προκαταβολής για την πρώτη και τη δεύτερη κατοικία στο 15% και 20%, αντίστοιχα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη ζήτηση.

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων εκτίναξε τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος από τα 90 δολάρια/τόνο στα 108 δολάρια/τόνο.

Τα κέρδη του μετάλλου ξεπέρασαν το 11%, μετά την κίνηση της κεντρικής κυβέρνησης να αναπτύξει κίνητρα.

Snag_51062b1.png

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον Thomas Evans της Goldman Sachs στις αρχές της περασμένης εβδομάδας πρότεινε στους πελάτες να «αποφύγουν τα ράλι του σιδηρομεταλλεύματος» για πιθανή κάλυψη βραχυχρόνιων πωλήσεων ενόψει των μεγάλων διακοπών στην Κίνα, σημειώνοντας ότι «η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του χάλυβα και η αυξανόμενη προσφορά σιδηρομεταλλεύματος είναι οι δύο μεγαλύτεροι παράγοντες που εμποδίζουν ττην αλυσίδα εφοδιασμού και οι οποίοι δεν μπορούν να διορθωθούν σύντομα».


Snag_510db1e.png

Μετά τις κινεζικές ανακοινώσεις, ένας δείκτης του Bloomberg για τις κινεζικές μετοχές ακινήτων σημείωσε άλμα 14%, ενώ όπως έγινε επίσης γνωστό, η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα επιτρέψει την αναχρηματοδότηση ενυπόθηκων δανείων.

3_97.png

Ο Jake Lloyd-Smith του Bloomberg έγραψε ένα report με τίτλο «Η ξαφνική έκρηξη του σιδηρομεταλλεύματος μπορεί να είναι υπερβολική», στο οποίο ανέφερε:

«Η προ-εορταστική ομοβροντία του Πεκίνου, καθώς και τα μέτρα που ακολούθησαν σε βασικά αστικά κέντρα, θα κάνουν πολλά για να βελτιώσουν τη διάθεση. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να σταθεροποιήσει την αγορά ακινήτων. Αλλά αν αυτό είναι αρκετό για να πείσει τα εργοστάσια που διαμαρτύρονται για κρίση σε ολόκληρο τον κλάδο να αλλάξουν πορεία και να αυξήσουν πραγματικά την παραγωγή χάλυβα σε σταθερή βάση το επόμενο τρίμηνο, μένει να το δούμε».

Πρόκληση για τις χαλυβουργίες

Η επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων της Κίνας αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις χαλυβουργίες, με ορισμένες από αυτές να μειώνουν την παραγωγή και να προειδοποιούν για προοπτικές που θυμίζουν μια επανάληψη των γεγονότων του 2008 και του 2015.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές της Citigroup με επικεφαλής τον Wenyu Yao σημείωσαν ότι τα κίνητρα της Κίνας θα είναι υποστηρικτικά: «Η ανοδική δυναμική θα μπορούσε να διατηρηθεί στην εβδομάδα LME».

Οι αναλυτές ωστόσο προειδοποιούν ότι η κινεζική αγορά ακινήτων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ζητήματα που δεν έχουν ακόμα λυθεί.

Ίσως οι ημέρες της ανάκαμψης σε σχήμα «V» να έχουν περάσει προ πολλού,

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης