Κίνα: Αναγκαία η μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 30% έως το 2035

Κίνα: Αναγκαία η μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 30% έως το 2035
Τι προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού
Ως ο μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, η Κίνα πρέπει να επιδιώξει μείωση των εκπομπών CO2 τουλάχιστον κατά 30% έως το 2035, προκειμένου να μπορεί ο πλανήτης να πιάσει τους στόχους που τέθηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού, ανέφερε σε έκθεσή της σήμερα (3/10) η δεξαμενή σκέψης Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA), με έδρα τη Φινλανδία.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η Κίνα μαζί με άλλα κράτη, πρέπει να υποβάλουν στον ΟΗΕ έως τον Φεβρουάριο του 2025 τα επικαιροποιημένα εθνικά τους σχέδια για το κλίμα, τις λεγόμενες εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDC), όπως απαιτείται από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Η πορεία των εκπομπών και των μειώσεών τους από την Κίνα θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον πλανήτη Γη συνολικά, καθώς όλες οι χώρες παλεύουν για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Το ειδικό βάρος της Κίνας

Η Κίνα είναι σήμερα υπεύθυνη για το 30% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG), ενώ ευθύνεται και για το 90% της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τότε που υπεγράφη η Συμφωνία των Παρισίων το 2015, σημειώνει η CREA.

Το νέο σχέδιο για το κλίμα θα αποτελέσει την πρώτη φορά που η Κίνα θέτει πραγματικό στόχο μείωσης των εκπομπών.

Μέχρι στιγμής, ο μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο έχει δεσμευτεί μόνο ότι οι εκπομπές του θα κορυφωθούν πριν από το 2030.

Λόγω της θέσης της στο παγκόσμιο σύστημα, η Κίνα πρέπει να θέσει «έναν ισχυρό αλλά εφικτό στόχο μείωσης των εκπομπών κατά τουλάχιστον 30% έως το 2035», αν θέλει να βοηθήσει τον κόσμο να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, αναφέρει η CREA.

Η Κίνα μπορεί να επιτύχει συνολική μείωση των εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 30% έως το 2035 σε σύγκριση με το 2023, αλλά ένας απόλυτος στόχος μείωσης των εκπομπών που θα τεθεί από την κεντρική κυβέρνηση θα είναι κρίσιμος για την επίτευξη αυτής της μείωσης, πρόσθεσε η δεξαμενή σκέψης.

Οι εκπομπές από την ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 30% με αναμενόμενη δυναμικότητα 5.000 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2035, ενώ οι εκπομπές από τη βιομηχανία θα πρέπει να μειωθούν κατά περισσότερο από 25%, κυρίως λόγω της μείωσης των εκπομπών από τον τομέα του χάλυβα, σύμφωνα με τα ευρήματα της CREA.

Ο ρόλος της Κίνας στην ανάπτυξη των ΑΠΕ

Από το 2013, η Κίνα είναι υπεύθυνη για πάνω από το 40% των ετήσιων προσθηκών στην παγκόσμια δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πέρυσι μόνο, η νέα εγκατεστημένη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Κίνας αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου συνόλου.

Η Κίνα, ωστόσο, δεν έχει ακόμη δει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να κορυφώνονται όπως έχει προβλέψει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης