Η Κίνα σχεδιάζει να συμπεριλάβει χάλυβα, τσιμέντο και αλουμίνιο στην αγορά άνθρακα (Reuters)

Η Κίνα σχεδιάζει να συμπεριλάβει χάλυβα, τσιμέντο και αλουμίνιο στην αγορά άνθρακα (Reuters)
Το Πεκίνο εισήγαγε τον Ιούλιο του 2021 το Χρηματιστήριο Εμπορίας Εκπομπών Άνθρακα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να κορυφωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πριν από το 2030 
Η Κίνα επεξεργάζεται ένα σχέδιο με στόχο να συμπεριλάβει την παραγωγή τσιμέντου, χάλυβα και αλουμινίου στο σύστημα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε τη Δευτέρα (09/9) το Υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμπερίληψη αυτών των τριών τομέων θα μπορούσε να αυξήσει τα αέρια του θερμοκηπίου που καλύπτονται από το σύστημα εμπορίας σε περίπου 60% επί του συνόλου, δήλωσε το υπουργείο, περισσότερο δηλαδή από τις εκπομπές των ΗΠΑ.

Το σχέδιο έχει τεθεί για δημόσιο έλεγχο μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου.

Η Κίνα θα επεκτείνει το ΣΕΔΕ σε δύο στάδια, εξοικειώνοντας τους συμμετέχοντες με τις διαδικασίες του μεταξύ 2024 και 2026 και βελτιώνοντας τη διαχείριση των στοιχείων για τις εκπομπές, μειώνοντας παράλληλα τις ποσοστώσεις που κατανέμονται στις επιχειρήσεις, από το 2027.

Πως θα λειτουργεί

Οι ποσοστώσεις δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να εκπέμπουν έναν ορισμένο όγκο διοξειδίου του άνθρακα, θα κατανέμονται αρχικά στις επιχειρήσεις δωρεάν.

Στο πρώτο στάδιο, δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο για τα δικαιώματα και στις επιχειρήσεις που εκπέμπουν περισσότερο θα χορηγείται αναλογικά μεγαλύτερη ποσόστωση.

Το Πεκίνο εισήγαγε τον Ιούλιο του 2021 το Χρηματιστήριο Εμπορίας Εκπομπών Άνθρακα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να κορυφωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πριν από το 2030 και να γίνουν ουδέτερες έπειται έως το 2060.

Ωστόσο, η αγορά κάλυπτε μέχρι τώρα μόνο τον τομέα της ενέργειας.

Οι επικείμενοι δασμοί διοξειδίου του άνθρακα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ασκήσει πίεση στην Κίνα να επιταχύνει την απανθρακοποίηση των βαρέων βιομηχανικών τομέων.

Οι δασμοί της ΕΕ εισήχθησαν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της «διαρροής άνθρακα», το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αποφεύγουν το κόστος άνθρακα προμηθεύοντας προϊόντα από χώρες που δεν συμμορφώνονται εύκολα με τους κανονισμούς για το κλίμα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι από το 2026, οι εισαγωγείς χάλυβα, λιπασμάτων, τσιμέντου και χημικών προϊόντων θα καταβάλουν εισφορές με βάση το ανθρακικό αποτύπωμα των προϊόντων που αγοράζουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης