Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Δισεκατομμύρια £ πράσινων επιδοτήσεων στον πιο ρυπογόνο σταθμό του Ην. Βασιλείου

Δισεκατομμύρια £ πράσινων επιδοτήσεων στον πιο ρυπογόνο σταθμό του Ην. Βασιλείου

Διάσταση απόψεων για το αν πρέπει να συνεχιστεί η κρατική χρηματοδότηση του Drax (the guardian)

Διχογνωμία έχει προκαλέσει μεταξύ επιστημόνων και όχι μόνο, για το αν πρέπει να επεκταθεί το πρόγραμμα επιδοτήσεων της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Drax ο οποίος εκπέμπει τις μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Σύμφωνα με την theguardian, το βρετανικό κράτος πληρώνει περίπου 500 εκατομμύρια λίρες ετησίως από την προθεσμία του 2027 μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο Drax καίει 7 εκατομμύρια τόνους πέλλετ βιομάζας ετησίως και παράγει το 4% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι πύργοι ψύξης του γιγαντιαίου σταθμού παραγωγής ενέργειας Drax δεσπόζουν πάνω από την αγροτική περιοχή του Βόρειου Γιορκσάιρ ως υπενθύμιση του βρώμικου… παρελθόντος της Βρετανίας και ως φάρος των προσπαθειών της να δημιουργήσει μια καθαρή μηδενική οικονομία έως το 2050.

Το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής ήταν κάποτε ένας από τους μεγαλύτερους καυστήρες άνθρακα στην Ευρώπη και «αλεξικέραυνο» για τους αγωνιστές κατά των ορυκτών καυσίμων στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σήμερα, οι ιδιοκτήτες του ισχυρίζονται ότι είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Οι περιβαλλοντολόγοι και οι εκκλήσεις προς τους υπουργούς

Αλλά η πράσινη επανάσταση αυτού του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής δεν είναι χωρίς τους σκεπτικιστές της.

Οι πράσινες ομάδες και οι επιστήμονες του κλίματος επιμένουν ότι ο Drax παραμένει η μεγαλύτερη ενιαία πηγή εκπομπών άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι οι ιδιοκτήτες της εισηγμένης στον FTSE 250 δεν θα έπρεπε να είχαν επιτραπεί να διεκδικήσουν δισεκατομμύρια λίρες σε επιδοτήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια £ σε λογαριασμούς επιδοτήσεις από τότε που άρχισαν οι εργασίες για τη μετατροπή του σε βιομάζα το 2012.

Η αβεβαιότητα τροφοδότησε εκκλήσεις προς τους υπουργούς να επανεξετάσουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και στις δύο πλευρές της συζήτησης. Εδώ, ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις αξιώσεις, τις αντεγκλήσεις και την επιστήμη πίσω από το στοίχημα πολλών δισεκατομμυρίων λιρών της Βρετανίας στη βιομάζα.

 
Το παραγώμενο προϊόν του Drax

Ο Drax έκαψε περίπου 6 εκατομμύρια τόνους σφαιριδίων ξύλου στο εργοστάσιό της στο Βόρειο Γιορκσάιρ πέρυσι για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια η οποία απαιτούσε περίπου 12 εκατομμύρια τόνους πράσινου ξύλου (πολύ πάνω από τη συνολική ετήσια συγκομιδή ξύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι περίπου 11 εκατομμύρια τόνοι).

Ως αποτέλεσμα, περίπου το 80% των πέλλετ ξύλου που χρησιμοποιεί ο Drax εισάγεται από δάση στις ΗΠΑ και τον Καναδά, με το υπόλοιπο να προέρχεται από μέρη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας και της Λετονίας.

Αυτά τα δάση «διαχειρίζονται με αειφόρο τρόπο», υποστηρίζει ο Drax.

Τα πέλλετς αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από το πριονίδι και τα αποκόμματα που παράγονται ως υποπροϊόν κατά την παραγωγή προϊόντων ξύλου υψηλότερης αξίας, όπως ξυλεία και έπιπλα.

Ακόμα, περισσότερο από το 1/5 των πέλλετς που χρησιμοποιεί ο Drax είναι από παρθένα δέντρα, αλλά ο Drax ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ξύλο «χαμηλής ποιότητας» που δεν θα γινόταν αποδεκτό από τα πριονιστήρια και διαφορετικά θα μπορούσε να μείνει ως απόβλητο.

 

Διάσταση για τις κρατικές επιδοτήσεις που θα λάβει ο Drax

Ο Drax επιμένει ότι η παραγωγή βιομάζας είναι «ουδέτερη από άνθρακα», επειδή οι εκπομπές που παράγονται από τις στοίβες της καμινάδας αντισταθμίζονται από τις εκπομπές που απορροφώνται από τα δέντρα που καλλιεργούνται για την παραγωγή των σφαιριδίων.

Αυτό υποστηρίζεται από τη μεθοδολογία για τη λογιστική του άνθρακα που χρησιμοποιείται από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή η οποία αναμένει ότι οι εκπομπές από τη βιομάζα θα αναληφθούν από τον δασικό τομέα και όχι από την ενεργειακή βιομηχανία, ώστε να αποφευχθεί η διπλή καταμέτρηση του διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Drax σχεδιάζει να αξιοποιήσει τους πράσινους ισχυρισμούς της, μετατρέποντάς το σε τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα από το 2030, ώστε να γίνει η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στον κόσμο που θα δημιουργήσει αυτό που ισχυρίζεται ότι θα είναι «αρνητικές εκπομπές».

Αναμένει να λάβει επιδοτήσεις από την κυβέρνηση, πληρωμές μέσω λογαριασμών ενέργειας, για αυτό το έργο και έχει ασκήσει πιέσεις για «γέφυρα» υποστήριξης μεταξύ του τέλους του τρέχοντος προγράμματος επιδοτήσεων το 2027 και της νέας ροής επιδοτήσεων για να διατηρήσει την επιχείρηση.

Η πρόταση έρχεται σε αντίθεση με τους συμβούλους της κυβέρνησης για το κλίμα στην Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει να μην χορηγηθούν περαιτέρω επιδοτήσεις σε μεγάλης κλίμακας βιομάζα, εκτός εάν χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, σύστημα γνωστό ως BECCS (βιοενέργεια με άνθρακα σύλληψη και αποθήκευση).

 

Επιστήμονες αμφισβητούν για το αν είναι «ουδέτερος άνθρακας»

Αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών μελετών από Ευρωπαίους ακαδημαϊκούς αμφισβητεί τα περί «ουδέτερου άνθρακα».

Φοβούνται ότι η υστέρηση μεταξύ του πότε οι εκπομπές διαφεύγουν από τις καμινάδες των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και όταν τα νέα δέντρα είναι σε θέση να απορροφήσουν άνθρακα θα δημιουργήσει ένα «χρέος άνθρακα» που θα μπορούσε να επιταχύνει την κλιματική κρίση βραχυπρόθεσμα.

Το Συμβουλευτικό Συμβούλιο Επιστημών των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών διαπίστωσε σε μια πρόσφατη μελέτη ότι μπορεί να χρειαστούν από 30 έως 50 χρόνια για τη βιομάζα να εξοικονομήσει εκπομπές άνθρακα σε σχέση με την καύση ορυκτών καυσίμων.

Περισσότεροι από 500 επιστήμονες έγραψαν στους ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ το 2021 προειδοποιώντας να μην βασιζόμαστε στη βιομάζα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Η ανοιχτή επιστολή έλεγε:

«Η αναγέννηση των δέντρων και η μετατόπιση των ορυκτών καυσίμων μπορεί τελικά να εξοφλήσει αυτό το χρέος άνθρακα, αλλά η εκ νέου ανάπτυξη απαιτεί χρόνο και ο κόσμος δεν χρειάζεται να λύσει την κλιματική αλλαγή».

Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες ότι η βιομηχανία βιομάζας πληροί τα δικά της πρότυπα. Το Εθνικό Γραφείο Ελέγχου του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε αυτό το καλοκαίρι ότι η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να αποδείξει ότι οι τρέχοντες κανόνες βιωσιμότητας είναι επαρκείς για να παρέχουν εμπιστοσύνη στα πράσινα διαπιστευτήρια της βιομάζας.

Πιο πρόσφατα, η ρυθμιστική Αρχή ενέργειας παραδέχτηκε ότι η Drax είχε «αδύναμες διαδικασίες, ελέγχους και διακυβέρνηση» που είχαν ως αποτέλεσμα «ανακριβή αναφορά δεδομένων σχετικά με τον τύπο δασοκομίας και το περιεχόμενο πριονιού που χρησιμοποιείται» στο εργοστάσιό της. Η εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 25 εκατομμυρίων λιρών για την παράβαση.


Άλλοι το θεωρούν απαραίτητο για το καθαρό μηδέν

Και πάλι, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις που διατυπώνονται από έγκυρα πρόσωπα. Ο Drax επισημαίνει ότι οι περισσότερες προβλέψεις που μοντελοποιούν την πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου προς το καθαρό μηδέν, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων από την Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, δείχνουν το BECCS ως βασική πηγή καθαρής ενέργειας.

Αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η βιομάζα παίζει ρόλο στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης.

Θα μπορούσε όμως το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει τους νομικά δεσμευτικούς στόχους του χωρίς να βασίζεται στη βιομάζα;

Στο έγγραφο στρατηγικής της κυβέρνησης για τη βιομάζα, που δημοσιεύθηκε πέρυσι, ο καθηγητής Πολ Μονκς, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του τμήματος ενέργειας, είπε ότι «θα χρειαζόταν τεχνολογίες αρνητικών εκπομπών για να αντισταθμιστούν περιοχές όπου δεν μπορούμε να απελευθερώσουμε πλήρως τον άνθρακα». Με άλλα λόγια, ο νομικά δεσμευτικός στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου να γίνει μια καθαρή μηδενική οικονομία έως το 2050 θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο εάν δεν μπορεί να βασιστεί στους ισχυρισμούς του Drax ότι ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του θα παράγει «αρνητικές εκπομπές».


Αλλά δεν θα ήταν αδύνατο, σύμφωνα με την Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής.

Το τελευταίο του έγγραφο για τη βιομάζα, που δημοσιεύθηκε το 2018, ανέφερε ότι πρόσφατη έρευνα είχε δείξει ότι μονοπάτια με μεγαλύτερη από 50% πιθανότητα περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης κάτω από 1,5 C θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν χωρίς μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη BECCS για την παροχή αρνητικών εκπομπών. Τα αλιεύματα; Αυτό θα εξαρτηθεί από την «ταχεία εφαρμογή φιλόδοξων» βημάτων για τη μείωση της ζήτησης ενέργειας βραχυπρόθεσμα.

«Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν ουσιαστικές βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση, αλλαγές στη διατροφή, ταχεία ηλεκτροδότηση και χαμηλή πληθυσμιακή αύξηση. Εάν πολλά από αυτά τα μέτρα μπορούν να συνδυαστούν μαζί, τότε η χρήση μεγάλων ποσοτήτων βιοενέργειας χωρίς CCS μπορεί επίσης να αποφευχθεί», ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης