Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Λουμάκης (ΣΠΕΦ): Η πρόταση για την αποφυγή φούσκας στις ΑΠΕ και "μοίρασμα" στην Αποθήκευση

Λουμάκης (ΣΠΕΦ): Η πρόταση για την αποφυγή φούσκας στις ΑΠΕ και

Αναποτελεσματικές οι επενδύσεις σε τέτοια έργα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου φωτοβολταϊκών

Tι αναφέρει η επιστολή του ΣΠΕΦ:

Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

Θέμα : Απόψεις ΣΠΕΦ για τις επιμέρους ρυθμίσεις περί των ΑΠΕ στο υπό δημόσια διαβούλευση ν/σ υου Υπουργείου σας με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων»

Ενόψει της συζήτησης του εν θέματι ν/σ στην Επιτροπή την 24/10/24 παρακαλούμε βρείτε ακολούθως τα σημεία των παρατηρήσεων μας:

Επί του άρθρου 37, παρ. 3 α για την μείωση της αξίας των εγγυητικών επιστολών

Να διευκρινιστεί πως αφορά και όσους έχουν νομίμως υποβάλει αιτήματα σταθμών ΑΠΕ, διότι όπως είναι γραμμένη η διάταξη άστοχα φαίνεται να περιορίζει την εφαρμογή της σε όσους μόνο είναι κάτοχοι σταθμών ΑΠΕ.

Επί του άρθρου 40 για την προσθήκη μονάδων αποθήκευσης σε υφιστάμενους σταθμούς ΑΠΕ

-Η ρύθμιση είναι μεν θετική, αλλά το πρόβλημα της φούσκας που έχει διαμορφωθεί με την υπεραδειοδότηση έργων ΑΠΕ και ιδίως φωτοβολταϊκών συνεπεία του ν. 4685/2020 και της συνακόλουθης έκδοσης Όρων Σύνδεσης ιδίως από τον ΑΔΜΗΕ πολύ πάνω από την τωρινή αλλά και την προβλεπόμενη για το 2030 ζήτηση ηλεκτρικής ισχύος και ενέργειας, είναι εξόχως μεγαλύτερο.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες μας η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών φθάνει σήμερα τα 10 GW, η συνολική ισχύς σε ΑΠΕ στη Χώρα τα 16 GW, ενώ επιπλέον υφίσταται περί τα 15 GW Όρων Σύνδεσης σε έργα ώριμα προς κατασκευή.

Περεταίρω έχουν θεσμοθετηθεί προγράμματα αυτοπαραγωγής (net-billing, virtual net-billing) χωρίς συνολική ποσόστωση, το πρόγραμμα Απόλλων ~1 GW σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα PPAs της βιομηχανίας ~2.4 GW και προσεχώς ίσως ακόμη περισσότερα συνεπεία πολιτικών πιέσεων, οπότε ανησυχούμε πραγματικά για την επόμενη μέρα όλων των επενδύσεων, ένεκα της υπερπαραγωγής και των ραγδαία αυξανόμενων περικοπών που από την περασμένη άνοιξη συστηματικά εμφανίζονται. Ας υπογραμμιστεί πως οι περικοπές αυτές δεν αφορούν λόγους δικτύου αλλά ανισοζυγίου προσφοράς-ζήτησης για ηλεκτρισμό ένεκα της υπερπαραγωγής από ΑΠΕ.

Απαιτούνται συνεπώς ρηξικέλευθες λύσεις πέραν της δυνατότητας για προσθήκη μπαταρίας σε υφιστάμενα έργα με ηλέκτριση μετά τις 4/7/19 που περιλαμβάνει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο. Εν προκειμένω προτείνουμε:

-Την ανάσχεση του υπερβολικού επενδυτικού ενδιαφέροντος στα φωτοβολταϊκά και εν γένει τις ΑΠΕ, περιλαμβανομένων των προγραμμάτων αυτοπαραγωγής, που είναι ο μόνος τρόπος για τη συγκράτηση των διαμορφούμενων τεχνικών ανισορροπιών. Οι κίνδυνοι από την κατάσταση αυτή σας έχουν επανειλημμένα εκτεθεί από τον σύνδεσμο μας καθώς και με πρόσφατη επιστολή- ανάλυση μας για το υπό διαβούλευση ΕΣΕΚ.

-Την άμεση αναστολή της υποδοχής νέων αιτήσεων και της έκδοσης νέων Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης (ΟΠΣ) έργων ΑΠΕ και ιδίως φωτοβολταϊκών από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ (η αναστολή υποδοχής αιτήσεων Φ/Β σταθμών για ΟΠΣ ως ανεξάρτητοι παραγωγοί ισχύει ήδη από τον Σεπτ-2022 δυνάμει του ν. 4951).

Εξέταση της δυνατότητας για μετατροπή εκδοθέντων ΟΠΣ σταθμών ΑΠΕ που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η κατασκευή τους, σε ΟΠΣ αποκλειστικά stand alone σταθμών αποθήκευσης με μπαταρία. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί διέξοδος στη φούσκα των ΑΠΕ, αποφορτίζοντας το πρόβλημα και δρομολογώντας επωφελέστερες για το ηλεκτρικό σύστημα αλλά και τους επενδυτές επενδύσεις. Δημιουργία κατάλληλου σχήματος λειτουργικής ενίσχυσης για τους stand alone σταθμούς αποθήκευσης που θα προκύψουν από την προτεινόμενη αυτή δράση, το οποίο θα αποφέρει στους φορείς τους παρόμοιο Project IRR με αυτό που θα είχαν αν υλοποιούσαν τους σταθμούς ΑΠΕ για τους οποίους έλαβαν ΟΠΣ, συνυπολογιζόμενων των περικοπών έγχυσης που θα αντιμετώπιζαν.

Δημιουργία σχήματος λειτουργικής ενίσχυσης με τελική απόδοση Project IRR της τάξης του 9% για νέες αιτήσεις και επενδύσεις σε stand alone σταθμούς αποθήκευσης με μπαταρία, μικρότερης κλίμακας (λ.χ. ονομαστικής ισχύος από 1 έως 5 MW και συνολικής χωρητικότητας τουλάχιστον 2 ωρών στην ονομαστική ισχύ) στο ΕΔΔΗΕ (δίκτυο διανομής) από μικρομεσαίους. Με τον τρόπο αυτό:

Θα σπάσει το δρομολογούμενο ολιγοπώλιο στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες, που μέχρι στιγμής αφορά καθετοποιημένους ομίλους με πρόσβαση στην λιανική αγορά ώστε σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα τους μέσω των υψηλών και εύκολα αναπροσαρμόσιμων εκεί τιμών, καθώς και φαραωνικών μόνο έργων τα οποία πλην των καθετοποιημένων είναι αμφίβολο αν ποτέ θα υλοποιηθούν λόγω του ρίσκου των τιμών χονδρικής και του arbitrage μακροπρόθεσμα.

Θα αποτελέσει η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας οικονομικά προσβάσιμη δραστηριότητα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αντιλαμβανόμαστε τους ενδοιασμούς σας επειδή ο εξοπλισμός τους είναι εισαγόμενος, όμως το αυτό ισχύει και για τα αντίστοιχα μεγάλα έργα που έχουν αδειοδοτηθεί αλλά δεν προχωρούν, ιδίως μάλιστα από εταιρίες αλλοδαπών συμφερόντων που τα όποια λειτουργικά κέρδη εν συνεχεία θα τα εξάγουν ως μερίσματα στους μετόχους τους στο εξωτερικό, σε αντίθεση δηλαδή με τους μικορμεσαίους.

Θα προχωρήσει η αποθήκευση με γρήγορους ρυθμούς όπως απαιτούνται για την διάσωση της ανανεώσιμης ηλεκτροπαραγωγής καθώς και του κύρους της Χώρας ως προς την υπερφίαλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις υπεραδειοδοτήσεις και την μονολιθική υπερανάπτυξη των ΑΠΕ.

 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, το νέο ενεργειακό και περιβαλλοντικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις για την αυτοπαραγωγή.


Για παράδειγμα, προβλέπεται ότι στους υποσταθμούς της υψηλής τάσης/μέσης τάσης (ΥΤ/ΜΤ) θα διατίθεται το 60% για την αυτοπαραγωγή από 20% προηγουμένως. Στόχος είναι να στηριχθεί η εγκατάσταση μικρών σταθμών ΑΠΕ των 10,8 kW από νοικοκυριά, όπως είναι τα έργα του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών.

Σύμφωνα με ανάλυση του ΣΠΕΦ, η ζήτηση για ηλεκτρισμό στην Ελλάδα παραμένει στάσιμη ή πτωτική εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια και δεν αναμένεται να αυξηθεί ως το 2030 στο βαθμό που προεξοφλεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Ακόμα και αν η χώρα αποκτήσει την «τέλεια αποθήκευση ενέργειας», τα έργα ΑΠΕ για αυτοπαραγωγή θα είναι αντιμέτωπα με περικοπές παραγωγής τουλάχιστον 25%.

Όπως είναι φυσικό, αυτό θα επηρεάσει δυσμενώς τους ωφελούμενους.

«Οι φορείς ΟΤΑ θα πρέπει να είναι έτοιμοι για αυτού του είδους τις περικοπές», τόνισε ο κ. Λουμάκης.

Οι προτάσεις του Λουμάκη

Ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ θεωρεί ότι η προσοχή της Πολιτείας στο εξής θα πρέπει να δοθεί όχι στην υλοποίηση νέων ΑΠΕ, αλλά αποκλειστικά στην αποθήκευση.

Επίσης, η ανάπτυξη της αποθήκευσης με μπαταρίες θα πρέπει να στραφεί περισσότερο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στο επίπεδο της Μέσης Τάσης, παρά στα μεγάλα έργα όπως συμβαίνει σήμερα.

Οι συγκεκριμένοι παίκτες θα μπορούσαν να υλοποιήσουν μονάδες ισχύος 1-5 MW με ιδιαίτερα οφέλη για την επιχειρηματικότητα, αλλά και για το σύστημα, κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης