Τελευταία Νέα

Συμφωνία Enagas με GRTgaz και Terega για  τον αγωγό υδρογόνου BarMar  

Συμφωνία Enagas με GRTgaz και Terega για  τον αγωγό υδρογόνου BarMar   

Η ισπανική εταιρεία θα κατέχει το 50% της εταιρείας και οι γαλλικές GRTGaz και Terega  το 33,3% και το 16,7% αντίστοιχα

 

 

Ο ισπανικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Enagas υπέγραψε την Τρίτη συμφωνία με τις γαλλικές GRTgaz και Terega, με την οποία ορίζει τους όρους για την ανάπτυξη ενός προγραμματισμένου υποθαλάσσιου αγωγού πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για μεταφορά υδρογόνου μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.

Οι χώρες επενδύουν στο υδρογόνο ως μέρος της μετάβασης της Ευρώπης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ο αγωγός, γνωστός ως BarMar, αναμένεται να κοστίσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για υποδομές υδρογόνου από την Ιβηρική χερσόνησο στη Γαλλία και στην Κεντρική Ευρώπη, που ονομάζεται H2MED.

 Η συμφωνία θέτει όρους για μελέτες σκοπιμότητας σχετικά με τον αγωγό, προϋποθέσεις για την τελική επενδυτική απόφαση και τη δημιουργία μιας εταιρείας για πιθανή ανάπτυξη του έργου, σύμφωνα με την Enagas.

Μερίδια

 Σύμφωνα με τη συμφωνία, η ισπανική εταιρεία θα κατέχει το 50% της εταιρείας, με την GRTGaz και την Terega να κατέχουν το 33,3% και το 16,7% αντίστοιχα.

Η συμφωνία υπεγράφη επίσης από τον γερμανικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Open Grid Europe (OGE), ο οποίος πέρυσι ενώθηκε με τους Γάλλους, Ισπανούς και Πορτογάλους ομολόγους του που εργάζονται για την ανάπτυξη του έργου H2MED.

Η Enagas υπέγραψε επίσης συμφωνία με τον φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου της Πορτογαλίας REN ενισχύοντας τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη ενός πράσινου αγωγού υδρογόνου στην Ιβηρική χερσόνησο.

 

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης