Περιβάλλον

Οι εξορύξεις βαθέων υδάτων αφήνουν το αποτύπωμά τους ακόμα και 40 χρόνια μετά (Reuters)

Οι εξορύξεις βαθέων υδάτων αφήνουν το αποτύπωμά τους ακόμα και 40 χρόνια μετά (Reuters)
Η συλλογή μικρών «πολυμεταλλικών οζιδίων» από μια λωρίδα οκτώ μέτρων του βυθού προκάλεσε μακροπρόθεσμες αλλαγές ιζημάτων και μείωσε τους πληθυσμούς πολλών από τους μεγαλύτερους οργανισμούς που ζουν εκεί

Μια λωρίδα του βυθού του Ειρηνικού Ωκεανού που εξορύχθηκε για μέταλλα πριν από περισσότερα από 40 χρόνια δεν έχει ακόμη ανακάμψει, δήλωσαν επιστήμονες αργά την Τετάρτη, όπως αναφέρει το Reuters, προσθέτοντας βάρος στις εκκλήσεις για ένα μορατόριουμ για όλες τις δραστηριότητες εξόρυξης βαθέων υδάτων κατά τις συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα.

Οι συνέπειες των εξορύξεων βαθέων υδάτων

Μια αποστολή του 2023 στην πλούσια σε ορυκτά Ζώνη Clarion Clipperton από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας της Βρετανίας διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις ενός πειράματος δοκιμαστικής εξόρυξης του 1979 εξακολουθούσαν να γίνονται αισθητές στον πυθμένα της θάλασσας, ένα περίπλοκο οικοσύστημα που φιλοξενεί εκατοντάδες είδη.

Η συλλογή μικρών «πολυμεταλλικών οζιδίων» από μια λωρίδα οκτώ μέτρων του βυθού προκάλεσε μακροπρόθεσμες αλλαγές ιζημάτων και μείωσε τους πληθυσμούς πολλών από τους μεγαλύτερους οργανισμούς που ζουν εκεί, αν και μερικά μικρότερα, πιο κινητά πλάσματα έχουν ανακτηθεί, σύμφωνα με τη μελέτη, ανοίγει νέα καρτέλα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

«Τα στοιχεία που παρέχονται από αυτή τη μελέτη είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση των πιθανών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του NOC Daniel Jones. «Παρόλο που είδαμε κάποιες περιοχές με μικρή ή καθόλου ανάκαμψη, ορισμένες ομάδες ζώων έδειχναν τα πρώτα σημάδια επανεποικισμού και επαναπληθυσμού».

Οι συνομιλίες για το κλίμα

Αντιπροσωπείες από 36 χώρες παρευρίσκονται σε μια συνεδρίαση του συμβουλίου της Διεθνούς Αρχής για τον Βυθό του ΟΗΕ στο Κίνγκστον της Τζαμάικας αυτή την εβδομάδα για να αποφασίσουν εάν οι εξορυκτικές εταιρείες θα πρέπει να επιτρέπεται να εξάγουν μέταλλα όπως χαλκό ή κοβάλτιο από τον πυθμένα του ωκεανού.

Καθώς εξετάζουν εκατοντάδες προτεινόμενες τροποποιήσεις σε ένα προσχέδιο εξορυκτικού κώδικα 256 σελίδων, οι περιβαλλοντικές ομάδες ζήτησαν να σταματήσουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες, μια κίνηση που υποστηρίζεται από 32 κυβερνήσεις και 63 μεγάλες εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Αυτά τα τελευταία στοιχεία καθιστούν ακόμη πιο ξεκάθαρο γιατί οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν τώρα για να σταματήσουν την εξόρυξη βαθέων υδάτων προτού ξεκινήσει ποτέ», δήλωσε η Λουίζ Κάσον από την εκστρατεία της Greenpeace.

Τα πλάνα εξορύξεων της TMC

Ενώ λίγοι αναμένουν ότι ένα τελικό κείμενο θα ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη του τελευταίου γύρου συνομιλιών στις 28 Μαρτίου, η καναδική The Metals Company σχεδιάζει να υποβάλει την πρώτη επίσημη αίτηση εξόρυξης τον Ιούνιο.

Την Παρασκευή, οι εκπρόσωποι θα συζητήσουν ποιες ενέργειες πρέπει να ληφθούν εάν υποβληθεί αίτηση στο δικό μου πριν ολοκληρωθούν οι κανονισμοί.

Η TMC δήλωσε σε ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα ότι είχε το νόμιμο δικαίωμα να υποβάλει αίτηση ανά πάσα στιγμή και ήλπιζε ότι η ISA θα καταστήσει σαφή τη διαδικασία υποβολής αίτησης.

Η TMC λέει ότι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της εξόρυξης βαθέων υδάτων είναι σημαντικά μικρότερος από τη συμβατική χερσαία εξόρυξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης