Περιβάλλον

Η γεωργία συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη (cleantechnica)

Η γεωργία συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη (cleantechnica)

Αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των ετήσιων παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) - Τα παραδείγματα της Νέας Ζηλανδίας και της Δανίας

Εδώ και χρόνια έχουν ειπωθεί πολλά για τις αιτίες υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το ότι ο γεωργικός κλάδος παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Παρόλα αυτά έχει βάση έτσι όπως το παρουσιάζει η ιστοσελίδα cleantechnica.com η οποία αναφέρεται στα μέτρα που πάρθηκαν στο συγκεκριμένο τομέα παραγωγής σε Νέα Ζηλανδία και Δανία προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι.

Η γεωργία αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των ετήσιων παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και είναι η μεγαλύτερη ανθρωπογενής πηγή εκπομπών μεθανίου και υποξειδίου του αζώτου.

 

Η διαφορά μεταξύ Ν. Ζηλανδίας και Δανίας

Η Νέα Ζηλανδία επιβεβαίωσε ότι η γεωργία η οποία αντιπροσωπεύει περίπου τις μισές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) της χώρας, θα αποκλειστεί από το εθνικό της σύστημα τιμολόγησης άνθρακα.

Από την άλλη πλευρά, η Δανία ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει μια εισφορά στις εκπομπές των αγροκτημάτων σε έναν από τους πρώτους φόρους άνθρακα στον κόσμο στη γεωργία, βοηθώντας τη χώρα να επιτύχει τον κλιματικό στόχο της για το 2030. Η εισφορά έχει την υποστήριξη βασικών βιομηχανικών και περιβαλλοντικών ομάδων.

Το ένα κράτος προχωρά στην τιμολόγηση των εκπομπών του αγροτικού τομέα, ενώ το άλλο όχι.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας συμφώνησε να αφαιρέσει τη γεωργία από το σύστημα εμπορίας εκπομπών της χώρας της Ωκεανίας.


Ν. Ζηλανδία: Σχέδιο αντιμετώπισης του μεθανίου που απελευθερώνουν τα ζώα

Αντίθετα, θα δημιουργήσει μια νέα Ομάδα Ποιμενικού Τομέα για την εποικοδομητική αντιμετώπιση του βιογενούς μεθανίου.


Ο Todd McClay (Υπουργός Γεωργίας)
λέει ότι οι αγρότες της Νέας Ζηλανδίας είναι ήδη μερικοί από τους πιο αποδοτικούς παραγωγούς τροφίμων στον κόσμο και ισχυρίζεται ότι το ETS θα στείλει θέσεις εργασίας και παραγωγή στο εξωτερικό. Αυτό θα σήμαινε πρόσκληση χωρών λιγότερο αποδοτικών εκπομπών άνθρακα να παράγουν τρόφιμα.

Todd_McClay.jpg

Η τροποποίηση θα αφαιρέσει τη γεωργία, τις εταιρείες μεταποίησης ζώων και τις εταιρείες λιπασμάτων από το ETS πριν από τον Ιανουάριο του 2025.

Η Ομάδα Ποιμενικού Τομέα τονίζει ότι οι συνολικές εκπομπές από τον αγροτικό τομέα έχουν μειωθεί περίπου 1% ετησίως από το 1990 λόγω πιο αποτελεσματικών γεωργικών επιχειρηματικών πρακτικών.

Οι αγρότες της χώρας εκτρέφουν πολύ περισσότερα ζώα φάρμας. Αυτό έχει ως συνέπεια το μεθάνιο που απελευθερώνεται από πρόβατα, αγελάδες και άλλα ζώα να συμβάλει περίπου στο 42% των ακαθάριστων εκπομπών της Νέας Ζηλανδίας το 2022, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ενώ η μείωση της παραγωγής με καύση άνθρακα και η μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα συνεχίζεται στη Νέα Ζηλανδία, η εστίαση της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια ήταν στη γεωργία και τις σημαντικές εκπομπές GHS.


Ο Simon Watts (Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής) προσθέτει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 400 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 4 χρόνια
για να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση εργαλείων και τεχνολογίας για τη μείωση των εκπομπών στο αγρόκτημα.


Simon_Watts_1.png

Η πολιτική της Δανίας για την επίτευξη κλιματικών στόχων

Η Δανία θα μειώσει τις εκπομπές με τη συνεργασία και τα φυτικά τρόφιμα

Η γεωργία της Δανίας και οι σχετικές εξαγωγές συστατικών είναι σημαντικές για την οικονομία της. Παρόλα αυτά είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ρύπων των σκανδιναβικών χωρών.

Χωρίς παρέμβαση, η γεωργία θα αντιπροσώπευε το 46% των εκπομπών της Δανίας το 2030.

Εσχάτως, ο εθνικός τομέας τροφίμων της Δανίας ενσωματώνει τρόφιμα φυτικής προέλευσης τα οποία έχουν σημειώσει πρόσφατη πρόοδο στην κοινωνία, τις επιχειρήσεις και την πολιτική.

Αυτό προέκυψε επειδή έως το 2019-2020, η κοινωνική συζήτηση στη Δανία στράφηκε στο κλίμα ως κύριο θέμα.

Σήμερα στη Δανία τα φυτικά τρόφιμα αποτελούν έναν μελλοντικό εναλλακτικό τομέα ανάπτυξης, όπως η δανέζικη αιολική ενέργεια, η οποία έχει υψηλή δημόσια έγκριση.

 

Μέτρα Δανίας για μείωση εκπομπών στη γεωργία (φόροι και επιδοτήσεις)

Η υποστήριξη πολιτικής για τη μείωση των εκπομπών στον γεωργικό τομέα συνεχίστηκε στη Δανία.

Η Δανία έχει θέσει νομικά δεσμευτικό στόχο εκπομπών γεωργικών εκπομπών (55% σε σύγκριση με το 1990)  έως το 2030.

Η χώρα σχεδιάζει να το πετύχει με αυξημένη δέσμευση άνθρακα και εστιάζοντας στις φυτικές πρωτεΐνες.

Οι αγρότες θα φορολογηθούν 43 $ (300 κορώνες) ανά τόνο ισοδύναμου CO2 που εκπέμπεται από το 2030, δήλωσε η κυβέρνηση της Δανίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σε 5 ακόμη χρόνια, ο φόρος θα αυξηθεί στις 750 κορώνες ανά τόνο, αν και οι αγρότες θα επωφεληθούν από υψηλότερες φορολογικές εκπτώσεις.

Η τιμολόγηση του άνθρακα μπορεί να συμβάλει σε καθαρά μηδενικά μονοπάτια… παράλληλα με άλλες πολιτικές, ωστόσο τα παγκόσμια επίπεδα τιμών και η κάλυψη μέχρι σήμερα ήταν πολύ χαμηλά για να μειωθούν οι εκπομπές σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Το σχέδιο της Δανίας εκτιμάται ότι θα μειώσει τις εκπομπές κατά 1,8 εκατομμύρια τόνους CO2 το 2030, επιτρέποντας στη χώρα να επιτύχει τον στόχο της για εκείνο το έτος για μείωση των εκπομπών κατά 70%.

Εκτός από το φόρο (οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο), η κυβέρνηση θα εισαγάγει επίσης επιδοτήσεις ύψους 40 δισεκατομμυρίων κορωνών για τη στήριξη της μετάβασης.

Η Δανία θα γίνει ένα από τα πρώτα κράτη στον κόσμο που θα εισαγάγει τέτοια μέτρα ETS.

ΑΓΡΟΤΙΑ_1.jpg


Πόσο επιβλαβής είναι ο αγροτικός τομέας για το περιβάλλον;

Ο γεωργικός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των ετήσιων παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) και είναι η μεγαλύτερη ανθρωπογενής πηγή εκπομπών μεθανίου και υποξειδίου του αζώτου τα οποία προκαλούν πολύ μεγαλύτερη βλάβη στην υπερθέρμανση του πλανήτη από το διοξείδιο του άνθρακα.

Η κτηνοτροφία αντιπροσωπεύει σημαντική χρήση των φυσικών πόρων και συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εκτεταμένη υποβάθμιση της γης και την υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων.

Ο γεωργικός τομέας χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες γλυκού νερού και δίνει έμφαση στις ήδη αδύναμες από το νερό περιοχές. Επιπλέον, η απορροή από το νερό που χρησιμοποιείται στη γεωργία μολύνει ποτάμια, λίμνες και ωκεανούς απελευθερώνοντας θρεπτικά συστατικά.

Το ήμισυ της κατοικήσιμης γης του κόσμου χρησιμοποιείται για τη γεωργία. Μέρη του κόσμου που κάποτε καλύπτονταν από δάση και άγριες εκτάσεις χρησιμοποιούνται τώρα για τη γεωργία.

Αυτή η απώλεια φυσικού οικοτόπου υπήρξε ο κύριος μοχλός για τη μείωση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης