Ναυτιλία

Σε 10 πλοία μεταφοράς LNG επενδύει η CPLP του Β. Μαρινάκη

Σε 10 πλοία μεταφοράς LNG επενδύει η CPLP του Β. Μαρινάκη

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 756 εκατ. δολ.

 

Στην ναυπήγηση δέκα υπερσύγχρονων πλοίων μεταφοράς αερίου, επένδυση η οποία ανέρρχεται σε  756 εκατ. δολ. προχωρεί η Capital Product Partners (CPLP) συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη.

Tα πλοία θα παραδοθούν μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2026 και τρίτου τριμήνου 2027.

 Εξι πλοία θα είναι Dual Fuel Medium Gas Carriers (MGC) και τα τέσσερα Liquid CO2 Handy Multi Gas Carriers (LCO2).

 Πρόκειται για στρατηγική επέκταση καίριας σημασίας με γνώμονα την ενεργειακή μετάβαση, καθώς αυξάνει τη μεταφορική ικανότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και μάλιστα με την πρωτοποριακή δυνατότητα μεταφοράς LCO2 και αμμωνίας.

Η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί με μετρητά που προέρχονται κυρίως από πωλήσεις πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και με χρηματοδότηση χρέους.

Ο κ. Τζέρυ Καλογηράτος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε: «Πρόκειται για σημαντικό βήμα προς τη διαφοροποίηση της εταιρείας μας για τη μεταφορά φυσικού αερίου με επίκεντρο την ενεργειακή μετάβαση. Η προσθήκη 10 πλοίων τελευταίας τεχνολογίας θα μας επιτρέψει να παρέχουμε στους πελάτες μας, όπως επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, εταιρείες ενέργειας και εμπόρους, μια πλήρη γκάμα πλοίων για όλες τις ανάγκες μεταφοράς αερίου, αυξάνοντας το αποτύπωμά μας και την εμβέλειά μας στην αγορά. Ενώ το LNG θα παραμείνει η βασική μας αρμοδιότητα, με αναμενόμενο παραδοτέο στόλο 18 πλοίων μεταφοράς LNG τελευταίας γενιάς έως το 2027, η εν λόγω συναλλαγή δίνει μεγάλη έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς ενισχύεται η δυνατότητά μας να μεταφέρουμε Υγροποιημένο Αέριο Πετρελαίου (LPG), αμμωνία, βουτάνιο, προπυλένιο και υγρό CO2».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Umbrella για την απόκτηση 11 πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG/C), η εταιρεία παρέλαβε στις 31 Μαΐου 2024 το νεότευκτο Assos (174.000 cbm), πλοίο τελευταίας τεχνολογίας που ναυπηγήθηκε από την Hyundai Heavy Industries και ξεκίνησε ήδη δεκαετή ναύλωση στην Tokyo Gas.

Η Capital Product Partners, εταιρεία Νήσων Μάρσαλ, ελέγχει επί του παρόντος συνολικά 36 ποντοπόρα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των υπό παραγγελία. Στο νερό επιχειρούν 10 πλοία μεταφοράς LNG και οκτώ πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Neo-Panamax.

 

www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης