Διεθνή

Πόλεμος Ισραήλ για τον χρυσό της Hezbollah - Σε υπόγεια τούνελ κρύβονται δισ. δολάρια

Πόλεμος Ισραήλ  για τον χρυσό της Hezbollah - Σε υπόγεια τούνελ κρύβονται δισ. δολάρια
Προειδοποίηση Ιράν σε ΗΠΑ: Θα είστε συνένοχες σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης - Πιέσεις ΗΠΑ για εκεχειρία στη Γάζα
Ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να βομβαρδίζει τον νότιο Λίβανο αλλά και τη Βηρυτό πλήττοντας στόχους της Hezbollah.
Οι Ισραηλινοί κατηγορούν την Hezbollah ότι έχει αποθηκεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε χρήματα και σε χρυσό σε υπόγειο τούνελ κάτω από ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Λιβάνου, με τη διοίκηση του νοσοκομείου Al-Sahel να αρνείται τις κατηγορίες και να καλεί τον λιβανέζικο στρατό να ελέγξε και να επιθεωρήσει τους χώρους.
Και ενώ μαίνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα οι συγκρούσεις σε Λίβανο και Γάζα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken μεταβαίνει για 11η φορά στη Μέση Ανατολή από τον Οκτώβριο του 2023 προκειμένου να έχει από σήμερα 22/10 ένα νέο γύρο επαφών σε Ισραήλ, Ιορδανία και Κατάρ για να διερευνήσει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ – Hamas για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μετά και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει με τον θάνατο του ηγέτη της Hamas, Yahya Sinwar.

Το θησαυροφυλάκιο της Hezbollah
 
O IDF υποστήριξε πως σε ένα από τα υπόγεια τούνελ της Hezbollah και συγκεκριμένα σε αυτό που βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο Al-Sahel, ο πρώην ηγέτης της Hezbollah, Hassan Nasrallah είχε δημιουργήσει ένα καταφύγιο έκτακτης ανάγκης, στο οποίο υπάρχουν χρήματα και χρυσός αξίας μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Το νοσοκομείο βρίσκεται στην περιοχή Dahieh, στη νότια Βηρυτό, η οποία όλο αυτό το διάστημα δέχεται τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των Ισραηλινών.
Πάντως, ο IDF κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να πλήξει το νοσοκομείο, αναφέροντας πως βρίσκεται σε πόλεμο με την Hezbollah και όχι με τον λαό του Λιβάνου.
Πληροφορίες υποστηρίζουν πως το υπόγειο αυτό τούνελ λειτουργεί ως «η κεντρική αποθήκη των χρημάτων της Hezbollah», τα οποία προορίζονται για να χρηματοδοτούνται ενέργειες της οργάνωσης.
Μάλιστα ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία και μια προσομοίωση της δομής που βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο.
«Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση του κράτους του Λιβάνου» είπε ο εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari, επισημαίνοντας πως τα χρήματα αυτά είχαν σκοπό να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τον εξοπλισμό της Hezbollah.
888_6.JPG
Έκκληση στον Λίβανο

Στο πλαίσιο αυτό οι Ισραηλινοί κάλεσαν τις αρχές του Λιβάνου, την κυβέρνηση και τους πολίτες να μην επιτρέψουν στην Hezbollah να διατηρεί τα χρήματα αυτά, «τα κονδύλια της τρομοκρατίας», όπως τα χαρακτηρίζουν, κάτω από ένα νοσοκομείο.
Αν και ο IDF επισήμανε πως θα συνεχίσει να πλήττει περιοχές της συνοικίας Dahieh που θεωρείται προπύργιο της Hezbollah, τόνισε ότι δεν θα βάλει στο στόχαστρο του το νοσοκομείο, καθώς όπως αναφέρει «ο πόλεμος μας δεν είναι εναντίον των πολιτών του Λιβάνου, αλλά εναντίον μιας δολοφονικής τρομοκρατικής οργάνωσης που συνεχίζει να εξοπλίζεται και να ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα του καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

Διαψεύδει η διοίκηση του νοσοκομείου

Τους ισχυρισμούς αυτούς διαψεύδει ωστόσο η διοίκηση του νοσοκομείου, υποστηρίζοντας πως κάτω από το νοσοκομείο υπάρχουν τα υπόγεια χειρουργεία.
Ο διοικητής του νοσοκομείου, Fadi Alameh αφού έδωσε εντολή εκκένωσης του νοσοκομείου ύστερα από τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών, όχι μόνο αρνήθηκε τα όσα λέει ο IDF, αλλά κάλεσε και τον λιβανέζικο στρατό να επισκεφθεί και να ελέγχει την τοποθεσία.
Σε δηλώσεις του στο λιβανέζικο Al-Jadeed TV ο Fadi Alameh είπε ότι το νοσοκομείο βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή εδώ και 42 χρόνια, πως διαθέτει υπόγειους χώρους για τα χειρουργεία και πως δεν έχει δεσμούς με την Hezbollah ή με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ή στρατιωτική οργάνωση.

13 αεροπορικές επιδρομές

Οι Ισραηλινοί πάντως εξαπέλυσαν τουλάχιστον 13 αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς κοντά στο νοσοκομείο στη Dahieh, τις τελευταίες ώρες, με τις αρχές του Λιβάνου να κάνουν λόγο για 4 νεκρούς, ανάμεσα τους και ένα παιδί αλλά και για 24 τραυματίες.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε πως το νοσοκομείο υπέστη υλικές ζημιές, αν και συνέχισε κανονικά τη λειτουργία του ενώ αρνήθηκε και αυτό τις κατηγορίες του IDF, ότι κάτω από αυτό είναι το «θησαυροφυλάκιο» της Hezbollah.
6_109.jpg
Πόλεμος στα οικονομικά της Hezbollah

Το Ισραήλ έχει κηρύξει πόλεμο εδώ και λίγα 24ωρα στα οικονομικά της Hezbollah, συνεχίζοντας τις αεροπορικές επιδρομές σε βασικές τράπεζες της οργάνωσης, καθώς ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant επαναπροσδιόρισε τις τράπεζες ως όπλα τρομοκρατικής οντότητας της οργάνωσης.
Ο IDF είπε ότι η αεροπορία χτύπησε «δεκάδες εγκαταστάσεις και τοποθεσίες της Hezbollah» κατά τη διάρκεια της νύχτας που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της στη Βηρυτό, στο νότιο Λίβανο, και «βαθιά εντός του λιβανικού εδάφους», με πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμα και για επιθέσεις στην κοιλάδα Bekaa.
Η Al-Qard Al-Hasan (AQAH), ο κύριος χρηματοοικονομικός οργανισμός της Hezbollah, εκτιμάται ότι διαχειρίζεται κεφάλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων με περισσότερους από 400.000 λογαριασμούς.
Εκτιμάται πως ο IDF έχει ήδη πλήξει περίπου 30 στόχους συνδεόμενους με τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό Al-Qard Al-Hasan.

Εξόντωση ανώτερου στελέχους της Hezbollah

Μάλιστα ο IDF ανακοίνωσε ότι σκότωσε στη Συρία ανώτερο στέλεχος της Hezbollah, που ήταν αρμόδιο για μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της οργάνωσης.
Ο άνδρας, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, ήταν επικεφαλής της «μονάδας 4.400» και «υπεύθυνος για τις μεταφορές κεφαλαίων της Hezbollah» που εξασφαλίζονταν κυρίως χάρη στην πώληση ιρανικού πετρελαίου.
Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari, ο οποίος υπογράμμισε πως η «μονάδα 4.400» φέρεται να ήταν αρμόδια για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου που εκφορτώνεται στη Συρία και μεταπωλείται στον Λίβανο.
«Μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» είπε ο Hagari.
7_98.jpg
IDF: Έχουμε εξολοθρεύσει 2.000 μαχητές της Hezbollah

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, από τις 30 Σεπτεμβρίου, όταν και άρχισαν οι επιχειρήσεις στον Λίβανο έως και σήμερα, έχει σκοτώσει 1.200 μαχητές της Hezbollah και άλλους περίπου 800 κατά τη διάρκεια του πολέμου από τον Οκτώβριο του 2023.
O IDF υποστηρίζει ότι η Hezbollah έχει υποστεί πολύ σημαντικό πλήγμα, καθώς πέρα από την εξόντωση του ηγέτη της οργάνωσης Hassan Nasrallah και άλλους ανώτερους αξιωματούχους, έχει σκοτώσει επτά διοικητές ταξιαρχιών, 21 διοικητές ταγμάτων και 24 διοικητές λόχων.

Ρουκέτες και πύραυλοι στο κεντρικό Ισραήλ - Συναγερμός στο Τελ Αβίβ

Παρόλο αυτά η Hezbollah υποστηρίζει πως δεν κάμπτεται, πως διατηρείται άθικτη η δομή της και πως θα πάει μέχρι τέλους τη σύγκρουση με το Ισραήλ.
Μάλιστα η Hezbollah εκτόξευσε και πάλι τουλάχιστον 20 ρουκέτες και πυραύλους προς το κεντρικό Ισραήλ όπου και σήμανε συναγερμός.
Η Hezbollah υποστήριξε πως έπληξε με πυραύλους την περιοχή Nirit στα προάστια του Τελ Αβίβ και ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον ισραηλινής ναυτικής βάσης δυτικά της Haifa.
Σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή ήχησαν στο Τελ Αβίβ αλλά και νωρίτερα στην περιοχή της Σαμάρειας.
Η Hezbollah ανέφερε πως στόχος της ήταν να πλήξει ένα σύστημα της αεράμυνας του Iron Dome κοντά στο Τελ Αβίβ.

Στη Μέση Ανατολή ο Blinken

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken αναμένεται να αρχίσει σήμερα στο Ισραήλ νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, με στόχο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να περιοριστεί η περιφερειακή κλιμάκωση, αν και όλοι αναμένουν τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν για την πυραυλική επίθεση της 1η Οκτωβρίου.
Μετά το Ισραήλ, ο Blinken σκοπεύει να ταξιδέψει στην Ιορδανία, προκειμένου να συζητήσει για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Προειδοποίηση Ιράν

Πάντως, το Ιράν απηύθυνε προειδοποίηση στις ΗΠΑ, τονίζοντας πως θα φέρουν «την πλήρη ευθύνη» και θα είναι «συνένοχες» σε περίπτωση ισραηλινής «επίθεσης».
Η ιρανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο στη δήλωση του Biden ότι γνωρίζει πώς και πότε θα ανταποδώσει το Ισραήλ την επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης