Περιβάλλον

Το Αφγανιστάν αντιμέτωπο με την ανθρωπιστική κρίση λόγω κλιματικής αλλαγής (Oil Price)

Το Αφγανιστάν αντιμέτωπο με την ανθρωπιστική κρίση λόγω κλιματικής αλλαγής (Oil Price)
Η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλάματα λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και των φυσικών καταστροφων, αλλά και λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί

Μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου το Αφγανιστάν είναι ένα από τα κράτη που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.

Οι δεκαετίες πολέμων και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, έχουν καταστήσει την χώρα σε μια από τις τέσσερις περισσότερο ευάλωτες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει αυξήσει την συχνότητα και το μέγεθος των φυσικών καταστροφών, όπως της ξηρασίας, των πλημμυρών και των κατολισθήσεων.

Αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής

Οι φονικές φυσικές καταστροφές των τελευταίων χρόνων έχουν επιδεινώσει την ανθρωπιστική και οικονομική κρίση στο Αφγανιστάν, όπου εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται κάτω από το όριο της πείνας.

Η κλιματική αλλαγή παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις για τον πάνω από 40 εκατομμύριων πληθυσμό της χώρας, με πάνω από το 80% να μην μπορεί να εξασφαλίσει τους φυσικούς πόρους για τα προς το ζην.

Η κατάρρευση της υποστηριζόμενης από την Δύση κυβέρνησης και η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν το 2021, όπως σημειώνει το Οil Price, έχει περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, με την χώρα να αντιμετωπίζει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες να ελέγξει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με τους Ταλιμπάν στην εξουσία, οι διεθνείς χορηγοί σταμάτησαν αμέσως την αναπτυξιακή βοήθεια. Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια έχει, επίσης, για τον ίδιο λόγο μειωθεί.

Η κλιματική κατάσταση της χώρας

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν συμμετέχει στην Σύνοδο για το κλίμα στο Μπακού. Αλλά η κυβέρνηση που δεν έχει χρήματα και δεν αναγνωρίζεται από τα άλλα κράτη, είναι απίθανο να προσελκύσει την διεθνή βοήθεια που χρειάζεται το Αφγανιστάν για να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Η χώρα συμβάλλει ελάχιστα στις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα, αλλά ήρθε αντιμέτωπη με την ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας. Από το 1950, η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου, πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι 1,5 βαθμός Κελσίου. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στη γεωργία και στη γεωργική αλυσίδα αξίας, που αποτελεί την οικονομική ραχοκοκαλιά της χώρας.

Οι πλημμύρες την άνοιξη και το καλοκαίρι σκότωσαν περισσότερους από 300 Αφγανούς, εκτόπισαν περισσότερους από 20.000 και κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια και στρέμματα γεωργικής γης. Το UNDP εκτιμά ότι οι πλημμύρες προκάλεσαν ετήσιες οικονομικές απώλειες άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Αφγανιστάν είναι μια σημαντική πηγή γλυκού νερού για τους γείτονές του, που, όμως, λόγω της λειψυδρίας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με την υδρολογική υποδομή του. Η UNICEF, μάλιστα, εκτιμά ότι οκτώ στους 10 Αφγανούς δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.

Τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ) δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί το έναυσμα για εσωτερικούς εκτοπισμούς καθώς και μετανάστευση έξω από το Αφγανιστάν.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης