Μια και μόνη διμερής σύμβαση μεταξύ καταναλωτή και ΔΑΠΕΕΠ θα αρκεί για το net billing

Μια και μόνη διμερής σύμβαση μεταξύ καταναλωτή και ΔΑΠΕΕΠ θα αρκεί για το net billing
Tο «αγκάθι» αφορά στο καθεστώς που ισχύει σήμερα το οποίο προβλέπει, ότι απαιτείται υπογραφή τριμερούς σύμβασης από τον καταναλωτή, τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και τον ΔΑΠΕΕΠ
Πληθαίνουν τα προβλήματα με το net-billing όσο καθυστερεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης, η οποία αναμένεται, ότι θα απλοποιεί το πλαίσιο των συμβάσεων που πρέπει να υπογραφούν, ώστε να προχωρήσουν τα πρώτα συστήματα αυτοπαραγωγής ενέργειας. Το ζήτημα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), βρίσκεται στη λίστα των θεμάτων προτεραιότητας καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί την αγορά εδώ και μήνες.

Η σχετική υπουργική απόφαση (ΥΑ) ήταν ήδη έτοιμη, εδώ και καιρό, από το επιτελείο της πρώην υφυπουργού Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου, ωστόσο η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, έχει οδηγήσεις σε καθυστερήσεις. Όπως αναφέρει στέλεχος του ΥΠΕΝ, «θα είναι μέσα στις πρώτες αποφάσεις που θα υπογραφούν από τον νέο υπουργό» καθώς θα πρέπει να διορθωθούν άμεσα οι «αγκυλώσεις» που καθυστερούν την υλοποίηση των φωτοβολταϊκών σταθμών.

Οι αλλαγές, που προωθούνται στο καθεστώς, που έχει προβλεφθεί για net-billing και το virtual net-billing (ταυτοχρονισμένος ή εικονικός ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός) αφορούν τη σύναψη των συμβάσεων, με στόχο την απλοποίηση της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Από τριμερής ..διμερής

Πιο συγκεκριμένα, το «αγκάθι» αφορά στο καθεστώς που ισχύει σήμερα το οποίο προβλέπει, ότι απαιτείται υπογραφή τριμερούς σύμβασης από τον καταναλωτή, τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και τον ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης). Η διαδικασία σύναψης των συμβάσεων πρέπει να απλοποιηθεί καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είναι αξιοσημείωτο ότι αν και το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι μεγάλο και οι αιτήσεις πολλές, ακόμη δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις.

Κι αυτό διότι η υπογραφή της τριμερούς σύμβασης ανάμεσα σε καταναλωτή, προμηθευτή και ΔΑΠΕΕΠ θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε φορά που αλλάζει ο καταναλωτής πάροχο ρεύματος, δημιουργώντας «μποτιλιάρισμα» στις υπηρεσίες του Διαχειριστή, αλλά και πονοκέφαλο στους καταναλωτές. Η αλλαγή που θα φέρει το ΥΠΕΝ θα αφορά στην υπογραφή μόνο μιας διμερούς σύμβασης μεταξύ καταναλωτή και ΔΑΠΕΕΠ, ώστε να εγγράφεται στο μητρώο των αυτοκαταναλωτών.

Παράλληλα, ο Διαχειριστής θα πρέπει να υπογράψει μία διμερή σύμβαση με κάθε εταιρεία προμήθειας για την καταβολή των εσόδων από τη χονδρεμπορική αγορά στους πελάτες του κάθε παρόχου. Να σημειωθεί ότι ο ΔΑΠΠΕΠ θα εκπροσωπεί τα φωτοβολταϊκά στη χονδρεμπορική αγορά. Έτσι, εάν στη συνέχεια ο καταναλωτής αλλάξει προμηθευτή και υπογράψει σύμβαση με αυτόν, θα αποτελεί πελάτη του και αυτομάτως θα μπορεί να λαμβάνει τα έσοδα από τον ΔΑΠΠΕΠ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης


CiscoCampaign