
Κοινοπραξία μεταξύ των εταιρειών εξόρυξης Ivanhoe Mines και Zijin Mining Group, καθώς και της κυβέρνησης της αφρικανικής χώρας, για παροχή ανανεώσιμης ενέργειας σε ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού παγκοσμίως
Η κοινοπραξία εξόρυξης Kamoa Copper και η IPP CrossBoundary Energy προέβησαν σε PPA (Συμφωνίες Αγοράς Ενέργειας) για 30 MW αποσπώμενης ανανεώσιμης ενέργειας βασικού φορτίου.
Αφορά ένα έργο ηλιακού φωτοβολταϊκού 222 MWp και συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας 526 MWh (BESS) που θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 78.750 τόνους ετησίως.
Το Energy-Storage.news (ιστοσελίδα με ειδίκευση σε έργα καθαρής ενέργειας) υποστηρίζει ότι θα παρέχει ανανεώσιμη ενέργεια βασικού φορτίου για ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού παγκοσμίως, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το BESS έχει βαθμολογία μεγαβολτ-αμπέρ (MVA) 123.
Οι εταιρείες που έχουν υπογράψει PPA
Τα PPA θα εξυπηρετούν το συγκρότημα εξόρυξης χαλκού Kamoa-Kakula της Komoa Copper (ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, κοντά στο Kolwezi στη ΛΔΚ).
Η δυναμικότητα παραγωγής χαλκού της είναι περίπου 600.000 τόνοι ετησίως και η ανάπτυξη ενός νέου εργοστασίου μεταλλουργείου χαλκού απευθείας σε κυψέλη αναμένεται να ξεκινήσει το 2ο τρίμηνο του 2025.
Η μονάδα ηλιακής και αποθήκευσης θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 78.750 τόνους ετησίως αντισταθμίζοντας τις γεννήτριες καυσίμων.
Η CrossBoundary Energy θα κατέχει και θα λειτουργεί το εργοστάσιο, ενώ η Kamoa Copper θα πληρώνει για την ενέργεια που καταναλώνει.
Η Kamoa Copper S.A. είναι κοινοπραξία μεταξύ των εταιρειών εξόρυξης Ivanhoe Mines και Zijin Mining Group, καθώς και της κυβέρνησης της ΛΔΚ η οποία κατέχει μερίδιο 20%.
Βάσει της ανακοίνωσης, οι εταιρείες ισχυρίστηκαν ότι είναι το πρώτο έργο αυτού του είδους στην Αφρική.
Πολλά ορυχεία έχουν ενσωματώσει ηλιακά φωτοβολταϊκά και BESS στις δραστηριότητές τους, αλλά το βασικό φορτίο, η 24/7-εγγυημένη ισχύς είναι σπάνια για τα ηλιακά φωτοβολταϊκά και τα BESS διότι υπάρχουν ανησυχίες διαλείπουσας λειτουργίας.
«Ωστόσο, λόγω της αυξανόμενης απόδοσης των ηλιακών φωτοβολταϊκών και του μειωμένου κόστους των εξαρτημάτων BESS, ένα ανανεώσιμο σύστημα βασικού φορτίου είναι πλέον βιώσιμο και φθηνότερο από τις γεννήτριες ντίζελ που παρέχουν ρεύμα στο ορυχείο», ανέφερε η ανακοίνωση.
Πιο πρόσφατα, η CrossBoundary Energy συγκέντρωσε 25 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για μικροδίκτυα στην Αφρική και συμφώνησε να αναπτύξει μια μονάδα ηλιακής και αποθήκευσης για την εξυπηρέτηση ενός ορυχείου χρυσού στη Σιέρα Λεόνε.
Δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της CrossBoundary
Ο Matthew Tilleard (Διευθύνων εταίρος της CrossBoundary Energy), σχολίασε: «Το πιο σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις της Αφρικής είναι η πρόσβαση σε αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια.
Έργα όπως αυτά αποδεικνύουν ότι η κατανεμημένη καθαρή ενέργεια μπορεί πλέον να παρέχει φθηνότερη ισχύ βασικού φορτίου, ακόμη και για τη βαριά βιομηχανία».
Ο Franck Alloghe (Διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της CrossBoundary Energy) πρόσθεσε:
«Αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στον ενεργειακό εφοδιασμό για εξορυκτικές δραστηριότητες, υποδεικνύοντας ότι οι γεννήτριες ντίζελ ή HFO δεν είναι πλέον η μόνη βιώσιμη επιλογή για εγγυημένη παραγωγή ενέργειας βασικού φορτίου».
www.worldenergynews.gr