Ενέργεια

Great Sea: Συνάντηση Χριστοδουλίδη και CEO της TAQA σήμερα στη Νέα Υόρκη

Great Sea: Συνάντηση Χριστοδουλίδη και CEO της TAQA σήμερα στη Νέα Υόρκη
Tον περασμένο Δεκέμβριο υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Yπουργείου Eνέργειας της Κύπρου και του ΑΔΜΗΕ με την TAQA, για την προώθηση επενδύσεων στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου–Κρήτης
Σχετικά Άρθρα
Συνάντηση στη Νέα Υόρκη θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης με τον CEO της ενεργειακής TAQA με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με αντικείμενο συζήτησης την ίδρυση εταιρείας ειδικού σκοπού, από την TAQA και κρατικό φορέα της Κύπρου, για συμμετοχή στον Great Sea Interconnector.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χριστοδουλίδης είχε μεταβεί πριν λίγες μέρες στα ΗΑΕ και είχε επαφές με την ηγεσία της χώρας για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κρατών στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης.

Επιπλέον, το περασμένο Σάββατο δημοσιεύτηκε συνέντευξή του όπου δήλωσε ότι υπάρχουν προχωρημένες διαβουλεύσεις για σύσταση μιας από κοινού εταιρείας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Tον περασμένο Δεκέμβριο υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Yπουργείου Eνέργειας της Κύπρου και του ΑΔΜΗΕ με την TAQA, για την προώθηση επενδύσεων στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου–Κρήτης. Εκείνης της υπογραφής ακολούθησε επίσκεψη αντιπροσωπίας της TAQA στην Κύπρο και συνάντησής της με τον υπουργό Ενέργειας και στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, τόσο για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όσο και για άλλες κοινές επενδύσεις που ενδιαφέρον την εταιρεία.

Αύριο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει κοινή συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία θα συζητηθεί και η ηλεκτρική διασύνδεση, για την οποία φέρεται να ενδιαφέρεται η γαλλική πλευρά.

Πέραν της γεωπολιτικής σημασίας του έργου, η εταιρεία Nexans που κέρδισε το συμβόλαιο του 1.4 δισ. για την κατασκευή του καλωδίου είναι γαλλική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης