
Καθοριστικός και κρίσιμος μήνας είναι ο Απρίλιος για το έργο Great Sea Interconnector αφού τις επόμενες μέρες αναμένεται να επανεκκινήσουν οι έρευνες βυθού στα Διεθνή Ύδατα ανατολικά της περιοχής Κάσου – Καρπάθου ώστε το έργο να ξαναμπεί σε τροχιά υλοποίησης.
Μετά το αίτημα στο υπουργείο Εξωτερικών για την έκδοση σχετικής NAVTEX, που έχει υποβάλει η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρεία του «NG Worker» που πραγματοποιεί την έρευνα βυθού για το έργο, αναμένεται και η έκδοση NAVTEX που θα καθορίσει πότε θα βγει το ερευνητικό πλοίο και πάλι στα διεθνή ύδατα.
Υπενθυμίζεται ότι τα πλοία «NG Worker» και «Ievoli Relume» έχουν ολοκληρώσει έρευνα βυθού των θαλάσσιων περιοχών στα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου, από τις οποίες θα περάσει το καλώδιο. Απομένει να πραγματοποιηθεί η έρευνα βυθού στο τελευταίο τμήμα, δηλαδή τα Διεθνή Ύδατα, ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το σύνολο της περιοχής χάραξης του καλωδίου.
Καθώς, τα πλοία ετοιμάζονται να ξαναβγουν, το πρώτο μεγάλο ερώτημα, είναι αν αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες στα Διεθνή Ύδατα ανεμπόδιστα, και το δεύτερο ερώτημα αν εμφανιστούν τα γνωστά τουρκικά εμπόδια. Ζητήματα που έχουν να κάνουν στις νέες κινήσεις της ελληνικής πλευράς, ώστε να ξεπεραστεί το όποιο εμπόδιο ενδεχομένως εμφανιστεί.
Πάντως η ελληνική πλευρά έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με την Γαλλία και ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα εμπλοκής των Τούρκων, συνεκτιμώντας ότι η συγκυρία με τον φυλακισμένο Ιμάμογλου και τους Τούρκους να εκλιπαρούν για να επανένταξη στο πρόγραμμα των F-35 αποδυναμώνει τις προϋποθέσεις για τουρκικές προκλήσεις. Παράλληλα οι στενές σχέσεις με το Ισραήλ εντάσσονται στο νέο αμυντικό δόγμα, που σε κάθε περίπτωση μπορεί να εξυπηρετήσει αφού ο Great Sea αφορά και την διασύνδεση του Ισραήλ.
Η τουρκική NAVTEX
Οι Τούρκοι εξέδωσαν NAVTEX την Παρασκευή 4/4 της τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας με την οποία το πλοίο BILIM -2 θα διεξάγει επιστημομικές έρευνες μεταξύ 7 και 20 Απριλίου στον Μαρμαρά, Ελλήσποντο, Βόσπορο, στα στενά της Μαύρης Θάλασσας και ατο Αιγαίο Πέλαγος. Είναι άγνωστο τι εμπλοκές μπορεί αυτό να προκαλέσει.
Πώς φτάσαμε στο προσωρινό πάγωμα του έργου
Το έργο πάγωσε στα μέσα Φεβρουαρίου, λόγω του αδιεξόδου που δημιουργήθηκε στις έρευνες βυθού στα βόρεια της Κρήτης, όπου εμφανίστηκε τουρκική κορβέτα, εμποδίζοντας το έργο. Αντίστοιχη αντίδραση είχε η Τουρκία και το καλοκαίρι όταν το ιταλικό πλοίο έκανε έρευνες στα διεθνή ύδατα κοντά στην Κάσο.
Τελικά, οι έρευνες στα διεθνή ύδατα στα μέσα Φεβρουαρίου αναβλήθηκαν και λίγο μετά έγινε και το πάγωμα και των πληρωμών προς τη γαλλική Nexans, η οποία κατασκευάζει το καλώδιο.
Από τότε ακολούθησε ένας διπλωματικός πυρετός και στρατηγική της Αθήνας ήταν να αναβαθμίσει την εμπλοκή του Ισραήλ στο πρότζεκτ, με δεδομένο ότι το δεύτερο σκέλος του Great Sea Interconnector προβλέπει τη διασύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ, να ενεργοποιήσει την Κομισιόν και να λάβει στήριξη από τη Γαλλία και ταυτόχρονα να υπογραμμίζει τη γεωπολιτική σημασία του έργου, καθώς και ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό έργο.
Σημειώνεται ότι βάσει του δικαίου της θάλασσας, όλα τα κράτη έχουν δικαίωμα και ελευθερία τοποθέτησης αγωγών και καλωδίων, δηλαδή επί της ουσίας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το σημαντικό αυτό έργο, που θα οδηγήσει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου.
Ωστόσο, η Τουρκία, θεωρεί ότι είναι δική της υφαλοκριπίδα από την ανατολική πλευρά των Δωδεκανήσων με βάση το υποτιθέμενο "τουρκολιβυκό μνημόνιο", το οποίο έχει οριοθετηθεί παρανόμως, αφού η οριοθέτηση ΑΟΖ απαιτεί τα κράτη να βρίσκονται απέναντι ή να είναι όμορα, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της Λιβύης και της Τουρκίας.
Η Άγκυρα όμως, υποστηρίζει πως παραβιάζονται τα τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα, στη βάση του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου και θα ήθελε τα ερευνητικά πλοία να ζητήσουν την έκδοση navtex από τις τουρκικές αρχές, γεγονός το οποίο θα σήμαινε πως η Αθήνα αναγνωρίζει το μνημόνιο.
Τελικά, η τουρκική θεώρηση καταλήγει στο ότι, οτιδήποτε συμβαίνει στο Αιγαίο εμπίπτει στη δική της δικαιοδοσία, προσπαθώντας να οριοθετήσει de facto την περίφημη γαλάζια πατρίδα.
www.wordenergynews.gr