Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Η BHP ανεβάζει στροφές στην εξόρυξη χαλκού για την ενεργειακή μετάβαση- Bloomberg

Η BHP ανεβάζει στροφές στην εξόρυξη χαλκού για την ενεργειακή μετάβαση- Bloomberg

Συγχωνεύσεις και εξαγορές του μετάλλου καλύπτουν το δισταγμό των μεγάλων ανθρακωρύχων να επενδύσουν

Ο χαλκός είναι ένα από τα πιο περιζήτητα ορυκτά στον κόσμο. Εσχάτως παρατηρείται σε αυτό το μέταλλο μεγάλη κινητικότητα, στοιχείο που δείχνει ότι οι επενδύσεις δεν θα αργήσουν.

Ήδη μεγάλες εταιρείες κινούνται προς τέτοια κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Oak Dam στη Νότια Αυστραλία που ανακαλύφθηκε από τους γεωλόγους του BHP Group (αυστραλιανή πολυεθνική δημόσια εταιρεία εξόρυξης και μετάλλων με έδρα τη Μελβούρνη της Αυστραλίας) το 2018, είναι μια αχτίδα ελπίδας για τον Mike Henry (Διευθύνων Σύμβουλος) ο οποίος βλέπει την παγκόσμια ζήτηση χαλκού να διπλασιάζεται τις επόμενες δεκαετίες καθώς η ενεργειακή μετάβαση επικρατεί και θέλει η εταιρεία του να παράγει περισσότερο από αυτόν.

Το κοίτασμα είναι επίσης σπάνιο και αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, μια νέα επιχείρηση θα κατασκευαστεί εδώ από τον μεγαλύτερο ανθρακωρύχο στον κόσμο.

«Παγκοσμίως, θα υπήρχαν λίγες εταιρείες που θα πραγματοποιούσαν εκστρατείες γεώτρησης αυτής της κλίμακας, σε αυτό το βάθος», είπε ο Michael Fonti (κύριος γεωλόγος εξερεύνησης της BHP στην εν λόγω τοποθεσία).

Ο Fonti έχει περάσει περισσότερες από δύο δεκαετίες σε τοποθεσίες όπως αυτή, δουλεύοντας πιο πρόσφατα στο κοντινό Ολυμπιακό Φράγμα του μεταλλωρύχου, μια τεράστια, επιχείρηση χαλκού και ουρανίου.

Αλλά ακόμη και για την BHP (μια εταιρεία 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρήγαγε σχεδόν 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε ελεύθερες ταμειακές ροές το τελευταίο οικονομικό έτος, τα μεγάλα έργα Greenfield είναι σπάνια και γίνονται όλο και περισσότερο. Οι συμφωνίες, όχι οι ανακαλύψεις, είναι οι τίτλοι των εφημερίδων.

Η αφήγηση του Copper's bull η οποία βοήθησε τις τιμές να φτάσουν σε υψηλό όλων των εποχών τον Μάιο, είναι κατανοητή.

 

Πιθανότητες για έξαρση ερευνών χαλκού

Η ηλεκτροδότηση, οι πλουσιότεροι πληθυσμοί και ένας αναπτυσσόμενος τομέας τεχνολογίας που διψάει για ενέργεια είναι τεράστιες νέες πηγές ζήτησης.

Ένα ηλεκτρικό όχημα απαιτεί περίπου 3 φορές τον χαλκό που πηγαίνει σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο και η μετάβαση της ενέργειας δεν θα συμβεί χωρίς αρκετό κόκκινο μέταλλο για πλέγματα, μπαταρίες και τσιπ.

Όλα αυτά θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια έξαρση στις έρευνες και τις εκσκαφές, για να διασφαλιστεί η διατήρηση της προσφοράς, ειδικά καθώς τα μεγάλα, καθιερωμένα ορυχεία γερνούν.

Αυτό κινδυνεύει να κάνει ακριβό αυτό το τόσο απαραίτητο μέταλλο.

Για χρόνια, οι επενδυτές απαιτούσαν γενναιόδωρες αποδόσεις, όχι αύξηση της παραγωγής και σίγουρα όχι ρίσκο.

Αλλά τώρα που οι εκσκαφείς μπορούν να «ανοίξουν ξανά το πορτοφόλι», το υψηλό κόστος, οι αργές άδειες και άλλα εμπόδια ωθούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς μετάλλων να αγοράσουν και όχι να κατασκευάσουν.

Η BHP δεν αποτελεί εξαίρεση (ακόμη και με την προσπάθειά της να χτίσει τη ζώνη χαλκού της Νότιας Αυστραλίας).

Ερωτηθείς στην ενημέρωση των κερδών της τον περασμένο μήνα, ο Henry είπε ότι η εταιρεία ήταν ευκαιριακή όσον αφορά τις συμφωνίες και δεν τις επιδιώκει σε βάρος της εξερεύνησης, ούτε η BHP έλαβε μια γενική απόφαση για το κόστος. Δεν υπήρχε εμπειρικός κανόνας για την αγορά ή την κατασκευή, είπε.

 

Οι αγορές της ΒΗΡ

Ωστόσο, σε λιγότερο από 2 χρόνια, η BHP αγόρασε την εταιρεία παραγωγής χαλκού και χρυσού OZ Minerals για 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ποντάροντας στην επαρχία χαλκού της Νότιας Αυστραλίας.

Στη συνέχεια, τον Ιούλιο συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία ορυχείων χαλκού Filo Corp. από κοινού με την Lundin Mining Corp, ένα στοίχημα για ένα έργο υπό ανάπτυξη στα σύνορα Αργεντινής/Χιλής.

«Η εξόρυξη είναι κυκλική και ένας βασικός παράγοντας που καθοδηγεί την τάση αγοράς έναντι της κατασκευής είναι το σημείο του κύκλου.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε επίσης επιτάχυνση του κόστους κατασκευής νέας χωρητικότητας ορυχείων. Αναμφισβήτητα αυτό το κόστος μπορεί να μην αντικατοπτρίζεται πλήρως στις αποτιμήσεις των μετοχών, καθιστώντας την αγορά πιο ελκυστική», δήλωσε ο Campbell Cooper (Σύμβουλος της Greenhill & Co., επενδυτική τράπεζα με έδρα τη Μελβούρνη).

Με λίγα λόγια η οικοδόμηση από το μηδέν είναι τόσο ανησυχητικά επικίνδυνη όσο και απίστευτα ακριβή.

Δεν είναι περίεργο ότι μόνο το 1/4 περίπου των εγκεκριμένων έργων του κλάδου μεταξύ 2019 και 2023 ήταν της ποικιλίας greenfield, σύμφωνα με αναλυτές της Jefferies LLC.

Αυτό έχει μειωθεί πάνω από το μισό την περίοδο 2009-2013. Το μέγεθος των νέων έργων συρρικνώνεται επίσης.

«Υπήρξε μια σειρά από ανακαλύψεις χαλκού στις δεκαετίες του 1950, του 60, του 70 και του 80» «Ό,τι παράγεται τώρα προέρχεται από εκείνη την εποχή των ανακαλύψεων», είπε ο Fonti της BHP.  

Το Escondida, το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο, χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τις αρχές της δεκαετίας του 1980.


Δαπάνες εταιρείες εξορύξεων

Η BHP έχει επενδύσει στην ανάπτυξη.

Πέρυσι ενέκρινε σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη λειτουργία της ποτάσας, αλλά ο προϋπολογισμός της για εξερεύνηση παραμένει μέτριος, ακόμη και για τον χαλκό.

Ενώ έχει σχεδόν τριπλασιάσει τις ετήσιες δαπάνες της για Greenfield από την αρχή της δεκαετίας σε 124 εκατομμύρια δολάρια το έτος έως τον Ιούνιο, αυτό συγκρίνεται με 324 εκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν μόνο για την εξερεύνηση Greenfield το οικονομικό έτος 2012.

Ο όμιλος Rio Tinto ο οποίος δεν έχει κάνει μεγάλες συμφωνίες τελευταία, ξόδεψε 300 εκατομμύρια δολάρια για εξερεύνηση πράσινου πεδίου το 2023.

Η Anglo American Plc και η Freeport-McMoRan Inc έχουν ξοδέψει λιγότερα.

Η Glencore Plc δεν αναφέρει λεπτομερώς τις δαπάνες εξερεύνησης, αλλά επικεντρώθηκε στις υπάρχουσες καταθέσεις στο χαρτοφυλάκιό της.

«Τελικά η βιομηχανία χρειάζεται συνεχείς επενδύσεις στην εξερεύνηση και τις νέες ανακαλύψεις. Για βασικά εμπορεύματα όπως ο χαλκός, πρέπει να αυξήσουμε την προσφορά όχι μόνο για την αναπλήρωση των εξαντλημένων ορυχείων, αλλά και για να συμβαδίσουμε με την αυξανόμενη ζήτηση καθώς ο κόσμος βιομηχανοποιείται και μεταβαίνει στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο Sam Brodovcky (επικεφαλής εξαγορών και εξαγορών μετάλλων στην Standard Chartered Plc)

Ο Henry λέει ότι μεγάλοι παίκτες όπως η BHP βρίσκονται σε καλή θέση όταν πρόκειται να προσθέσουν προσφορά. Καθώς οι κίνδυνοι Greenfield αυξάνονται, τα μεγαθήρια του κλάδου μπορούν να ξεκλειδώσουν περισσότερο μέταλλο με την επέκταση των υφιστάμενων έργων, χάρη στους μεγάλους ισολογισμούς και την τεχνική ικανότητα.

Ποντάρουν επίσης σε λιγότερο επικίνδυνη εξερεύνηση υποστηρίζοντας κατώτερους ανθρακωρύχους - όπως συμβαίνει με το πρόγραμμα Xplor της BHP, το οποίο παρέχει μέτρια χρηματοδότηση με τη δυνατότητα για πολύ περισσότερα εάν η αναζήτηση είναι επιτυχής.

Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι αν αυτό θα είναι αρκετό για να παρέχει το μέταλλο που χρειάζεται ο κόσμος.

Ο Richard Schodde, ένας βετεράνος γεωλόγος και ειδικός στη ζώνη χαλκού της Νότιας Αυστραλίας, αναφέρει ότι ο αριθμός των ανακαλύψεων που γίνονται κάθε χρόνο είναι μικρός.

Περιγράφει ότι το τυχερό χτύπημα της BHP στο Oak Dam το 2018 «ήταν ίσως το πιο θεαματικό» των τελευταίων ετών.

 
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_30.png

Ανεβαίνει ο χαλκός, αλλά απαιτείται και άλλο

Ο χαλκός γνώρισε ανοδική πορεία λόγω των φόβων για διακοπή της προσφοράς και τις ελπίδες για εκτίναξη της πράσινης ζήτησης.

Οι τιμές ξεπέρασαν τα 11.000 δολάρια ανά τόνο νωρίτερα φέτος.

Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομία παραπαίει και ο χαλκός πρέπει να φτάσει τα 12.000 δολάρια τον τόνο (άλμα σχεδόν 30% στις τρέχουσες τιμές) για να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε νέα ορυχεία, σύμφωνα με την Olivia Markham η οποία συνδιαχειρίζεται το BlackRock World Mining Fund.

Η βελτίωση του χαλκού από την κατώτερη τιμή του 2020 δεν ήταν αρκετή. Το κόστος αυξάνεται πολύ γρήγορα καθώς οι ομάδες εξερεύνησης πρέπει να προχωρήσουν βαθύτερα, σε καταθέσεις με πιο τεχνικά προκλήσεις ή σε λιγότερο επιθυμητές περιοχές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης