Ενέργεια

Ρωσία: Άνοδος 10% στις εξαγωγές καυσίμων τον Σεπτέμβριο (Oil Price)

Ρωσία: Άνοδος 10% στις εξαγωγές καυσίμων τον Σεπτέμβριο (Oil Price)
Τους τελευταίους μήνες, η Ρωσία σταμάτησε αρκετές φορές την παραγωγή στα διυλιστήρια για λόγους συντήρησης, αφού η Ουκρανία ενέτεινε στις αρχές του έτους τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μεγάλες υποδομές
Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαιοειδών αυξήθηκαν κατά 10% τον μήνα Σεπτεέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, καθώς οι αποστολές ντίζελ και μαζούτ ανέκαμψαν από τα πολύμηνα χαμηλά του περασμένου μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Vortexa.

Για τον ίδιο μήνα πάλι, οι ρυθμοί διύλισης βελτιώθηκαν σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ το ίδιο συνέβη και με τις εξαγωγές ντίζελ και μαζούτ.

Οι συνολικές εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου της Ρωσίας μέσω θαλάσσης ήταν κατά μέσο όρο περίπου στα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μεταξύ 1ης και 15ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Αυτός ο μέσος όγκος ήταν σχεδόν 10% υψηλότερος το πρώτο εξάμηνο του Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με τον μήνα Αύγουστο.

Οι εξαγωγές ντίζελ και πετρελαίου εσωτερικής καύσης ανήλθαν σε περίπου 807.000 βαρέλια ανά ημέρα τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση περίπου 10% σε σχέση με τον Αύγουστο.

Τον περασμένο μήνα, οι θαλάσσιες εξαγωγές ντίζελ και πετρελαίου κίνησης της Ρωσίας είχαν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2023.

Οι εξαγωγές μαζούτ, από την πλευρά τους, σημείωσαν αύξηση 13% το πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου, φτάνοντας τις 749.000 bpd μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Vortexa, ποσότητα που είναι η υψηλότερη της χρονιάς μέχρι τώρα.

Τους τελευταίους μήνες, η Ρωσία σταμάτησε αρκετές φορές την παραγωγή στα διυλιστήρια για λόγους συντήρησης, αφού η Ουκρανία ενέτεινε στις αρχές του έτους τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μεγάλες υποδομές.

Εκτός από τις απρογραμμάτιστες επισκευές για την αποκατάσταση των ζημιών από τα drones, ορισμένα διυλιστήρια υποβλήθηκαν σε προγραμματισμένη συντήρηση, γεγονός που συμπαρέσυρε την παραγωγή καυσίμων και τις εξαγωγές της Ρωσίας νωρίτερα φέτος.

Τον Αύγουστο, η ρωσική κυβέρνηση δήλωσε ότι η Μόσχα παρατείνει την απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2024, καθώς επιδιώκει να διατηρήσει σταθερή την εγχώρια προσφορά εν μέσω εποχικής ζήτησης και προγραμματισμένων επισκευών στα διυλιστήρια.

Ενώ οι εξαγωγές καυσίμων φαίνεται να ανακάμπτουν αυτόν τον μήνα, η αξία των εξαγωγών αργού πετρελαίου της Ρωσίας έχει καταρρεύσει κατά σχεδόν 30% από τα τέλη Ιουνίου, καθώς η πτώση των διεθνών τιμών συμπιέζει την αξία των φθηνότερων ρωσικών ποιοτήτων αργού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης