Ενέργεια

Oilprice: Ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης η νέα συμφωνία του Κοπελούζου

Oilprice: Ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης η νέα συμφωνία του Κοπελούζου

Διεθνείς αναφορές στην επιτυχία του μεγάλου ελληνικού ενεργειακού ομίλου - Ο νέος κάθετος διάδρομος Νότου-Βορρά θα επιτρέψει την εισαγωγή εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου στην περιοχή

Σχετικά Άρθρα

Το γύρο του κόσμου κάνει η σημαντική συμφωνία της GASTRADE S.A. του ομίλου Κοπελούζου με την αμερικανική Venture Global για πενταετή προμήθεια LNG της τάξης του 1 εκατ. τόνων ετησίως, αρχής γενομένης από το 2025 στο FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού όπως το Reuters και το Oilprice.com κάνουν ειδική μνεία στην επιτυχία της μεγάλης ελληνικής ενεργειακής εταιρείας.

Συγκεκριμένα το Oilprice.com αναφέρει ότι «Η Venture Global, μια αμερικανική εταιρεία παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που προέρχεται από λεκάνες απορροής της Βόρειας Αμερικής, έχει εξασφαλίσει 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως (mtpa) ικανότητας επαναεριοποίησης LNG στον νέο τερματικό σταθμό λήψης LNG της Αλεξανδρούπολης για 5 χρόνια (αρχής γενομένης από το 2025), όπως αναφέρει το Reuters, σημειώνοντας ότι ο νέος κάθετος διάδρομος Νότου-Βορρά θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης επιτρέποντας την εισαγωγή εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου στην περιοχή».

Ο Mike Sabel (Διευθύνων Σύμβουλος της Venture Global) δήλωσε σε δελτίο Τύπου τα εξής: «Αυτή η κίνηση ενσωματώνει περαιτέρω τις δραστηριότητές μας αυξάνοντας τα περιουσιακά μας στοιχεία σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού LNG, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής LNG, της ναυτιλίας και της επαναεριοποίησης. Ως σημαντικό σημείο εισόδου για το LNG στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αυτή η στρατηγικής σημασίας υποδομή θα αλλάξει το παιχνίδι για την ικανότητα της περιοχής να διαφοροποιεί την ενέργειά της και να έχει πρόσβαση σε έναν ασφαλή και αξιόπιστο ενεργειακό εφοδιασμό. Η Venture Global είναι περήφανη που υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες ως στρατηγικός εταίρος με όγκους τόσο από την Plaquemines LNG όσο και από το μελλοντικό CP2 LNG».

ΑΠΕ εκτοπίζουν αέριο στην Ευρώπη

Η Νορβηγία και οι ΗΠΑ έχουν αντικαταστήσει τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Πέρυσι, η Νορβηγία παρείχε 87,8 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ικανοποιητικό για το 30,3% των συνολικών εισαγωγών, ενώ οι ΗΠΑ παρείχαν 56,2 bcm, αντιπροσωπεύοντας το 19,4% του συνόλου.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη. Το 2023 αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ των συνολικών εισαγωγών LNG στην ήπειρο, σηματοδοτώντας την 3η συνεχή χρονιά κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευαν περισσότερο LNG στην Ευρώπη από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Ενδιαφέρον έχει πόσο γρήγορα συνέβη αυτό. Οι ΗΠΑ παρείχαν το 27% ή 2,4 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (Bcf/d), των συνολικών ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG το 2021, 44% (6,5 Bcf/d) το 2022 και 48% (7,1 Bcf/d) το 2023.

Προφανώς, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αύξηση της όρεξης της Ευρώπης για αμερικανικό αέριο. Εν τω μεταξύ, η ικανότητα της Ευρώπης να δέχεται LNG αυξάνεται. Η χωρητικότητα εισαγωγής ή επαναεριοποίησης LNG της Ευρώπης βρίσκεται σε καλό δρόμο να επεκταθεί στα 29,3 Bcf/d το 2024, αύξηση 33% σε σύγκριση με το 2021.

Επί του παρόντος, η Γερμανία προσθέτει τη μεγαλύτερη ικανότητα επαναεριοποίησης LNG στην Ευρώπη, με τους προγραμματιστές στη χώρα να έχουν προσθέσει 1,8 Bcf/d το 2023 και σε καλό δρόμο για προσθήκη άλλων 1,6 Bcf/d το 2024.

 

Συνεργασία LNG Ευρώπης - ΗΠΑ  

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν ρεκόρ 56,9 εκατομμυρίων τόνων LNG κατά τους πρώτους 8 μήνες του 2024, ξεπερνώντας τους 54,3 εκατομμύρια τόνους από την Αυστραλία και τους 53,7 εκατομμύρια τόνους από το Κατάρ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αυτό σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι εξαγωγείς των ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης εξαγωγών.

Δυστυχώς, η Ευρώπη έχει αγοράσει σημαντικά λιγότερο LNG από τις ΗΠΑ το τρέχον έτος, με τις αποστολές από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο να μειώνονται κατά 22% σε ετήσια βάση.

Η επιβράδυνση προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την απότομη άνοδο της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) οι οποίες παραμένουν προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Ευρώπης.

Το μερίδιο της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εκτινάχθηκε από περίπου 16,4% το 2022 σε 20,5% μέχρι στιγμής το 2024, ενώ το μερίδιο της παραγωγής ορυκτών καυσίμων μειώθηκε από περίπου 44,6% το 2022 σε 36,6% μέχρι στιγμής φέτος.

Οι παραγωγοί φυσικού αερίου των ΗΠΑ περνούν επί του παρόντος δύσκολες στιγμές, με μια πτώση 25% σε ετήσια βάση στις μέσες τιμές εξαγωγής LNG κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, μειώνοντας τα έσοδα κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια από το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό ήταν το χαμηλότερο σύνολο εσόδων εξαμήνου από το πρώτο εξάμηνο του 2021 και σηματοδοτεί πτώση άνω των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, όταν τα έσοδα από τις εξαγωγές των ΗΠΑ από το LNG κορυφώθηκαν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης