Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Σε χαμηλό έτους οι εξαγωγές αργού πετρελαίου τον Ιούλιο

Σαουδική Αραβία: Σε χαμηλό έτους οι εξαγωγές αργού πετρελαίου τον Ιούλιο
Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο
Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τον Ιούλιο υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, όπως έδειξαν σήμερα (19/9) τα στοιχεία της JODI.

Οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας διαμορφώθηκαν στα 5,741 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Ιούλιο, το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Αύγουστο του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο.

Οι παραγωγοί πετρελαίου του ΟPEC+ νωρίτερα αυτό το μήνα συμφώνησαν να καθυστερήσουν την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής για τον Δεκέμβριο, ενώ δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να παγώσουν περαιτέρω ή να αντιστρέψουν τις αυξήσεις, εάν χρειαστεί.

Οι εξαγωγές αργού της Σαουδικής Αραβίας τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά περίπου 5,1% σε σχέση με τις εξαγωγές του Ιουνίου που ήταν στα 6,047 εκατομμύρια bpd.

Παράλληλα, η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκε στα 8,941 εκατ. bpd από 8,830 εκατ. bpd.

Παρόλα αυτά, η διακίνηση αργού από τα σαουδαραβικά διυλιστήρια μειώθηκε κατά 0,026 εκατ. bpd στα 2,397 εκατ. bpd, σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ η άμεση καύση αργού αυξήθηκε κατά 211.000 bpd στα 769.000 bpd.

Η Σαουδική Αραβία όπως και άλλα μέλη του OPEC παρέχουν μηνιαία στοιχεία για τις εξαγωγές στο JODI, το οποίο τα δημοσιεύει στον ιστότοπό του.

Το Ριάντ σύμφωνα με τις πληροφορίες μείωσε τον Οκτώβριο την τιμή για το αραβικό ελαφρύ αργό προς την Ασία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, εξαιτίας των ανησυχιών για αδύναμη ζήτηση στην περιοχή.

Αυτόν τον μήνα, τόσο ο OPEC όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) μείωσαν τις προβλέψεις τους για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024.

Οι ανησυχίες για την κινεζική ζήτηση έχουν επιβαρύνει τις προοπτικές, με την παραγωγή των διυλιστηρίων της Κίνας τον Αύγουστο να μειώνεται κατά 6,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καταγράφοντας πτώση για πέμπτο σερί μήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης