Ενέργεια

H10ετής συμφωνία προμήθειας LNG της BOTAS με την TotalEnergies και η σημασία της

H10ετής συμφωνία προμήθειας LNG της BOTAS με την TotalEnergies και η σημασία της

Αφορά την παράδοση 1,1 εκατομμυρίου μετρικών τόνων ετησίως (mtpa) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το 2027

 

Η Τουρκική κρατική ενεργειακή εταιρεία Botas υπέγραψε την Τετάρτη 10ετή συμφωνία προμήθειας LNG με τη γαλλική TotalEnergies, την τέταρτη μακροπρόθεσμη συμφωνία εισαγωγής με μη κρατικές επιχειρήσεις φέτος.
Η Botas και η Total υπέγραψαν συμφωνία για την παράδοση 1,1 εκατομμυρίου μετρικών τόνων ετησίως (mtpa) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το 2027, ανέφερε σε ανακοίνωση η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία.

Όταν οι όγκοι προστεθούν στις εισαγωγές αγωγών και προηγούμενες συμφωνίες LNG με το Ομάν, την ExxonMobil και τη Shell, δίνουν στην Τουρκία 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) πλεονάζοντος φυσικού αερίου πάνω από την ετήσια κατανάλωση της χώρας των 50 bcm, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Alparslan Bayraktar σύμφωνα με Reuters.
«Μπορούμε να προμηθεύουμε τις ευρωπαϊκές αγορές, ιδιαίτερα σε αυτές της νοτιοανατολικής Ευρώπης που έχουν ανάγκη από φυσικό αέριο», δήλωσε ο Bayraktar, ο οποίος βρέθηκε στο Χιούστον για να υπογράψει τη συμφωνία στο περιθώριο του συνεδρίου GasTech.

Το πλεόνασμα δίνει επίσης στην Τουρκία ευελιξία να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους ή να μειώσει την εξάρτηση από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία και το Ιράν, καθώς τα συμβόλαια με την Gazprom Export και την National Iranian Gas Company λήγουν το 2025 και το 2026.
"Η Τουρκία έχει δύο στόχους στην προσπάθεια εισαγωγής φυσικού αερίου: ένας, να μειώσει τον όγκο των εισαγωγών από τη Ρωσία και το Ιράν. Δεύτερον, η Τουρκία ελπίζει να τοποθετηθεί ως κόμβος προμήθειας φυσικού αερίου... αφού οι Ευρωπαίοι αγοραστές δεν έχουν υπογράψει επαρκή μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου », δήλωσε η καθηγήτρια Brenda Shaffer, ενεργειακή εμπειρογνώμονας στη Ναυτική Μεταπτυχιακή Σχολή των ΗΠΑ.

Ενισχύει τη θέση της η γαλλική εταιρεία

Για την Total, η συμφωνία εδραιώνει μια πιο μακροπρόθεσμη σχέση με τη Botas μετά την πρώτη σύμβαση LNG για την προμήθεια 1,2 mtpa από το 2020 έως το 2023.
«Αυτή η συμφωνία μας δίνει τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε μακροπρόθεσμες πωλήσεις και να μειώσουμε την έκθεσή μας στις διακυμάνσεις της τιμής του φυσικού αερίου στην αγορά spot», δήλωσε ο Gregory Joffroy, Senior Vice President, LNG στην TotalEnergies.
Προωθεί επίσης τη στρατηγική της Total για τη δημιουργία ολοκληρωμένων επιχειρήσεων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σε αναπτυσσόμενες αγορές.
Η Τουρκία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ από το 2000 έως το 2020, με την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας σχεδόν να διπλασιάζεται και την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται κατά 165%, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Πέρυσι η TotalEnergies αγόρασε το 50% των μετοχών της Ronesans Enerji —που ανήκει στον Τούρκο μεγιστάνα Erman Ilicak— που κατέχει 166MW υδροηλεκτρικών στοιχείων ενεργητικού και έναν αγωγό μελλοντικών έργων αιολικής, ηλιακής ενέργειας και μπαταριών.
Η γαλλική εταιρεία πετρελαίου είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης LNG στον κόσμο, με μερίδιο αγοράς περίπου 12% και τρέχον παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο περίπου 50 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης