Ενέργεια

Ρωσία: Κοντά στο κλείσιμο το Arctic LNG 2 λόγω των δυτικών κυρώσεων (Μontel)

Ρωσία: Κοντά στο κλείσιμο το Arctic LNG 2 λόγω των δυτικών κυρώσεων (Μontel)
Τι δήλωσε αναλύτρια της Κpler
Η Ρωσία είναι ένα βήμα πριν κλείσει το Arctic LNG 2 στον Αρκτικό Κύκλο, εάν οι δυτικές κυρώσεις στις οποίες υπόκειται, συνεχίσουν να την εμποδίζουν να εξάγει φορτία, δήλωσαν αναλυτές στο Montel.

Τουλάχιστον πέντε φορτία βρίσκονται ήδη στην εγκεκριμένη από τη Δύση εγκατάσταση μέχρι στιγμής, ενώ ακόμα ένα πλοίο φαίνεται ότι είναι καθ' οδόν για να παραλάβει το έκτο, όπως έδειξαν τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων της Kpler.

Ωστόσο, κανένα από τα φορτία δεν φέρεται να έχει φτάσει στον προορισμό του, αναγκάζοντας τη Novatek να εκφορτώσει μέρος του υγροποιημένου φυσικού αερίου σε μονάδες αποθήκευσης.

Το Everest Energy, ένα συμβατικό πλοίο χωρίς παγοθραύστη, διέσχισε τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό μέσω των αρκτικών υδάτων και έφτασε στη χερσόνησο Καμτσάτκα της Ρωσίας, όπου η Novatek, ως διαχειρίστρια εταιρεία του Arctic LNG 2, διαθέτει την πλωτή μονάδα αποθήκευσης Koryak.

«Φαίνεται δύσκολο και η αγορά μιλάει για μια πιθανή διακοπή λειτουργίας σύντομα», δήλωσε η Laura Page, αναλύτρια της Kpler.

«Είναι ένα γεωπολιτικό ζήτημα», δήλωσε η ίδια στο Montel την Τετάρτη στο συνέδριο Gastech στο Χιούστον.

«Η Ρωσία θέλει να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν λειτουργούν».

Ωστόσο, η Novatek δεν φαίνεται να έχει αγοραστές, ακόμη και αν πουλήσει με σημαντική έκπτωση, δήλωσε η Page. «Αν δεν μπορείς να βρεις αγοραστή, δεν μπορείς να συνεχίσεις να τρέχεις το Arctic LNG 2».
Τελειώνει ο χρόνος;

«Είναι ένας αγώνας δρόμου ενάντια στο χρόνο», δήλωσε η Page.

Η Anne-Sophie Corbeau, ερευνήτρια στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, συμφώνησε με την παραπάνω δήλωση.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να κλείσουν το Arcitc LNG 2 αν δεν πουλήσουν τα φορτία», δήλωσε με τη λήξη του συνεδρίου.

«Πολλές χώρες θα ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν φτηνό LNG», είπε. Αλλά είναι αβέβαιο αν είναι πρόθυμες να αναλάβουν το ρίσκο των κυρώσεων.

Να σημειωθεί εδώ ότι κάθε τερματικός σταθμός που εκφορτώνει LNG από πλοίο στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις θα κινδύνευε επίσης να του επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Επίσης, η Βόρεια Θαλάσσια Οδός θα είναι αδιάβατη για τα συμβατικά πλοία από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Ιουνίου το νωρίτερο, λόγω των πάγων.

Υπενθυμίζεται ότι το Arctic LNG 2 ξεκίνησε την λειτουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής, τον Δεκέμβριο, με συνολική δυναμικότητα 6,6 εκατ. τόνους/έτος, ή 9 δισ. κυβικά μέτρα/έτος.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο έργο σε μια προσπάθεια να σταματήσει η Ρωσία να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία μέσω του ενεργειακού τομέα της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης