Περιβάλλον

Ολλανδία: Επαναφέρει την αλιεία με ηλεκτρικούς παλμούς

Ολλανδία: Επαναφέρει την αλιεία με ηλεκτρικούς παλμούς
Για «παρεμποδιστικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς» κάνει λόγο η ολλανδική κυβέρνηση
Η αλιεία με ηλεκτρικό παλμό που απαγορεύεται στην ΕΕ από το 2021 πρέπει να εγκριθεί εκ νέου, ζήτησε η ολλανδική κυβέρνηση στο σχέδιό της για τη γεωργία, δημιουργώντας ενδεχομένως ένα ρήγμα με τις υπόλοιπες χώρες και ιδίως με τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Στο κυβερνητικό της σχέδιο για τη γεωργία και την αλιεία που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (13/9), η νέα δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού στην Ολλανδία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εγκρίνει εκ νέου την αμφιλεγόμενη πρακτική τερματίζοντας τους «παρεμποδιστικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς».

Η ανακοίνωση έρχεται σε ένα πλαίσιο έντονων πιέσεων από την ολλανδική αλιευτική βιομηχανία για την άρση της απαγόρευσης σε επίπεδο ΕΕ, η οποία ισχύει από το 2021.

Η ολλανδική κυβέρνηση, η οποία σχηματίστηκε από το ακροδεξιό κόμμα PVV, το φιλελεύθερο κόμμα VVD, το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο κατά της διαφθοράς και το αγροτικό κίνημα BoerBurgerBeweging (BBB), θέλει να ακολουθήσει «νέα πορεία» στη γεωργία και την αλιεία.

Το σχέδιο έχει ως εξής: «Η επισιτιστική ασφάλεια και η καινοτομία στη γεωργία, τα κηπευτικά και την αλιεία είναι απαραίτητες». Προσθέτει ότι «η Χάγη θέλει να δημιουργήσει υποστήριξη στην Ευρώπη» για την επανέγκριση της αλιείας με ηλεκτρικό παλμό.

Αλλού στην ΕΕ, η Γαλλία, η κύρια αλιευτική δύναμη στη Βόρεια Θάλασσα, και το Βέλγιο έχουν απαγορεύσει την πρακτική πριν από την ευρωπαϊκή προθεσμία του 2021.

Το 2018, η Γαλλία ηγήθηκε ενός συνασπισμού, που περιλάμβανε ΜΚΟ, βιοτεχνική αλιεία, πολυτελή ξενοδοχεία και διακεκριμένους σεφ, προτρέποντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απαγορεύσει την πρακτική αυτή, επειδή «απειλεί την παραγωγικότητα των ωκεανών και έναν ολόκληρο αλιευτικό τομέα», σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ Bloom.

Η άσκηση πίεσης από την Ολλανδία

Η απαγόρευση της αλιείας με ηλεκτρικό παλμό χρονολογείται από το 1998, προτού η ΕΕ την επιτρέψει το 2006 σε «πειραματική» βάση στο νότιο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας. Τα κράτη μέλη είχαν το δικαίωμα να αφιερώσουν το 5% των στόλων τους σε αυτή την πρακτική.

Μεταξύ 2006 και 2021, κυρίως ολλανδικά σκάφη (84 σκάφη το 2018) πραγματοποίησαν αυτή την αλιεία στη Βόρεια Θάλασσα.

Για τους πολέμιους της πρακτικής αυτής, η χρήση ηλεκτρικών σημάτων για την αναισθητοποίηση και τον εκφοβισμό των ψαριών πριν αυτά πιαστούν στα δίχτυα έχει επιβλαβείς συνέπειες για την υδρόβια πανίδα.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι η μέθοδος αυτή είναι ασφαλέστερη για το περιβάλλον από άλλους τύπους αλιείας – όπως η τράτα βυθού – επειδή μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέσω της μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων και προκαλεί λιγότερες ζημιές στον πυθμένα της θάλασσας.

Τα πλεονεκτήματα αυτά αναγνωρίστηκαν σε μελέτη του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES), ενός διακυβερνητικού οργανισμού θαλάσσιας επιστήμης.

Οι Ολλανδοί αλιείς υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση της ΕΕ δεν βασίζεται στην επιστήμη και θα εμποδίσει την καινοτομία στην αλιευτική βιομηχανία.

Το 2019, η Ολλανδία άσκησε έφεση κατά της απόφασης της ΕΕ, πριν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της νομοθεσίας της ΕΕ.

Η απαγόρευση θα μπορούσε να ανατραπεί μέσω αναθεώρησης, εάν υποστηριζόταν από επιστημονικά δεδομένα, αλλά αυτό θα εξαρτιόταν από τη θέση της Επιτροπής και των κρατών μελών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης