Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η γεωθερμική ενέργεια θα μπορούσε να δει ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια (Oil Price)

Η γεωθερμική ενέργεια θα μπορούσε να δει ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια (Oil Price)
Η Ισλανδία ενδεικτικά, αντλεί το 1/4 της ενέργειάς της από γεωθερμική ενέργεια
Η γεωθερμία πρόκειται να δει ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, με τη θερμότητα από τον πυρήνα της Γης να αποτελεί κορυφαία ενεργειακή λύση, σύμφωνα με το Oil Price.

Μέχρι πρόσφατα, η γεωθερμική ενέργεια για εμπορική χρήση ήταν εφικτή μόνο σε μέρη όπου η θερμότητα αυτή φτάνει με φυσικό τρόπο στην επιφάνεια της Γης, όπως οι θερμοπίδακες που βλέπουμε στην Ισλανδία.

Η Ισλανδία ειδικότερα, αντλεί το 1/4 της ενέργειάς της από γεωθερμική ενέργεια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ωστόσο, η γεωθερμική ενέργεια αντιπροσωπεύει μόλις το 0,5% της ανανεώσιμης ενέργειας, μολονότι τώρα η εφαρμογή της τεχνολογίας fracking θα μπορούσε να φέρει μια επανάσταση στην ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας, η οποία μπορεί να γίνει έτσι ευρύτατα διαδεδομένη.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Esquire για το 2023, η τεχνολογία fracking, υποστηριζόμενη από την υδραυλική ρωγμάτωση που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, «θα μας επιτρέψει να εκμεταλλευτούμε την ενέργεια που βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας».

Αυτά τα βαθιά πηγάδια θα αντλούν θερμό νερό, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας με διάφορες μεθόδους, πριν από την έγχυση αυτού του νερού πίσω στο έδαφος.

Το δυναμικό της ενισχυμένης γεωθερμίας είναι τεράστιο - ο Economist προβλέπει μάλιστα ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, προσφέροντας παράλληλα παρόμοια οφέλη.

Όπως και η πυρηνική ενέργεια, έτσι και η γεωθερμία μπορεί να λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά, προσφέροντας ενέργεια σε φορτίο βάσης, κατά παραγγελία, ενώ παράγει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι εκτιμήσεις του DoE

Το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών (DoE) έχει υποστηρίξει ότι η γεωθερμική ενέργεια θα μπορούσε να τροφοδοτεί έως και 260 εκατομμύρια σπίτια σε εθνικό επίπεδο έως το 2050.

Παρά το κύμα υποστήριξης των ενισχυμένων γεωθερμικών τεχνολογιών και την αισιόδοξη στάση τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, ο γεωθερμικός τομέας έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του.

Αλλά αν επιτύχει, οι πιθανές εφαρμογές και ωφέλειες της γεωθερμικής ενέργειας σε εμπορική κλίμακα μπορούν να χαρακτηριστούν αναρίθμητες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης