Τελευταία Νέα

Η ιαπωνική Eneos «μπαίνει» με το 20% σε υπεράκτιο αιολικό της Νορβηγίας

Η ιαπωνική Eneos «μπαίνει» με το 20% σε υπεράκτιο αιολικό της Νορβηγίας
Μετά τη συμφωνία, το έργο GoliatVind θα ανήκει κατά 40% στην εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Source Galileo, κατά 20% στη ναυτιλιακή εταιρεία Odfjell Oceanwind, κατά 20% στην ιαπωνική Kansai Electric Power και 20% από την Eneos Renewable Energy
Η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου της Ιαπωνίας Eneos Holdings δήλωσε την Τετάρτη (18/9) ότι η θυγατρική της στις ΑΠΕ συμφώνησε να αγοράσει το 20% του πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου GoliatVind της Νορβηγίας, προκειμένου να αποκτήσει γνώσεις και τεχνογνωσία για αξιοποίηση στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το Reuters, η πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης στην Ιαπωνία, αλλά η χώρα την θεωρεί απαραίτητη για τον στόχο της να αναπτύξει έως και 45 GW υπεράκτιας δυναμικότητας έως το 2040.

Ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου στην πόλη της Ιαπωνίας Tokyo Gas, δήλωσε τον Αύγουστο ότι θα αγοράσει το 21,2% στο λειτουργικό πλωτό υπεράκτιο αιολικό έργο WindFloat Atlantic στην Πορτογαλία για να αποκτήσει εμπειρία στη λειτουργία και τη συντήρηση.

Για το GoliatVind

Το αιολικό πάρκο GoliatVind που σχεδιάζεται στα ύδατα της Αρκτικής θα αποτελείται από πέντε ανεμογεννήτριες ισχύος 15 MW και προβλέπεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2028.

Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο, το έργο έλαβε κρατική χρηματοδότηση ύψους 2 δισεκατομμυρίων νορβηγικών κορώνων (189 εκατ. δολάρια).

Η Νορβηγία ελπίζει ότι η πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια θα αποτελέσει μοχλό μείωσης των εκπομπών ρύπων από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτελώντας σημαντικό μέρος της ενεργειακής πολιτικής της.

Η συμφωνία με την ιαπωνική εταιρεία - οι όροι της οποίας δεν γνωστοποιήθηκαν - σηματοδοτεί την πρώτη συμμετοχή της Eneos Renewable Enery σε υπεράκτιο έργο αιολικής ενέργειας στο εξωτερικό.

Μετά τη συμφωνία, το έργο GoliatVind θα ανήκει κατά 40% στην εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Source Galileo, κατά 20% στη ναυτιλιακή εταιρεία Odfjell Oceanwind, κατά 20% στην ιαπωνική Kansai Electric Power και 20% από την Eneos Renewable Energy.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης