Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γεφυρώνεται το χάσμα με την Κύπρο για τον Great Sea Interconnector

Γεφυρώνεται το χάσμα με την Κύπρο για τον Great Sea Interconnector

Η κυπριακή κυβέρνηση υποσχέθηκε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο αφού ολοκληρωθεί το due diligence - Αύριο οι αποφάσεις της ΡΑΕΚ

 

(upd 18:00) Σύμφωνα με πληροφορίες του ΥΠΕΝ η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη- Χριστοδουλίδη οδήγησε σε σημαντική πρόοδο όσον αφορά την επίτευξη τελικής συμφωνίας Ελλάδας και Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση καθώς οι Κύπριοι δεσμέυθηκαν ότι θα συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας, αφού πρώτα ολοκληρωθεί το due diligence και αύριο πρόκειται η ΡΑΕΚ να πρoχωρήσει στην έκδοση των ρυθμιστικών αποφάσεων που έχει ζητηθεί από την ελληνική πλευρά.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες συζήτησαν, ανάμεσα σε άλλα, τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, τις εξελίξεις γύρω από το διάλογο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις και το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

Αναφορικά με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών και με αφορμή την επικείμενη μετάβαση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη, την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στις εργασίες της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις συναντήσεις που θα έχουν με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού και με ηγέτες ξένων χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε την πλήρη ετοιμότητα και την πολιτική του βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, πάντοτε στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και αξιών της ΕΕ και αξιοποιώντας το μέχρι σήμερα κεκτημένο των συνομιλιών.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις και συμφώνησαν για την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για επίλυση της κρίσης, αναδεικνύοντας την ίδια στιγμή τον ρόλο Κύπρου και Ελλάδας ως πυλώνες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης επαναβεβαίωσαν το ενδιαφέρον και την πολιτική δέσμευση Κύπρου και Ελλάδας για υλοποίηση του υψηλής στρατηγικής και οικονομικής σημασίας έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη συνεδρίαση του Σώματος στις 17 Σεπτεμβρίου 2024. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν, και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη.



Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και το δημοσίευμα του philenews ακολουθεί.

"Πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι η ελληνική Κυβέρνηση ενημερώθηκε σήμερα από την κυπριακή ότι οι πολυσυζητημένες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας θα οριστικοποιηθούν αύριο, με απόφαση της ΡΑΕΚ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό η αυριανή τροποποίηση της ρυθμιστικής απόφασης της 2ας Ιουλίου 2024 να μην είναι η τελευταία, καθώς εκκρεμούν και άλλα θέματα που χρήζουν αποφάσεων από τις δύο κυβερνήσεις και τις δύο ρυθμιστικές αρχές.

Αύριο η ΡΑΕΚ θα κληθεί να εγκρίνει δύο αλλαγές, για τις οποίες έχει ήδη συμφωνήσει στο πλαίσιο προηγούμενων τηλεδιασκέψεων με την ελληνική ρυθμιστική αρχή, το Υπουργείο Ενέργειας της Ελλάδας, την Κομισιόν και τον ΑΔΜΗΕ:

  1. Την έναρξη παραχώρησης στον φορέα υλοποίησης (Great Sea Interconnector) εσόδων, προς κάλυψη δαπανών του κατά το στάδιο της κατασκευής του έργου. Η απόφαση θα προβλέπει χρέωση των καταναλωτών στην Κύπρο με πολύ μικρό ποσό ανά κιλοβατώρα, το οποίο όμως θα επιστρέφεται ταυτόχρονα στους καταναλωτές ρεύματος μέσω επιδότησης του κράτους στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού. Πρόκειται δηλαδή για ενσωμάτωση στο ρυθμιστικό πλαίσιο της απόφασης που έλαβε την περασμένη Τρίτη το Υπουργικό, για χρηματοδότηση του φορέα υλοποίησης με 25 εκατ. τον χρόνο (συνολικά 125 εκατ. ευρώ την περίοδο 2025-2029), έναντι εύλογων εξόδων του για τις κατασκευές.
  2. Η ρυθμιστική απόφαση θα αλλάξει αύριο και για τη χρονική επέκταση της παραχώρησης αυξημένου (προνομιακού) ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου (premium WACC) για περίοδο 17 χρόνων και όχι 12 όπως προβλέπει η ισχύουσα απόφαση.

ΤΔεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλες τροποποιήσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο (στον διασυνοριακό επιμερισμό του κόστους – CBCA) κατά την αυριανή συνεδρία της ΡΑΕΚ. Θυμίζουμε ότι λέχθηκε δημοσίως και αρμοδίως ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει αποδεχθεί να επιμεριστεί κατά 50% στις δύο πλευρές το όποιο κόστος από ενδεχόμενη διακοπή ή μη λειτουργία της διασύνδεσης για λόγους που δεν θα ευθύνεται ο φορέας υλοποίησης. Δεν είναι όμως γνωστό πότε και με ποια διαδικασία θα ενσωματωθεί στο ρυθμιστικό πλαίσιο αυτή η συμφωνία.

Επιπλέον, δεν υπάρχει ενημέρωση κατά πόσο το CBCA θα τροποποιηθεί τελικά ή όχι για να ενσωματωθεί το αίτημα της κυπριακής πλευράς να επιμερίζεται 50-50 στους καταναλωτές των δύο χωρών το πρόσθετο κόστος πέραν του 1.94 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβασή του".


Νωρίτερα το WEN έγραφε:

Στην προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνάντηση Μητσοτάκη- Χριστοδουλίδη, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον για την πορεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Αττικής, με τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις να εξακολουθούν να κρατάνε μικρό καλάθι για το αποτέλεσμα, ειδικά μετά την απογοήτευση που προκάλεσε στην Αθήνα η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου.

Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές όταν την Τρίτη το βράδυ παρέλαβαν την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου διαπίστωσαν έκπληκτες ότι αυτή παραπέμπει την απόφαση για τη μετοχική συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο για την 1/12/2024, την οποία, όπως σημειώνει, θα λάβει μετά την αξιολόγηση της μελέτης κόστους- οφέλους από την ΕΤΕπ.

Για την Αθήνα αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος εξακολουθεί να αμφισβητεί την ωφελιμότητα του έργου και αυτό που φρόντισε να κάνει σαφές χθες ήταν ότι δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να βάζει λεφτά σε ένα έργο που δεν είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές. «Εχουμε ξοδέψει 160 εκατ. ευρώ και δεν πρόκειται να βάλουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω χωρίς τη συμμετοχή και των δύο πλευρών στο έργο» τόνιζε χθες ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος , επισημαίνοντας ότι η μετοχική συμμετοχή της Κύπρου είναι θεμελιώδες ζήτημα.

Κυβερνητικές πηγές μετέφεραν επίσης χθες ότι η Κύπρος δεν έχει δεσμευθεί ρητά ούτε για την κάλυψη των 125 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκε για την κατασκευαστική περίοδο του έργου και στην οποία αναφέρθηκε με δηλώσεις του την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας κ. Παπαναστασίου. Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως τονίζουν, αναφέρεται σε ποσό "μέχρι 125 εκατ. ευρώ".

Νέες απαιτήσεις

Πέραν αυτού, διαπίστωσαν ότι η Κύπρος με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θέτει νέες απαιτήσεις, που ανατρέπουν την διασυνοριακή κατανομή κόστους του έργου (Cross Border Cost Allocation), γνωστή ως CBCA μεταφέροντας αυθαίρετα μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στην Ελλάδα. Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου αναφέρει ότι στην περίπτωση που το τελικό κόστος του έργου ξεπεράσει το προυπολογιζόμενο των 1,94 δις. ευρώ, τότε το επιπλέον κόστος θα επιμεριστεί ισόποσα (50%-50%) στις δύο χώρες.

Το CBCA προβλέπει αναλογία 37% για την Ελλάδα και 63% για την Κύπρο ως άμεσα ωφελούμενη χώρα από το έργο, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχθεί σε μια ένδειξη καλής θέλησης και προκειμένου να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της Κύπρου για το γεωπολιτικό ρίσκο, να αναλάβει κατά 50% των δαπανών σε περίπτωση που το έργο σταματήσει για λόγους που δεν ελέγχονται από τον φορέα υλοποίησης.

Όλα δείχνουν ότι η εμβληματική και γεωπολιτικής σημασίας διασύνδεση που σχεδιάστηκε για να βγάλει την Κύπρο από την ενεργειακή απομόνωση εξακολουθεί να έχει σημαντικά θέματα προς επίλυση.

«Μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να φέρει την ανατροπή» τόνιζαν χθες αρμόδιοι παράγοντες. Η συνέχιση ενός "μπρα ντε φερ" διαρκείας εκτιμάται αυτή τη στιγμή ως το πιθανότερο σενάριο δεδομένου ότι είναι δύσκολο κάποια πλευρά να αναλάβει το κόστος να το βγάλει οριστικά από την "μπρίζα". Ωστόσο και οι δύο πλευρές, προετοιμάζονται σύμφωνα με πληροφορίες και για το σενάριο του ναυαγίου.

Ανησυχία για την Nexans

Έντονη είναι η ανησυχία και για τη στάση που θα κρατήσει η Nexans, ανάδοχος της κατασκευής του καλωδίου έναντι συμβολαιοποημένου τιμήματος 1,4 δισ. ευρώ.
Η γαλλική εταιρία έχει προχωρήσει σε αναστολή εργασιών και βάσει της σύμβασης, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα μεταφέρονται από κυβερνητικής πλευράς, θα μπορούσε να διεκδικήσει για κάθε ημέρα που περνάει 1 εκατ. ευρώ.

Η Νεxans εμφανίζεται να κρατάει μια διαλλακτική στάση μέχρι σήμερα λόγω και της σημαντικής επίπτωσης του έργου στη μετοχή της, καθώς αντιστοιχεί σε πάνω από 20% του ανεκτέλεστου υπολοίπου της, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει να κρατάει αυτή τη στάση της αναμονής...

Οι πρώτες δηλώσεις

Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε
: «Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Νίκο, καλωσήρθες για μία ακόμη φορά στην Αθήνα. Είμαστε ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και όπως πάντα η Αθήνα και η Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει και των διαφαινόμενων εξελίξεων στο κυπριακό ζήτημα.

Επομένως θα μας δοθεί για ακόμα μια φορά η ευκαιρία να κάνουμε μια συνολική επισκόπηση των ανοικτών ζητημάτων σε μια εποχή μάλιστα όπου δυστυχώς υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δυο χώρες πυλώνες σταθερότητας σε μια πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη. Οπότε θα έλεγα ότι ειδικά σε αυτή την συγκυρία ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε τα εξής: «Αγαπητέ Κυριάκο να σε ευχαριστήσω για τη συνάντηση. Είναι πάντα ιδιαίτερα χαρά που βρίσκομαι στην Αθήνα, ειδικότερα χθες το βράδυ για να παραστώ σε μια εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή, μια εκδήλωση που είχε μια μαζική συμμετοχή και είναι ενδεικτικό, αν θέλεις, των κοινών μας ανησυχιών λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλαπλές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Θα είμαστε μαζί στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα, μια κρίσιμη εβδομάδα. Εμείς θα συνεχίσουμε στο δρόμο που αποδεικνύουμε με πράξεις και όχι με λόγια να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Για εμάς, το είπα πολλές φορές και το εννοώ, η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν αποτελεί τη λύση του κυπριακού και είμαι σίγουρος ότι μέσα από την επίλυση του κυπριακού και την πλήρη εξομάλυνση και των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συμβάλλουμε ακόμη περισσότερο σε αυτό που Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε αυτή την περιοχή της ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας. Ευχαριστώ και πάλι».

Όπως είπε ο Π. Μαρινάκης, «είμαστε αισιόδοξοι, προσέχοντας τι λέμε, ότι θα υπάρξει θετική έκβαση ως προς το οικονομικό σκέλος -γιατί αυτή είναι η διάσταση που συζητείται. Ας περιμένουμε γιατί είναι σε εξέλιξη αυτές οι συζητήσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με γεωπολιτικής φύσεως ζητήματα, γιατί αυτά που έχουν γραφτεί και ακουστεί είναι αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης