Ιταλία: Tίτλοι τέλους για το gigafactory μπαταριών της Stellantis - Θα ανακατανείμει τα κοινοτικά κονδύλια 200 εκατ. ευρώ

Ιταλία: Tίτλοι τέλους για το gigafactory μπαταριών της Stellantis -  Θα ανακατανείμει τα κοινοτικά κονδύλια 200 εκατ. ευρώ

 Η JV που υποστηρίζεται από τον Stellantis έχει σταματήσει τα εργοστάσια στην Ιταλία και τη Γερμανία

Η κυβέρνηση της Ιταλίας θα ανακατανείμει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε προηγουμένως διαθέσει για ένα έργο υπό την Stellantis για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής μπαταριών στην ανατολική Ιταλία, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη σύμφωνα με το Reuters.
Η ACC, μια κοινοπραξία μπαταριών στην οποία η Stellantis είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής, είχε σχέδια για τρία gigafactories στην Ευρώπη - σε εγκαταστάσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Τον Ιούνιο δήλωσε ότι σταματά τις εργασίες σε αυτές στην Ιταλία και τη Γερμανία, καθώς η εταιρεία στρέφεται σε μπαταρίες χαμηλότερου κόστους εν μέσω επιβράδυνσης της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα.
Ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν επενδύσει στην παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου, αλλά η αύξηση της ζήτησης EV αναπτύσσεται πιο αργά από ό,τι είχαν προβλέψει ορισμένες βιομηχανίες και ο ανταγωνισμός είναι σκληρός από τους παραγωγούς μπαταριών και τις αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική.

"Πρέπει φυσικά να προγραμματίσουμε την αύξηση της χωρητικότητας σύμφωνα με τη ράμπα (ζήτηση) του κυττάρου", δήλωσε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares, κατά τη διάρκεια εταιρικής εκδήλωσης στο Τορίνο της Ιταλίας.
«Μόλις αυξηθούν οι πωλήσεις EV στην Ευρώπη, μόλις δω ότι χρειάζομαι περισσότερη χωρητικότητα, θα ενεργοποιήσω την επένδυση των δύο επιπλέον εργοστασίων στη Γερμανία και την Ιταλία», επεσήμανε.
Η ACC επιβεβαίωσε την Τρίτη την αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής των gigafactories στη Γερμανία και την ιταλική πόλη Termoli σε συνάντηση στο υπουργείο βιομηχανίας, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας Adolfo Urso δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα κονδύλια της ΕΕ για να στηρίξει χωριστές επενδύσεις σύμφωνα με την ενεργειακή στρατηγική της Ρώμης για να κάνει την οικονομία της πιο πράσινη.
Η Ιταλία διέθεσε 200 εκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη μετά την COVID-19 για το gigafactory και δεσμεύτηκε να διαθέσει επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ σε εθνικούς και περιφερειακούς πόρους.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να δεσμευτούν χωριστά εγχώρια κρατικά χρήματα εάν η ACC μπορέσει να παρουσιάσει ένα νέο βιομηχανικό σχέδιο για το Termoli σε μεταγενέστερο στάδιο.
Η διαθεσιμότητα εθνικών δημόσιων επιδοτήσεων "είναι κρίσιμης σημασίας για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της επένδυσης της ACC στην Ιταλία", ανέφερε η κοινή επιχείρηση.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, η Stellantis διαβεβαίωσε την κυβέρνηση ότι θα συνεχίσει να παράγει ενδόθερμους κινητήρες στο Termoli, διατηρώντας τα σημερινά επίπεδα απασχόλησης, εν όψει της μετάβασης προς το gigafactory.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης