Αυστραλία: Σχέδιο 15 δισ. δολ. για να γίνει υπερδύναμη στις ΑΠΕ

Αυστραλία: Σχέδιο 15 δισ. δολ. για να γίνει υπερδύναμη στις ΑΠΕ

Η χώρα της Ωκεανίας επιδιώκει να ηγηθεί της παγκόσμιας αγοράς πράσινου υδρογόνου

Μεγαλεπήβολα σχέδια στον τομέα του υδρογόνου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) γενικότερα έχει η Αυστραλία (ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς LNG στον κόσμο) η οποία προτίθεται να δαπανήσει πακτωλό χρημάτων για αυτό το σκοπό όπως αποκάλυψε στις 13/9 η κυβέρνησή της.

Για το θέμα ανακοίνωσε ότι «η Αυστραλία επιδιώκει να αναπτύξει την εγχώρια βιομηχανία πράσινου υδρογόνου και να εξάγει καθαρό υδρογόνο σε μια προσπάθεια να γίνει παγκόσμιος ηγέτης υδρογόνου».

Θυμίζουμε όμως και τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών για το ηλιακό πάρκο που βρίσκεται νότια της αγροτικής περιοχής Wallaroo (δίπλα στα σύνορα μεταξύ της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας, Καμπέρα), το οποίο εγκρίθηκε στις 12/9 από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Σχεδιασμού της ΝΝΟ, δείχνοντας ότι οι αρμόδιοι θα πρέπει να σκεφτούν τις όποιες αντιρρήσεις προκύψουν για έργα ΑΠΕ.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση δημοσίευσε τη νέα της Εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο η οποία προσδιορίζει τους στόχους και τις ενέργειες για την ανάληψη και τη στήριξη της παράδοσης της βιομηχανίας υδρογόνου της Αυστραλίας σε κλίμακα.

Το κλειδί για το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η χρηματοδότηση μέσω μιας εκτιμώμενης κατανομής 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκαν στον Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

Η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει το πράσινο πρόγραμμα Φορολογικών Κίνητρων Παραγωγής Υδρογόνου και το διευρυμένο Πράσινο Πρόγραμμα Headstart Hydrogen, δήλωσε η κυβέρνηση.

Η Αυστραλία σχεδιάζει να επενδύσει έως και 15 δισεκατομμύρια δολάρια (22,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) την επόμενη δεκαετία για να γίνει υπερδύναμη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να ενισχύσει την εγχώρια οικονομία ορυκτών κρίσιμων ορυκτών, δήλωσε η κυβέρνηση των Εργατικών τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Με τη νέα στρατηγική για το υδρογόνο, η κυβέρνηση αναμένει τα κίνητρα να ξεκλειδώσουν 33,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στη βιομηχανία καθαρού υδρογόνου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η ετήσια εγχώρια παραγωγική ικανότητα της Αυστραλίας αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο τόνους πράσινου υδρογόνου έως το 2030. Προβλέπει πιθανούς ετήσιους στόχους παραγωγής 15 εκατομμυρίων τόνων έως το 2050, υποστηριζόμενοι από πενταετή ορόσημα.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Αυστραλία βρίσκεται ήδη σε καλή θέση για να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στο πράσινο υδρογόνο, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) να εκτιμά ότι περισσότερο από το 20% των ανακοινωθέντων έργων υδρογόνου παγκοσμίως βρίσκονται στην Αυστραλία.

«Καθώς η βιομηχανία μας κλιμακώνεται, θα προσφέρει περαιτέρω και μεγαλύτερο όφελος για τις κοινότητες, θα στηρίξει την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη και θα αποτελέσει βασικό μοχλό για την Αυστραλία για να φτάσει στο καθαρό μηδέν.

Στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους εμπορικούς εταίρους σχετικά με τη μελλοντική αγορά στην Αυστραλία για το υδρογόνο και τα καύσιμα με βάση το υδρογόνο. Βλέπουμε ήδη τα οφέλη από αυτό μέσω διευρυμένων εμπορικών συμφωνιών με βασικούς εταίρους όπως η Γερμανία», δήλωσε ο Chris Bowen (Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης