Τελευταία Νέα

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πρώτου αιολικού σταθμού στην Ουκρανία

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πρώτου αιολικού σταθμού στην Ουκρανία

Δεν το εμπόδισε ο πόλεμος - Πρόκειται για έργο 59 MW που χρηματοδοτήθηκε από κοινοπραξία Τσεχίας-Ουκρανών - Κόστισε πάνω από 60 εκατ. ευρώ

Η MND (κοινοπραξία Τσεχίας-Ουκρανίας), ολοκλήρωσε  μετά από 3 χρόνια την κατασκευή του πρώτου της αιολικού σταθμού στην Ουκρανία, του WF Oriv.

Η κατασκευή του αιολικού πάρκου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021. Παρότι η ρωσική επιθετικότητα καθυστέρησε το έργο, δεν το σταμάτησε.

Το κοινό έργο 59 MW μεταξύ της τσέχικης θυγατρικής της KKCG και της ουκρανικής εταιρείας Eco-optima, ολοκληρώθηκε εν μέσω μεγάλων δυσκολιών που σχετίζονται με τον πόλεμο, με επένδυση άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Το WF Oriv αποτελείται από 10 τουρμπίνες που είναι εγκατεστημένοι στους πρόποδες των Καρπαθίων Βουνών στα δυτικά της χώρας όπου επικρατούν ιδανικές συνθήκες για την επέκταση της αιολικής ενέργειας.

Η αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης είχε οριστεί για τον Αύγουστο του 2022, αλλά με έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, το φιλόδοξο σχέδιο δεν μπορούσε να επιτευχθεί.

Τα logistics ήταν πολύ προκλητικά, καθώς η τεχνολογία και τα εξαρτήματα παραδίδονταν μέσω πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Συνολικά, υπήρχαν εκατοντάδες υπερμεγέθη φορτία, με το μεγαλύτερο μέρος να είναι 72 μέτρα και το βαρύτερο εξάρτημα 80 τόνους.

 

Δηλώσεις

Ο Tomas Kopecny (Κυβερνητικός Απεσταλμένος της Τσεχίας για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας), δήλωσε: «Χθες στην Ουκρανία εγκαινιάσαμε τελετουργικά τη μεγαλύτερη τσέχικη επένδυση από την έναρξη της ρωσικής επιθετικότητας και μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ουκρανία από τότε.

Αυτό καταδεικνύει όχι μόνο την αφοσίωση της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ουκρανία αλλά και την επιτυχία των τσεχικών εταιρειών εδώ. Η MND είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς δραστηριοποιείται στην Ουκρανία για περισσότερα από 10 χρόνια, με τη συμμετοχή τοπικών επιχειρήσεων και την επέκταση των επενδύσεων.

Παρά το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον της Ουκρανίας, η MND δείχνει ότι είναι δυνατό να εργαστεί κανείς εδώ με επιτυχία.

Αυτό ενσωματώνει την τσεχική πρακτικότητα, ενώ ο δυτικός κόσμος εξετάζει πώς να υποστηρίξει την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας πριν από το χειμώνα, οι τσέχικές εταιρείες ήδη παρέχουν ό,τι χρειάζεται επειγόντως.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σκεφτήκαμε αν θα αναβάλουμε το έργο. Στο τέλος, μαζί με τον Ουκρανό εταίρο μας, αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε το αιολικό πάρκο, παρά τους κινδύνους πολέμου».


«Η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας είναι πλέον πολύ σημαντική για την Ουκρανία.

Για την MND, αυτό ανταποκρίνεται στην προτεραιότητά μας να ενισχύσουμε τον ρόλο μας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου επενδύουμε σε φωτοβολταϊκά έργα και θα ήθελα να συμμετάσχω σε περισσότερα έργα αιολικής ενέργειας στην Ουκρανία στο μέλλον», δήλωσε η Jana Hamrsmidova (Διευθύντρια Ενέργειας στο MND).

Το WF Oriv είχε προγραμματισμένη ισχύ 55 MW, αλλά χάρη σε μια μεταγενέστερη τροποποίηση λογισμικού στο σύστημα ελέγχου του στροβίλου, προστέθηκαν επιπλέον 4,4 MW.

Με την αυξανόμενη εστίαση της MND στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει ένα σχέδιο να επιτύχει 100% ενεργειακή αυτάρκεια από πράσινες πηγές έως το 2025.

Αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν συνεχή ανάπτυξη στην Ουκρανία.


Περιοχές με ιδανικές συνθήκες για την επέκταση της αιολικής ενέργειας

Τα Καρπάθια Όρη και η ακτή της Μαύρης Θάλασσας, παρουσιάζουν ιδανικές συνθήκες για την επέκταση της αιολικής ενέργειας.

Εκτός από τις καλές συνθήκες ανέμου, η Ουκρανία έχει επίσης σχετικά χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού.

Ωστόσο, η προετοιμασία τέτοιων έργων απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο από την κατασκευή τους.

Για παράδειγμα, η μέτρηση των χαρακτηριστικών ανέμου για το WF Oriv,  ολοκληρώθηκε το 2013.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης