Ενέργεια

Η Ρωσία αυξάνει τις εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών στην Κίνα - Πάγωσαν οι συνομιλίες για τον Power of Siberia 2  

Η Ρωσία αυξάνει τις εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών στην Κίνα - Πάγωσαν οι συνομιλίες για τον Power of Siberia 2   

 Συμφωνία Gazprom και (CNPC) να φτάσει σε πλήρη χωρητικότητα 38 bcm ετησίως μέσω του αγωγού Power of Siberia έως το τέλος του 2024

 

Σε επιτάχυνση των εξαγωγών φυσικού αερίου της προς την Κίνα προχωρεί η Ρωσία μέσω του αγωγού Power of Siberia, με στόχο να πετύχει τη μέγιστη χωρητικότητα έως το τέλος του 2024 —έναν χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το OilPrice. Η Gazprom, ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας, συμφώνησε με την China National Petroleum Corporation (CNPC) να ενισχύσει τις προμήθειες του Δεκεμβρίου, φτάνοντας τη σχεδιασμένη χωρητικότητα του αγωγού των 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) ετησίως.

 Αυτή η αύξηση των ροών φυσικού αερίου αντανακλά την στροφή της Ρωσίας προς την Κίνα, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να αντικαταστήσει τους χαμένους Ευρωπαίους αγοραστές μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Gazprom έχει ήδη αυξήσει τις παραδόσεις, αποστέλλοντας 20,8 bcm τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, πλησιάζοντας στο σύνολο των 22,7 bcm πέρυσι.

 Εκτός από τον αγωγό Power of Siberia, η Ρωσία αναπτύσσει και έναν δεύτερο αγωγό από την Άπω Ανατολή της, ο οποίος αναμένεται να προσθέτει 10 bcm ετησίως έως το 2027. 

 Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για τον προτεινόμενο Power of Siberia 2, που θα μπορούσε να ωθήσει τις συνολικές εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα σε σχεδόν 100 bcm ετησίως, έχουν σταματήσει λόγω διαφωνιών ως προς τις τιμές.

 Μια πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της Μογγολίας να μην συμπεριλάβει τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του αγωγού Power of Siberia 2 στο πενταετές οικονομικό της σχέδιο σημαίνει ευρέως ότι η Κίνα επανεξετάζει το έργο του αγωγού.

Επιφυλάξεις στην Κίνα

 Ενώ η Κίνα έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος πελάτης ενέργειας της Ρωσίας, το Πεκίνο επανεκτιμά την εξάρτησή του από το ρωσικό αέριο. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες, ο κίνδυνος υπερβολικής εξάρτησης και το ενδιαφέρον της Κίνας να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές οδηγούν αυτήν την επανεξέταση.

Παρόλα αυτά, η Ρωσία παραμένει πρόθυμη να αυξήσει τις εξαγωγές της με αγωγούς προς την Κίνα, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν να συρρικνώνονται λόγω κυρώσεων και επενδύσεων σε εναλλακτική ενέργεια. Οι συνεχιζόμενες συζητήσεις και εξελίξεις σηματοδοτούν μια σημαντική αλλαγή στην ενεργειακή στρατηγική της Ρωσίας, με την Κίνα να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στα μελλοντικά της σχέδια.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης