Διεθνή

Νέο δάνειο 35 δισ. ευρώ από την EE στην Ουκρανία στο πλαίσιο του σχεδίου των G-7  

Νέο δάνειο 35 δισ. ευρώ από την EE στην Ουκρανία στο πλαίσιο του σχεδίου των G-7   

 Τα κεφάλαια που θα προέρχεται από  τα κέρδη παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα   αρχίσουν να ρέουν στην Ουκρανία στις αρχές 2025

 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ursula von der Leyen ανακοίνωσε σχέδια για δάνειο έως και 35 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα υποστηρίζεται από τα κέρδη από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας για να βοηθήσει στην παροχή πιο προβλέψιμης οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία σύμφωνα με το bloomberg.

 Η Von der Leyen αποκάλυψε το ύψος του δανείου μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο  Volodymyr Zelenskiy στο Κίεβο την Παρασκευή. Το δάνειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου 50 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ομάδας των Επτά.

 «Αυτό το δάνειο θα εισρεύσει κατευθείαν στον εθνικό σας προϋπολογισμό», είπε η Von der Leyen σε συνέντευξη Τύπου με τον Zelenskiy.

 

Κεφάλαια για τον ενεργειακό τομέα

 

 Ο Zelenskiy ανέφερε  ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να κατευθύνει τα κεφάλαια προς τον ενεργειακό τομέα, την κατασκευή καταφυγίων, την παραγωγή όπλων και τις αγορές αεροπορικής άμυνας. Πρόσθεσε ότι τα χρήματα θα αρχίσουν να φτάνουν τους «προσεχείς μήνες».

 Το σχέδιο δανείου της ΕΕ πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ.

 Η G-7 είχε συμφωνήσει τον Ιούνιο σε ένα σχέδιο μη επιστρεφόμενου δανείου για να παράσχει στην Ουκρανία περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια νέας βοήθειας μέχρι το τέλος του έτους, με τα δάνεια που θα αποπληρωθούν χρησιμοποιώντας τα κέρδη  280 δισ. Δολ. που προέκυψαν από  τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια της Κεντρικής Τράπεζας, τα περισσότερα από τα οποία διατηρούνται στην Ευρώπη.

 Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είχαν αρχικά συμφωνήσει να συνεισφέρουν παρόμοια ποσά περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έως ότου η Ουάσιγκτον απαίτησε ένα πιο ανθεκτικό καθεστώς κυρώσεων από την Ευρώπη για να διασφαλίσει ότι τα απροσδόκητα κέρδη θα παραμείνουν διαθέσιμα.

 Το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ που διατηρεί παγωμένα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία απαιτεί παράταση κάθε έξι μήνες με ομόφωνη ψηφοφορία 27 κρατών μελών, κάτι που θα μπορούσε να είναι πρόβλημα εάν δεν ανανεωθούν κάποια στιγμή.

 

Η πρόταση της Ουγγαρίας

 
Η Ουγγαρία, η οποία συχνά καθυστερεί ή μπλοκάρει τις προσπάθειες της ΕΕ να στηρίξει την Ουκρανία, πρότεινε πρόσφατα την αναβολή οποιασδήποτε απόφασης για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου.

 Επιδιώκοντας να κατευνάσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ, η επιτροπή παρουσίασε στα κράτη μέλη τρεις επιλογές.

 Μία από τις επιλογές ήταν να παραταθεί η περίοδος ανανέωσης για το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε 36 μήνες. 

Μια άλλη πρόταση θα παρέτεινε την περίοδο ανανέωσης για πέντε χρόνια, αλλά αυτή η επιλογή θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικά ζητήματα εάν επιτρεπόταν η ανατροπή των κυρώσεων με ειδική πλειοψηφία. 

Η τελική προσφορά θα επεκτείνει τόσο τις τομεακές κυρώσεις όσο και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας για 36 μήνες.

 Όταν τεθεί σε λειτουργία ο νέος μηχανισμός, η ΕΕ θα σταματήσει την τρέχουσα διαδικασία χρήσης των εσόδων από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Το νέο δάνειο, το οποίο αναμένεται να εκταμιευθεί σε διάφορες δόσεις από τις αρχές του 2025, θα προστεθεί σε άλλα πακέτα βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου ενός χρηματοδοτικού σχεδίου της ΕΕ 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποτελείται από επιχορηγήσεις και δάνεια για την περίοδο μεταξύ 2024 και 2027.

 

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης