Μεγάλη ανάπτυξη για τη ζήτηση για εγγυήσεων προέλευσης βλέπουν οι ειδικοί (Montel)   

Μεγάλη ανάπτυξη για τη ζήτηση για εγγυήσεων προέλευσης  βλέπουν οι ειδικοί (Montel)    

Οι τιμές θα μπορούσαν να φθάσουν τα 10 EUR/MWh, εάν οι ακραίες καιρικές συνθήκες επηρεάσουν την προσφοράς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών

 

Σημαντική ανάπτυξη αναμένεται αναμέναται να καταγράψει η ζήτηση για εγγυήσεις προέλευσης (GOs) εν μέσω  των αυξανόμενων προσπαθειών εταιρικής βιωσιμότητας οι οποίες ενισχύονται από τη νομοθεσία σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο Montel.

 Η αγορά GO μέχρι τώρα χαρακτηριζόταν σε μεγάλο βαθμό από εταιρείες και νοικοκυριά που πραγματοποιούσαν εθελοντικές αγορές για να επικυρώσουν την πράσινη προέλευση της ενέργειας που καταναλώνουν.

Ωστόσο, από το επόμενο έτος, η Οδηγία για την υποβολή εκθέσεων για την εταιρική αειφορία (CSRD) θα απαιτήσει από ένα ευρύτερο φάσμα μεγάλων εταιρειών και εισηγμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων να γνωστοποιήσουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 «Η αγορά GO κινείται σε θετική κατεύθυνση, εστιάζοντας στην εταιρική ευθύνη για αποκάλυψη της προέλευσης, με τη δημοσίευση της CSRD», δήλωσε η Clara Jansen van Rensburg, αναλύτρια της Caely Renewables. 

«Ήταν υπέροχο το άκουσμα [σε μια εκδήλωση GO στο Ρέικιαβικ] από εταιρείες έντασης ενέργειας ότι χρησιμοποιούν ήδη GO για να αποδείξουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», πρόσθεσε. Ο Lu Wang, διευθύνων σύμβουλος της Clax Commodities στο Άμστερνταμ, αναμένει μεγαλύτερη ζήτηση για GO μακροπρόθεσμα.

«Θα χρειαστεί χρόνος για την εκπαίδευση της αγοράς και οι εταιρείες θα χρειαστούν χρόνο για να ανταποκριθούν, οδηγώντας σε καθυστέρηση μεταξύ της εφαρμογής των κανονισμών και σε σημαντική αύξηση της ζήτησης», επεσήμανε. Βραχυπρόθεσμα, αναμένεται ότι η εποχιακή προσφορά και ζήτηση θα συνεχίσουν να είναι οι κύριοι μοχλοί των τιμών.

 

Οι Πράσινες Απαιτήσεις

 Η Οδηγία για τις Πράσινες Απαιτήσεις – νέα κριτήρια που στοχεύουν στο να αποτρέψουν τις εταιρείες από το να κάνουν παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους – μπορεί επίσης να οδηγήσουν περισσότερες εταιρείες να αγοράζουν GO. Η οδηγία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ έως το τέλος του έτους.

 Ένας δυνητικά ακόμη μεγαλύτερος μοχλός ανάπτυξης μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να είναι ο κανονισμός για τα Ανανεώσιμα Καύσιμα Μη Βιολογικής Προέλευσης (RFNBO), ο οποίος απαιτεί από βιομηχανίες όπως η παραγωγή υδρογόνου και οι μεταφορές να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ, σημείωσαν οι ειδικοί.

«Η παραγωγή του RFNBO είναι πολύ συναρπαστική, αλλά ρεαλιστικά, σε λίγα χρόνια στο μέλλον», είπε ο Jansen van Rensburg. «Όταν φτάσει στο πλήρες δυναμικό, θα αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση [GO]».

 

Ανοδικές πιέσεις 

 Αυτή η ώθηση προς περισσότερους κανονισμούς που βασίζονται στη συμμόρφωση είναι πιθανό να δημιουργήσει ανοδική πίεση στις τιμές GO, οδηγώντας δυνητικά σε αυξήσεις των τιμών.

Ορισμένοι προβλέπουν ότι οι τιμές θα πλησιάσουν το υψηλό ρεκόρ του 2022 των 10 EUR/MWh, εάν οι ακραίες καιρικές συνθήκες επηρεάσουν την προσφοράς.

«Οι GO είναι αρκετά ανελαστικοί, οπότε όταν υπάρχει έλλειψη αυξάνεται πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Mathijs Huls, παγκόσμιος αναλυτής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο STX, την περασμένη εβδομάδα στο Ρέικιαβικ.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης