Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σάντουιτς ο Νίκος από Χάρη και Άννα - Κομβικός ο Κατρίνης - Oι ανατροπές της τελικής ευθείας

Σάντουιτς ο Νίκος από Χάρη και Άννα - Κομβικός ο Κατρίνης - Oι ανατροπές της τελικής ευθείας
Η απελευθέρωση δυνάμεων και η μαζική συμμετοχή ζητούμενο για τον μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ σε κόμμα εξουσίας
Καθώς η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ εισέρχεται στην τελική ευθεία οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η διεκδίκηση είναι ανοιχτή με πιθανό έναν δεύτερο γύρο μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα αλλά και την Άννα Διαμαντοπούλου να πλασάρεται πια ικανή για μια ανατροπή.

Με τον επικεφαλής της Pulse Γιώργο Αράπογλου να κάνει την εντιμότερη πρόβλεψη, ότι δηλαδή δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη με βάση τις μετρήσεις, ανάλογα με τα κριτήρια των ερωτήσεων, διαμορφώνεται ένα πολιτικό σκηνικό, όπου οι πολλοί ψηφοφόροι θα αποφασίσουν προς το τέλος, ενώ καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει και το debate της επόμενης Τρίτης. Από τις παρουσιάσεις των υποψηφίων καταφάνηκε ότι έξι ηγετικά στελέχη μπορούν να εμπλουτίσουν πολύ περισσότερο την εικόνα και την στρατηγική του κόμματος.

Οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς η ΝΔ δείχνει μια φυσιολογική κόπωση, ούσα στην 6η χρονιά εξουσίας με μια ανύπαρκτη αντιπολίτευση, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αποσυντίθεται. Το ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα από την πλευρά του έχει δείξει μια πολύ περιορισμένη δυναμική, καθώς τα νούμερά του παραμένουν στα επίπεδα των εθνικών εκλογών του 2023 και δεν εισπράττει ουσιαστικά οφέλη από πουθενά, ακόμα και με την πορεία διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απτυχία στις ευρωεκλογές οδήγησε το κόμμα σε εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου και για τον λόγο αυτό πολιτικά έχει μεγάλη σημασία τι θα γίνει για το κοινοβουλευτικό σύστημα.
Ο σημερινός πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, μάστερ στον έλεγχο του κομματικού μηχανισμού, αφού πέτυχε στις εθνικές εκλογές σημαντικό πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε στην συνέχεια μια πρωτοφανή ανικανότητα να ανεβάσει ποσοστά και να φέρει τον πυρήνα της κεντροαριστεράς σε θέση βολής από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρά το οργανωτικό του πλεονέκτημα στερείται βάθος λόγου, δεν μπορεί να παίξει τον Κυριάκο στα ίσια και στηρίζει την αντιπολιτευτική τακτική του σε αντιμητσοτακική συνθηματολογία και στις συμμαχίες με κανάλια που για δικούς τους λόγους ασκούν επιθετική πολιτική στον πρωθυπουργό. Δεν μπορεί να ελκύσει κόσμο από την Αριστερά, γαιτί και ο ίδιος δεν είναι Αριστερός, ενώ οι κεντροδεξιοί προτιμούν σαφέστατα την κεντρώα ΝΔ του Μητσοτάκη, που αν μη τι άλλο έχει περάσει τα τεστ του "administartion".


Χάρης Δούκας: Ο άνθρωπός που μπορεί να επαναφέρει τις αριστερές διαρροές

Πολύ γλαφυρά η Νάντια Γιαννακοπούλου απέδωσε την αδυναμία του σημερινού προέδρου σαν ταβάνι που έχει αυτός και το επιτελείο του. Έτσι ο Χάρης Δούκας που σαν 40άρης έχει την ιδανική ηλικία για να διεδικήσει την ηγεσία, άνοιξε περπατησιά. Επικουρούμενος από μια ομάδα νέων και πρωτοκλασσάτων στελεχών όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης αλλά και παλαιοτέρων όπως η Τόνια Αντωνίου, ο δήμαρχος της Αθήνας με το πλεονέκτημα, ότι σαν καθηγητής έχει ένα ασκημένο μυαλό αλλά και μια επιτυχία στην συγκέντρωση στο πρόσωπό του δυνάμεων της κεντροαριστεράς κέρδισε γρήγορα πόντους και οι δημοσκοπήσεις τον έχουν στα πρώτα φαβορί.

Ο ίδιος με ριζοσπαστικές θέσεις, όπως η ενέργεια δεν είναι χρηματιστηριακό προϊόν, είτε με παρατηρήσεις για παρεμβάσεις στα υπερκέρδη των τραπεζών και στις στρεβλώσεις του τραπεζικού συστήματος όσον αφορά τα υψηλότοκα δάνεια και τα μηδενικά επιτόκια καταθέσεων, την μη πρόσβαση των μικροτέρων επιχειρηματιών και τις αλόγιστες κινήσεις των funds στα κόκκινα δάνεια επανέφερε τα αντανακλαστικά της κοινωνικής προστασίας του ΠΑΣΟΚ και δείχνει ικανός να επαναφέρει δυνάμεις που μετακινήθηκαν αριστερότερα μετά το 2012.

Χαρακτηριστικές θέσεις του η μετωπική αντιπαράθεση με κάθε ολιγοπωλιακή συμπεριφορά στην αγορά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού να ενισχυθεί και να ελέγχει αποτελεσματικά την διαμόρφωση των τιμών στις αγορές τροφίμων και πετρελαιοειδών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.
Σε περιόδους ενεργειακής κρίσης, επιβολή πλαφόν στην λιανική αγορά της ενέργειας  και κίνητρα σε υγιείς συνεταιρισμούς, που δημιουργούν και δίκτυα μεταφοράς και εμπορίας προϊόντων.

Άννα Διαμαντοπούλου: Επιστροφή ουσίας

Παράλληλα η εμφάνιση της  Άννας Διαμαντοπούλου ενισχύθηκε σημαντικά μετά την ουσιαστική ομιλά της την περασμένη Κυριακή που έθιξε με πραγματισμό τις αδυναμίες της τρέχουσας πολιτικής και προέβη σε μια σειρά απο προτάσεις με κοινωνικό, εθνικό χαρτακτήρα αλλά και ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής. Η Άννα Διαμαντοπούλου ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, που θα ακολουθήσει,  έδειξε ότι με την εμπειρία της έχει να προσφέρει πολλά στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στην κυβερνησιμότητα του τόπου και για αυτό θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητα εκλογικού αποτελέσματος στο προσκήνιο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις της στο μεταναστευτικό:

Επενδύσεις της Ευρώπης στην Αφρική
Η φύλαξη των συνόρων πρέπει να γίνεται από την Ευρώπη.
Οι χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες να μη λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κοινωνική, εκπαιδευτική και εργασιακή ένταξη των μεταναστών, οι οποίοι βεβαίως θα πρέπει να σέβονται την κουλτούρα της χώρας στην οποία ζουν καθώς και τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το Σύνταγμα της χώρας στην οποία εγκαθίστανται.

Η Άννα θεωρείται ως η έκφραση μιας πιο συντηριτικής θέσης μεσα στον ευρύτερο χώρο, που εφάπτεται με την περίοδο Σημίτη με αποτελεσματικά δηλαδή διαχειριστικά χαρακτηριστικά. Εκτιμάται ότι μπορεί να επαναφέρει στο ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρους από την κεντροδεξιά ενώ πολιτικοί της αντίπαλοι επιχειρούν να της προσάψουν συνεργασιμότητα με τον Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση όμως η Διαμαντοπούλου στην παρούσα φάση είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη και είναι κέρδος για το ΠΑΣΟΚ η επιστροφή της.

Οι πληροφορίες λένε ότι έχει ανοικτούς διαύλους με το Νίκο Ανδρουλάκη αλλά ο γνώμονας του συμφέροντος της παράταξης για τις κινήσεις της πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Δεν έχει γκελ στην αριστερά.


Μιχάλης Κατρίνης: Το μεγάλο αουτσάϊντερ

Ο Μιχάλης Κατρίνης είναι ο πιο υποτιμημένος από τις δημοσκοπήσεις υποψήφιος και αυτό γιατί έχει κάνει μαζικές συγκεντρώσεις, αλλά και η κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι έχει σηκώσει όλο το βάρος του κόμματος ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ο οραματιστής της μεγάλης παράταξης και εκτιμάται ότι τελικά τα νούμερά του θα είναι σαφέστατα πολύ υψηλότερα στις 6 Οκτώβρη.

«Μιλάμε για ένα πραγματικό και μεγάλο κόμμα εξουσίας που θα δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, με θέσεις και πολιτική φιλοσοφία ΠΑΣΟΚ, με ανοιχτό κάλεσμα που θα απευθύνεται σε πολίτες και όχι σε ‘οπλαρχηγούς’ και ‘ομαδάρχες’ με διαδικασίες άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας τις οποίες θα σφραγίσουν οι πολίτες», έχει τονίσει ο ίδιος.

Και συγκεκριμενοποιεί «η Μεγάλη Παράταξη δεν θα γίνει με τεχνητή συγκόλληση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες δυνάμεις, όπως πιστεύουν κάποιοι.
Η Μεγάλη Παράταξη είναι κάτι πιο ευρύ, πιο μεγάλο και πιο δυνατό. Η Μεγάλη Παράταξη θα περιλαμβάνει τους προοδευτικούς πολίτες, περιλαμβάνει τα 3,5 εκατομμύρια πολιτών που απείχαν γιατί δεν είχαν τι να ψηφίσουν, μπορεί να συμπεριλάβει ακόμα και παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ που δεν ταυτίζονται με πολιτικές εξυπηρέτησης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, τις υποκλοπές, τις ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα».

Αφήσαμε τελευταίους την Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Παύλο Γερουλάνο.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου είναι ο παράγοντας υγείας και η φωνή του DNA του ΠΑΣΟΚ όπως οι παλιότερες γενιές το γνώρισαν ως ένα κόμμα πρωταγωνιστικό, ανοιχτό και πυρήνα πολιτικής. Θα έχει ρόλο μετεκλογικά και το δείχνει.

Ο Παύλος Γερουλάνος θα πάρει ένα σημαντικό ποσοστό. Αν μπει στην δυάδα θα είναι μια μεγάλη έκπληξη, αλλά ο "πρίγηπάς" που ωρίμασε αποτελεί αυτήν την στιγμή ένα από τα κορυφαία ονόματα του χώρου και ίσως από τους βασικότερους αν όχι ο βασικότερος οραματιστής μεραρρυθμίσεων.

Υπάρχει χρόνος για να πάρουν όλοι οι ενεργοί πολίτες τις αποφάσεις τους. Αν θέλουν έναν πολιτικό πυρήνα που θα εμπλουτίσει την πολιτική ζωή και την κοινοβουλευτική δημοκρατία μελλοντικά και θα μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά στην πολιτική εξουσία θα πρέπει να ψηφίσουν μαζικά. Αλλά και εκείνοι του κομματικού μηχανισμού θα πρέπει να το σκεφθούν δυο φορές. Το σημερινό μικρό ΠΑΣΟΚ δεν ωφελεί κανέναν. Ούτε την ίδια τη Νέα Δημοκρατία.

WEN

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης