Επικαιρότητα

Μητσοτάκης στη Βουλή - Με ελληνικές συμπαραγωγές το 12ετές εξοπλιστικό

Μητσοτάκης στη Βουλή - Με ελληνικές συμπαραγωγές το 12ετές εξοπλιστικό
Στο επίκεντρο ο αντι-drone θόλος και η κυβερνοάμυνα
Τους γενικούς άξονες του νέου εθνικού αμυντικού δόγματος αλλά και του εξοπλιστικού προγράμματος που αποτελεί τον πυρήνα του, σε ορίζοντα τουλάχιστον δώδεκα ετών, θα παρουσιάσει σήμερα (2/4) στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στις 11 π.μ.

Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει, σύμφωνα με συνεργάτες του, τον τρόπο με τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις θα περάσουν στη νέα εποχή που διαμορφώνεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη μορφή που έχουν πάρει οι πολεμικές συγκρούσεις.

Ο πρώτος άξονας της ομιλίας του θα αφορά την αμυντική θωράκιση της χώρας μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη και όσων σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια: η χρήση των drones, τα σύνθετα συστήματα ραντάρ, η αντιπυραυλική και ανθυποβρυχιακή άμυνα και η αεράμυνα μέσω του anti-drone θόλου. Η «Ασπίδα του Αχιλλέα», όπως έχει ονομάσει τον θόλο ο κ. Δένδιας, συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Νετανιάχου, αφού το Ισραήλ συμμετέχει στο συγκεκριμένο project, ενώ επιδιώκεται η στενότερη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο δεύτερος άξονας, στον οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον νέο σχεδιασμό, είναι η στρατηγική αξιοποίηση της τεχνολογίας με την ένταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην κυβερνοάμυνα και τις σύγχρονες μεθόδους κυβερνοπολέμου όπως έχουν αναδειχθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η τεχνολογική αναβάθμιση θα υλοποιηθεί μέσα από τη συνεργασία των ΕΔ με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις για την ενίσχυση της καινοτομίας και την παραγωγή δικών μας πρότυπων όπλων.

Η κεντρική φιλοσοφία που διαπνέει τη νέα εποχή στα εξοπλιστικά προγράμματα είναι η ενεργός εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην υλοποίησή τους. «Καμία προμήθεια δεν θα γίνεται αν δεν συνοδεύεται από ελληνικά εξαρτήματα ή τη συμμετοχή ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού», αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η συνεργασία με την ΕΑΒ, τα Ναυπηγεία της χώρας και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τις διεθνείς εταιρείες που θέλουν να πουλήσουν εξοπλισμό στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρόταση για τη δημιουργία γραμμής παραγωγής για πλοία επιφανείας, υποβρύχια και αυτόνομα συστήματα (USV) στη χώρα μας που υπέβαλε στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας η γαλλική Group Naval, η κατασκευάστρια εταιρεία των φρεγατών FDI, όπως έγραψε η «Κ».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Κυριακή ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο Ισραήλ όπου συζήτησε με τους διευθύνοντες συμβούλους τριών από τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες της χώρας για συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων και σε ελληνικό έδαφος.

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας ζήτησε με επιστολή του από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων να τίθεται όρος συμμετοχής ελληνικών εταιρειών ή προσωπικού κατά τουλάχιστον 25% σε κάθε έργο που προκηρύσσεται.

Στο επίκεντρο η τεχνολογία
 
Η τεχνολογία θα βρεθεί στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού, ο οποίος θα κάνει λόγο και τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως, για παράδειγμα, με την υπαγωγή της εθνικής κυβερνοάμυνας στην αρμοδιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αλλά και πιο πρακτικά, για τον τρόπο με τον οποίο τα διάφορα ιδρύματα των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή ελληνικών προτύπων όπλων. Προς το παρόν το μόνο παράδειγμα που μπορεί να δοθεί και εντάσσεται ξεκάθαρα σ’ αυτή την κατηγορία είναι το αντι-drone σύστημα της ΕΑΒ, ο «Κένταυρος» που αναρτάται στις φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ανά τρίμηνο εναλλάσσονται στην αποστολή «Ασπίδες» της Ε.Ε. στην Ερυθρά Θάλασσα.
 
Ο πρωθυπουργός θα εστιάσει και στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που γίνεται και αφορά τη νέα οργάνωση της θητείας και τη νέα διάταξη των στρατοπέδων με σκοπό την επιχειρησιακή χρησιμότητά τους και όχι τη γεωγραφία. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και σε ένα θέμα που προκάλεσε κάποιες συζητήσεις και εντός της κυβέρνησης τις προηγούμενες ημέρες και, συγκεκριμένα, για ποιο λόγο επελέγη να ενισχυθούν οικονομικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης