Ενέργεια

Την Δευτέρα κλείνουν οι τελευταίες εκκρεμότητες για τον Great Sea Interconnector  

Την Δευτέρα κλείνουν οι τελευταίες εκκρεμότητες για τον Great Sea Interconnector   

Αναμένεται η απόφαση της ΡΑΕΚ για το έσοδο του ΑΔΜΗΕ για το 2025

 

 Μια τελευταία αλλά σημαντική εκκρεμότητα για την  ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, έφερε νέο γύρο πιέσεων χθες στη ΡΑΕΚ για να αποφευχθεί, λόγω γραφειοκρατίας, το penalty εκατομμυρίων της Nexans στον ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπέγραψε μέχρι χθες η ΡΑΕΚ την τρίτη διαδικαστική αλλά σημαντική ρυθμιστική απόφαση, που θα καθορίσει το έσοδο του ΑΔΜΗΕ για το 2025.
Αυτό έφερε νέο συναγερμό μεταξύ των υπουργείων Ελλάδας και Κύπρου χθες και νέες πιέσεις προς την κυπριακή Ρυθμιστική Αρχή να προχωρήσει άμεσα στην επίλυση της εκκρεμότητας γιατί χωρίς και αυτή την απόφαση, δεν θεωρείται ολοκληρωμένο το ρυθμιστικό πλαίσιο, και η απειλή της Nexans για αναστολή εργασιών και penalty παραμένει.

 Κρίσιμη μέρα είναι η Δευτέρα, καθώς, αν μέχρι τότε δεν έχει λυθεί και αυτή η τελευταία εκκρεμότητα, σύμφωνα με πηγές, θα ενεργοποιηθεί το penalty των 9,5 εκ. ευρώ, που θα πρέπει να πληρώσει ο ΑΔΜΗΕ στη Nexans.

H καθυστέρηση από τη ΡΑΕΚ στην υπογραφή της τρίτης απόφασης οφείλεται σε θέματα γραφειοκρατικών διαδικασιών απαραίτητων όμως για να βγει το έσοδο του 2025.

 Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΡΑΕΚ δημοσίευσε τις δύο αποφάσεις που καθορίζουν το έσοδο του ΑΔΜΗΕ από το έργο της διασύνδεσης, που καθορίζει γενικά το έσοδο του έργου ως εξής:

-Την έναρξη ανάκτησης εξόδων από τον φορέα υλοποίησης από το 2025 μέχρι και το 2029, έναντι 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία θα αποκόπτονται από τους καταναλωτές αλλά θα επιστρέφονται σε αυτούς με κρατική επιδότηση, που θα διατίθεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού.

-Επίσης, παρατείνεται στα 17 χρόνια η παραχώρηση προνομιακού ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου (8,3%) στον φορέα υλοποίησης. 

 

Με νόμο θα καθοριστεί η επιπλέον ελληνική συμμετοχή στο γεωπολιτικό κίνδυνο

 

Η πρόταση της Ελλάδας να συμμετέχει κατά 50% στον γεωπολιτικό κίνδυνο, δηλαδή στο κόστος του έργου αν τελικά ανασταλεί λόγω προβλήματος με την Τουρκία, αναμένεται να επισημοποιηθεί με Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου.

 Υπενθυμίζεται ότι ο διαμερισμός του κόστους του έργου είναι 37-63 για Ελλάδα και Τουρκία, αλλά προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιφυλάξεις της κυπριακής πλευράς η Ελλάδα πρότεινε μεγαλύτερη συμμετοχή της σε περίπτωση ζημιάς λόγω γεωπολιτικού κινδύνου.

Στην περίπτωση αυτή, όμως, το επιπλέον κόστος,   δεν θα πληρωθεί ρυθμιστικά, από τους καταναλωτές, αλλά από τον προϋπολογισμό.

Ειδικότερα το υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζει σχετικό νόμο, που θα προβλέπει ότι στην περίπτωση που ανασταλεί το έργο λόγω γεωπολιτικών κινδύνων το 13%  του κόστους θα καλυφθεί από τον εθνικό προϋπολογισμό.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης