Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση για τον Great Sea Interconnector - Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της ΡΑΕΚ

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση για τον Great Sea Interconnector - Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της ΡΑΕΚ

 Συνεχίζονται οι επαφές εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου

 

Σχετικά Άρθρα

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση για το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας -Κύπρου (Great Sea Interconnector, GSI), μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η συνάντηση που βεβαίως δεν αφορούσε μόνο το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης διήρκεσε επί μακρό, γεγονός που θεωρείται ότι αποδεικνύει την πρόθεση και των δυο πλευρών να προχωρήσει το έργο. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν της συνάντησης των δυο ηγετών συνεχίζονται οι επαφές τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο κυρίως εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου.

Ο Κύπριος πρόεδρος επανέλαβε χθες την πολιτική δέσμευση της Λευκωσίας για τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, το συντομότερο δυνατόν και αφού ολοκληρωθεί ο οικονομικός και νομικός έλεγχος με στόχο τη σύσταση της εταιρίας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει την υλοποίηση του. Όπως είναι γνωστό η κυπριακή πλευρά έχει εξαγγείλει ότι θα συμμετάσχει στη διασύνδεση με 100 εκατ. ευρώ και περίπου το 30% των μετοχών της εταιρίας ειδικού σκοπού. Η χθεσινή δήλωση του κ. Χριστοδουλίδη επαναβεβαιώνει την πρόθεση αυτή, αν και εκτιμάται ότι θα χρειαστεί χρόνος έως ότου οριστικοποιηθεί το μετοχικό σχήματα της εταιρίας ειδικού σκοπού στην οποία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από τρίτους να συμμετάσχουν.


Τροποποίηση αποφάσεων


Εν τω μεταξύ, κρίσιμη θεωρείται και η σημερινή συνεδρίαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) για να τροποποιήσει προηγούμενες αποφάσεις της, βάσει των αλλαγών που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου την περασμένη Τρίτη (17/9).

Πρόκειται για την απόφαση που αφορά στην ανάκτηση δαπανών του φορέα υλοποίησης, του GSI, κατά την κατασκευαστική περίοδο του έργου, δηλαδή από το 2025 ως το 2030. Οι δαπάνες αυτές, ως 25 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, θα καλυφθούν με κρατική επιδότηση από τα έσοδα ρύπων της Κύπρου. Ας σημειωθεί ότι η ΡΑΕΚ στην αρχική της απόφαση προέβλεπε την ανάκτηση των δαπανών μετά την έναρξη λειτουργίας του καλωδίου.

Επίσης, αναμένεται να επεκταθεί σε 17 χρόνια, από 12 που ήταν αρχικώς, το προνομιακό καθεστώς απόδοσης κεφαλαίου (premium WACC) του GSI, από το οποίο καθορίζεται το ρυθμιζόμενο έσοδο του καλωδίου.

Σε ότι αφορά τον όρο για επιμερισμό 50-50 του γεωπολιτικού ρίσκου της διασύνδεσης, δηλαδή της κάλυψης των δαπανών που θα κάνει ο φορέας του έργου, ακόμα και αν η διασύνδεση δεν ολοκληρωθεί λόγω παρέμβασης τρίτων, δεν είναι βέβαιο ότι θα συμπεριληφθεί στη σημερινή απόφαση της ΡΑΕΚ. Επίσης εκτιμάται ότι θα χρειαστεί και τροποποίηση σχετικής απόφασης της ελληνικής ΡΑΑΕΥ, που προέβλεπε κάλυψη του γεωπολιτικού ρίσκου κατά 37% από την Ελλάδα.


Σήμερα η ανακοίνωση

Πάντως πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας αναφέρουν ότι ενδέχεται σήμερα να προχωρήσει σε ανακοίνωση για το έργο και τους όρους της συμφωνίας, όπως αυτοί διαμορφώνονται μέχρι στιγμής.

Οι ίδιες πηγές πάντως τονίζουν ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και ότι υπήρξε πρόοδος στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κύπριο Πρόεδρο και επαναβεβαιώθηκε η πολιτική δέσμευση των δύο αρχηγών για την υλοποίηση του έργου.
Σε ανάλογο μήκος κύματος εξάλλου κινήθηκαν και οι χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ο οποίος τόνισε «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει θετική έκβαση ως προς το οικονομικό σκέλος γιατί αυτό είναι το ζήτημα και θα έχουμε θετικά νέα σύντομα. Αλλά ας περιμένουμε γιατί είναι εν εξελίξει αυτές οι συζητήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με γεωπολιτικής φύσεως ζητήματα ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης